Välkommen till S:ta Ragnhilds trädgårdsförening

SEN SIST- det här har hänt sen sist:

2022 års aktiviteter

st- ragnhilds trädgårdsförening Söderköping

Alla våra aktiviteter genomföres i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

26 november lördag e.m. Stinsen i Söderköping Föredrag med Ylva Landerholm Skärlund: Gömda, glömda blomster och hemliga trädgårdar.

Ylva har flyttat till Vikbolandet o hon berättade om den icketrädgård med många problemsom hon flyttat till. Det var intressant att lyssna till hur hon löser problemen med stor kunskap. Hon är trädgårdslärare på Öknaslolan utanför Nyköping men arbetar också med att att planera trädgårdar hos privata ägare och företag.

Ibland blir det bättre än jag först trodde och fynd av växter ger nya möjligheter.

Ibland blir det svårt att plantera. Granne med berg blev det bassäng när det regnade. Men upp med träden o dränera så fixar det sig o vattnet leddes till björken som är törstig.

Här växer en rabatt fram utmed gränsen mot gatan. Ska bli roligt att se i sommar!

Här kommer Ylva att få till det lite lättare att sköta med ny planering med de växter som redan finns.

Granne med Ylva gör henne nyfiken! Ideer att hämta och få språka med.

Aspöjas natur inspirerar och där hittar vi ofta henne också!

Lova att ringa mig alla fina om jag kan hjälpa er med trädgården hälsningar Ylva Landerholm Skärlund Vikbolandet

Samtal om Årets Trädgårdsbok 2022

Onsdag 2 november kl 18.30 i Söderköpings bokhandel

Se böckera här gartnersallskapet.se/?page_id=2732

Sedan år 2003 har Gartnersällskapet nominerat titlar till Årets trädgårdsbok. Det är en fackmannajury som nominerar runt 10 böcker ur årets bokflod. I år var det knappt 60 trädgårdsböcker att välja bland. 12 oktober presenterades de nominerade och vinnaren på Rönnells antikvariat i Stockholm.

S:ta Ragnhilds trädgårdsförenings ordförande Ola Bixo har deltagit i juryn och denna kväll ledde han samtalet om årets böcker samt berättade om hur läsning och nomineringar går till. Kanske ger det inspiration till några julklappstips? Bokhandeln bjuder på förmånliga priser.

Vinnaren Årets trädgårdsbok 2022 Andrè Strömqvist med Handbok för en gammal trädgård, vann och ärades på Rönnells antikvariat i förra veckan. På vår träff onsdag 2 november kl 18.30 i Söderköpings bokhandel gick vi igenom de 10 nominerade böckerna, och ägnade lite extra tid åt vinnaren. Det är den värd! Vi hade kontakt med honom digitalt. Ur motiveringen ”När läsaren, oberoende av förkunskap och ambitinsnivå slår ihop boken, har ett trolleri skett. Vi har alla växt några centimeter av värdefull historisk vetskap.”

Vi var ett bra gäng som lyssnade och ställde frågor. Ola berättade underhållande medan vi drack lite bubbel och bjöds på choklad o frukt. Böckerna finns i bokhandeln.

André finns på INSTAGRAM UNDER NAMNET andrestromqvists och facebook André Strömqvist.

Han är en uppskattad skribent i Allt om Trädgård,

Länk till Norstedts https://www.norstedts.se/119655-andre-stromqvist

Digital trädgårdsträff med författaren och ”surtanten” Jenny Neikell på Zoom

11 okt 19.00-20.30 Tisdag

Vi tittade på en liten kort film vi spelat in hos och med medlemmar som varit med i höstens studiecirkel om att fermentera grönsaker.

Med filmen som utgångspunkt samtalade vi på zoom, via en länk man får till sin dator. Att vara med på ett zoom-möte är jätteenkelt.

Som trädgårdsprofil på denna träff deltog surtanten Jenny Neikell som är författare och mathantverkare med över 20 års erfarenhet av konservering och fermentering. Flera av hennes böcker, däribland Stora boken om fermentering, fakta och 75 recept med jäst, mögel och bakterier, som vi använde som studiematerial, har vunnit internationella priser.

Under flera år drev Jenny en ”surfabrik” och producerade och sålde tonvis med kimchi, surkål, surgurka och andra fermenterade produkter till butiker och restauranger. Jenny är idag en flitigt anlitad föreläsare och konsult som har förmågan att förklara det komplicerade på ett enkelt och inspirerande vis. Hon kommer bidra i samtalet med sin erfarenhet och kunskap och också puffa för sina aktiviteter på sociala medier:

http://www.surtantens.se  instagram.com/surtantens www.instagram.com/surtantens http://www.facebook.com/surtantens  www.facebook.com/surtantens

Träffen var gratis och riktar sig till medlemmar och blivande medlemmar

Tisdag 30 augusti 2022 Besök hos Lennart Fredriksson

I förra veckan gjorde vi ett besök hos Lennart Fredrikssons plantskola Botanicus och köpte perennplantor till höstplanteringen. Kanske det allra sista besöket hos honom, eftersom Botanicus är till salu. Tråkigt för alla som under många år har köpt fina plantor till riktigt låga priser hos honom, men förståeligt – äntligen litet ledig tid för Lennart! Hoppas verkligen att Lennart hittar en köpare som vill driva plantskolan vidare. Lennart berättade för oss om hur han gör egen jord. 11 personer från vår förening samåkte dit. text Ewa L

Lennart höll ett litet föredrag och berättade om hur han jobbar med plantuppdragning och hur han gör egen jord av torv ( bara det översta lagret från en mosse i närheten och tillsätter kompost, kalk och benmjöl. Obs att Lennart vill ha kontant betalning, och inte swish eller kort. Vi sågs vid Stinsen i Söderköping 10.30 och samåkte därifrån i egna bilar. Foto Ewa Lövgren

Vägbeskrivning till Lennart: Kör E4 söderut. Sväng av till väg 206 mot Vadstena, Skänninge, Mantorp (avfart 110). Sväng höger väg 206. Efter 8,2 km sväng höger. Efter 600 m är du framme vid Botanicus. (Vänster sida).

2022 års trädgårdsvandringar tisdagar 14 juni – 30 augusti

30 augusti 2022 Helene Bark, Eketorp, Björkbacken 1, Söderköping.

En nyskapad trädgård, den har i sin nuvarande utformning funnits i snart tre år. Massor händer hela tiden, och nya projekt avlöser varandra. Helene bygger upp olika rum i trädgården, och har stort fokus på trädgårdsdesign.

Foto Ann-marie Ternstad Fredriksson ( Lite sent på dagen för att ljuset skulle vara tillräckligt!)

I orangeriet kommer vackra sparade gamla fönster att ge ljus åt växterna.

Stora perenn plantor tätt planterade. Solhattar ger färg i sensommar trädgården. Lammöronen är en fin perennn för torrt och soligt läge i trädgården. Den silvergrå färgen lyfter andra gröna växter.

Stora rabatter med kraftiga plantor som repeteras ger ett härligt maffigt intryck. På det vackert byggda växtplanket till höger kommer ett blåregn att planteras.

23 augusti 2022 Gunilla Härefelt och Karl Göran KarlssonKrokvägen 34, Norrköping

Vi besökte en villaträdgård, där det från vår till höst alltid finns något som blommar. Det finns ett stort antal olika växter, både perenner och sommarblommor som lejongap, tagetes, sommarastrar. I augusti finns det mycket dahlior och rudbeckior och rosor. Det finns även ett växthus där det finns vindruvor och amaryllis. Både Gunilla och Karl Göran är verksamma i trädgården. Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Olika Tagetes och lejongap sådda av Gunilla som många andra sommarblommor.

En specialité är att de korsar och frösår irisar som vi också kunde köpa.

2 augusti 2022 Barbro Björklund, Vänneberga Dammar

En trädgård med många fina växter, och det blir mer och mer för varje
år. I augusti blommar bland annat flox, clematis, solhattar och dagliljor. Det finns även flera dammar varav en jättestor, full med karpar och sutar. Foto Ola Bixo.

Flox m.m.

Klematis

Solhattar

Så mycket blom i Barbros sensommarträdgård!

26 juli 19.00 Gudrun och Göran Berg, Sjögesätter 133, Norrköping.

Ett stort antal fuchsior kan avnjutas hos Gudrun och Göran. De har en allsidig trädgård med många perenner, trädgårdsland och växthus. Foto Ewa Lövgren och Gurlie Pintye

Så många fina rabatter med perenner! Foto Ewa Lövgren

Foto Ewa Lövgren

Deras stora grönsaksodling Foto Ewa Lövgren

Foto Ewa Lövgren

Dahlior Foto Gurlie Pintye

Foto Gurlie Pintye

19 juli 2022 Cecilia Fornå, Forsum Alkullen.

Cecilia har en tomt med en äng, där vi får njuta av ängsblommor och också prata om hur man bäst skapar eller utökar en äng. Den 19 juli kommer ängen vara oslagen, men ska då slås inom kort. 12 medlemmar hade hittat hit. Foto Ola Bixo

Växthus, odlingslådor för att få något att äta från trädgården.

Cecilia visade hur hon med google-appen kan öppna kameran och få förslag på t ex vilken växt det är. Här en bild på den orkidé hon hade haft på ängen, men som inte blommade när vi var där.

12 juli 2022 Lisa Valter, Hällersta Sjöliden 8

Ett fritidshus med naturtomt. Alla växter som växer på tomten har Lisa drivit upp från frö eller stickling. Tomten består av ett berg. Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Vi besökte samtidigt: Anette Andersson, Hällersta Sjöliden 6.

Anette har en trädgård med många projekt och många pågående trädgårdsarbeten. Hon har ett permanentboende här, till skillnad från Lisa som har fritidshus. Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Anettes trädgård ligger vackert högt upp med utsikt över Hällerstasjön. Man anar knappt att en väg passerar mellan trädgården och sjön.

All sten som hittas i jorden vid grävning används på olika sätt!

Köksträdgård fanns också.

Mycket blom och växter vattnas med regnvatten.

Finurliga stöd utmed väggen, lätta att ta bort och sätta dit.

Tvådagarsresa till Västergötland den 9-10 juli 2022

Äntligen blev vår resa till Vårgårda av. Vår systerförening erbjuder samma program somplanerades före pandemin. Kl 6.30 åkte vi från Söderköping. Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Läs mer om resan med bilder under RESOR

5 juli 2022 trädgårdsvandrade vi hos Monica Hansson Johnson, Furingstad, Furuborg, Norrköping.

En gammal uppvuxen trädgård med äppelträd, buskar och perenner. Här finns litet av varje. Monica odlar även grönsaker. Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Monica och Lennart tog emot oss i sin stora vackra trädgård

Vi var många som kommit! Bilderna är utlagda med personernas medgivande – GDPR

Så många vackra rosor som blommar som bäst nu!

Monica har samlat många olika träd

Några av hennes all perenner

En gammal fin fruktträdgård med många äppleträd

Monica odlar mycket grönt att äta. Jag missade att fota några av alla hennes tomater och parikor och växthuset.

28 juni 2022 Siv Helderud, Östra Ny, Örtagården, Vikbolandet

Några bilder från Siv Helderuds fantastiska trädgård i Östra Ny.

Siv och Ulf har enträdgård med en stor mängd växter; perenner, träd och buskar. Det är alltid lika trevligt att besöka Sivs trädgård. Siv klipper och formger sina träd på tomten. Det finns så här års många pioner. Foto Britt Marie Brauns

Hemma hos Sivan Helderud fick vi inte bara vandra runt i hennes fina trädgård. Vi fick också se att hon är mästerlig på att återge sina blommor med akvarellfärger. Här är några av alla hennes fina avbildningar.

14 juni 2022 Birgitta Sääf, Mariehov, Sumpen 1, Söderköping

En gammal trädgård under ständig förvandling. I år har det varit en extra stor förvandling, eftersom granskogen bakom är avverkad. Vilka konsekvenser det innebär, får framtiden utvisa, men skuggiga partier har blivit soliga, ända in på kvällen och trädgården har fått ett nytt klimat, vilket ger helt nya förutsättningar för många växter. Spännande! Foto: Britt- Marie Brauns

21 juni 2022 Ann-Sofi Lindh-Jansson, Backgatan 16, Tyketorp, Söderköping

En trädgård i etage med många olika perenner, här finns litet av allt
möjligt i växtväg. Trädgården löper runt huset, det finns växthus och en
damm under renovering. Ann-Sofie vill gärna ha tips och nya idéer hur
de ska göra en kant runt dammen.

Foto Ewa Lövgren

En Rosrik trädgård! Foto Britt- Marie Brauns

Pion och Jättevallmo Foto Britt- Marie Brauns

11 Juni 2022 Besök av Nyköpings trädgårdsförening

Den 11 juni fick vi besök från Nyköping trädgårdsförening. Alla medlemmar i S:ta Ragnhilds trädgårdsförening är välkomna att delta.


09.00 – 10.15 Besök i Birgitta och Jimmy Sääfs trädgård, Sumpen, Mariehof – Medhavd fika

10.15 – 11.30 Besök i Barbro Björklundoch Roland Arvidssons trädgård, Vänneberga Dammar

112.00 Lunch på Hylinge Golfrestaurang 12.00 (förbeställd, var och en betalar sin lunch)

13.30 – 14.30 Besök i Lillemor Magnusson och Thomas Haags trädgård, Sturegatan 13, alternativt Susanne och Per Dahms trädgård Skogsvägen 6.

14.30 – 15.30 Besök i Lillemor Magnusson och Thomas Haags trädgård, Alternativt Susanne och Per Dahms trädgård trädgård. Här bjuder vi på en enklare fika, kaffe/te med kaka och frukt.

Bilder från Lillemor Magnussons o Thomas Haags trädgård Foto: Ola Bixo

15.30 – 17.30 Besök i Sivan och Uffe Helderuds trädgård, Örtagården, Östra Ny

7 juni 2022 Lövdalens trädgård

Vi besökte plantskolan Lövdalens trädgård tisdag 7 juni. Samåkning med Örtagårdens medlemmar Vi startade efter stängningen kl 18 med fika och Ann-Marie berättade om nyheter bland blommorna. Sedan fick vi shoppa loss.
På initiativ av Margareta Zackrisson Örtagårdsföreninge

Växtförsäljning, lördag 21 maj

Årets växtförsäljning gick väldigt bra, perfekt väder och nästan alla växter slutsålda.

Ympkurs med Per Notklev Djervft onsdag 20 april 2022

vi var i Ingela Eckerbergs trädgård, Kanalgatan 6. Lär dig ympa – Kurs med Per Notklev Djervft Notklev duktig pomolog. Många känner igen honom från vandringen på Djurö gård i höstas då vi fick ta del av hans kunnande. Det var 17 deltagare som lärde sig ympa och fick med varsitt blivande äppelträd på grundstam med ympkvist av vald sort från det spännande urval som fanns.
 Per hade med sig grundstammar till äppleträd (A2) till självkostnadspris, ymp-ris av olika äpplesorter.
Man kunde också ta med eget ymp-ris. Årsskott tas i februari, helst från södersidan på trädet. Länken nedan visar hur man (det går att klicka och hoppa över reklamen i början)
.

https://www.youtube.com/watch?v=MEzncO9LJlU

Kursen kostade 50 kronor för medlem och 200 kronor för dig som inte är medlem. Betalas på plats via swish. Vid ev. frågor kontakta Monica HanssonJohnsson 0705-74 41 77

Jägmästargårdens Vårmaknad TEMA TRÄDGÅRD 18 april 2022

Vår förening deltog på Jägmästargårdens Vårmarknad i Söderköping tema trädgård på Påskdagen. Vi kunde berätta om vår förenings aktiviteter. Närmast i sommar många trädgårdsbesök o en tvådagars trädgårdsresa. Siv Helderud tog med sig sina fina blombilder o Pia Carsten keramik som passade i trädgården. Här fanns både nytt o gammalt fint för våra trädgårdar.Vi fikade med Lisbeth goda kaffebröd! 🌿🌞🐈 Fyndade fågelholk, tomatplantor, gräslök o sättpotatis ……… Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Trädgårdsmyller – Att skapa en insektsträdgård

26 mars 2022 med Christina Winter hos oss på Salong Ramunder

Christina visade bilder från sin bok Trädgårdsmyller och höll föredrag om humlor, solitärbin, nyckelpigor och andra nyttiga insekter, som hjälper oss med pollinering och biologisk bekämpning. Tyvärr är boken Trädgårdsmyller slut men finns på bibliotek.

Hon gick igenom de viktigaste beståndsdelarna i en mångfaldsträdgård med perenner, frukt- och bär, blommande gräsmattor och vilda hörn. Vi fick konkreta förslag på växter och odlingsmetoder samt något om att bygga insektshotell. Christina Winter, hortonom, har arbetat med rådgivning till yrkesmässig trädgårdsodling i 30 år och medverkar regelbundet i trädgårdstidningar, håller föredrag och leder trädgårdsvandringar, ofta med insekter som tema.

Christina har flera trädgårdar där hon experimenterar med fröblandningar och skötselmetoder för ängar, blommande gräsmattor och blommande gröngödsling. Läs mer om Christina här http://christinawinter.se/

Insekter, spindlar, kvalster och många fler små kryp. Vilda bin är hotade men vi kan rädda dem med att värna om mångfald när vi odlar och inte minst ska vi tänka på deras boplatser.

Några foton från föredragets bildvisning.

Utan bin och andra insekter kan vi inte skörda växter som vi odlar till mat.

Fördelen med perenner är att de blommar från vår till höst. Vi fick se växttlistor på blommor som insekterna föredrar. Gynna också den inhemska floran med vilda hörn i trädgården.

Många känner till nyttan av nyckelpigan när de äter löss, men vi ska också känna till hur deras larver ser ut (se under nyckelpigan) för att få fler!

Förse trädgården med insektshotell med olika stora hål som har stopp längst in så inte ljuset går rakt genom, i söderläge och med regnskydd under utskjutande tak.

Vi behöver inte vara flitiga som ett bi, men vi kan göra något för att gynna insekterna.

Föredraget anordnades av S:ta Ragnhilds trädgårdsförening i samarbete med Naturskyddsföreningen med stöd från Söderköpings kommun och var gratis för medlemmar i föreningarna. För övriga kostade det 100 kr (betalades vid entrén med swish eller kontant). Ingen föranmälan behövs. En bok lottades ut som vanligt på våra föredrag i ett deltagarlotteri.Årsmöte tisdag 15 mars 2021 Drothems församlingshem

Med föredrag av Per Notklev Djerft 
Smaker och smakkombinationer med äpplen och päron, lite ympning och förvaring.
Drothems församlingshem. Vi serverade frukt och dryck.

Smaker och smakkombinationer med äpplen och päron, lite ympning och förvaring.
Drothems församlingshem. Vi serverade frukt och dryck.

Några foton från kvällens bildvisning med Per.

Per gjorde också reklam för sitt nästa medverkande i föreningen:

Ympkurs med Per Notklev Djervft onsdag 20 april 2022

Fröbytarkväll i januarimörkret 27 januari 2022

Vi var några få som samlades hos vår styrelsemedlem och förre ordföranden Marianne Biander och bytte frön med varandra. En trevlig kväll med många tankar om odlingsperioden framför oss.

2021 års verksamheter.

En härlig kväll med Åke Truedsson som berättade om sin odling av grönsaker med fina bilder. Ca 25 medlemar hade kommit och sen kom också 6 intresserade gäster. Vi fick några nya medlemmar. Anders Söderköpings bokhandel bidrog med trädgårdsböcker på ett bord som vi kunde köpa. Även Åke hade med sig böcker och häften som kunde köpas. En lycklig vinnare på deltagarlotteriet kunde gå hem med en av hans böcker.

Några bilder från Åkes bilvisning.

Under 2021 blir det trädgårdsträffar-digitalt, start var måndag den 29 mars och kommer att genomföras varje månad fram till och med november. Läs mera på särskild sida om träffarna vi haft.

En kväll om fruktträd 27 september 2021

Vi fick möjlighet att besöka fruktträdgården på Djurö gård, där en mycket entusiastisk och kunnig Per Djervf Notklev tog emot oss. Per guidade oss genom trädgården, berätta om den och de ca 200 fruktträden där.  Vi fick också möjlighet att smaka av utvalda sorter och ställa frågor om fruktträd. Smaken av gudomligt goda päronsorter, som inte finns i butik, satt kvar i munnen hela kvällen. Pers berättelser om ympning gav mersmak och vi pratade om att ordna en ympkurs i mars-april. Återkommer!

För de som vill bli medlemmar i Sveriges Pomologiska sällskap finns en länk här och betalar man avgiften nu blir man medlem 2022, men även höstens nummer av tidningen ingår.

Per tar i mån av tid på sig uppdrag kring beskärning och ympning. Han nås på notklev@gmail.com eller 0706-181191

Runt 30 deltagare lyssnade på Pers inspirerande och humoristiska berättelse om trädgården och dess fruktsorter.
Äppel- och päronpergola
Gamla u-formade äppelträd.
Äpplen som bara duger till julgranen.
Exklusiva smakupplevelser kom alla till del
Vackra men inte så lättsålda ”julgransäpplen”

Årets trädgårdsvandringar 2021:

Till er alla som bjöd in till besök i era trädgårdar under sommaren
2021

St Ragnhilds Trädgårdsförening vill tacka er som lät oss komma på trädgårdsvandring hos er under sommaren 2021. Trädgårdsvandringarna är en mycket populär aktivitet i vår förening, med en lång tradition bakåt i tiden. Utan er blev det inga trädgårdsvandringar! Vi är så glada att vi fick besöka dig, och hoppas att vi kan komma tillbaka även ett annat år. En trädgård förändras ju över tid, inte bara år från år, utan även från vår till höst. Man behöver inte alls ha en perfekt trädgård med välansade rabatter, för att visa upp den i vår förening. Tvärtom, att våga visa att man kanske inte hinner, eller ens vill, rensa bort allt ogräs är lika viktigt. Därmed inte sagt att du som är väldigt stolt över vad du åstadkommit, inte ska visa den. Men variationen, från en trädgård i dess linda, med många framtida projekt, till en vacker färdig
trädgård, är vad vi uppskattar på trädgårdsvandringarna. De ger ju också möjlighet till socialt umgänge med likasinnade och även möjlighet att hitta inspiration och idéutbyte inför egna trädgårdsprojekt. Kanske du har ett nytt
trädgårdsprojekt, som du behöver tips, råd och idéer kring. Då är det perfekt att släppa in ett gäng trädgårdsintresserade idésprutor med olika bakgrund och infallsvinklar! Så vi hoppas att vi ses igen på 2022 års trädgårdsvandringar antingen som värd/värdinna eller som besökare! Eller helst både och förstås!

Ewa Lövgren för St Ragnhilds Trädgårdsförening

Tisdagen den 17 augusti 2021 besökte vi Barbro Björklund, Vänneberga Dammar. Det var sommarens sista vandring i år.

Trädgård med massor av olika blommande perenner och flera dammar, varav en jättestor.

Två stora dammar, näckrosor

Barbro har flera ovanliga träd

Brokbladig vintergröna tillsammans med en funkia

Många varianter av Solhattar

Phlox

Många klematisar klättrade i träden

Tomater i olika färger och former

Tisdagen den 10 august 2021 i besökte vi Pia Carstens, Tyketorpsgatan 67, Söderköping

Vildvuxen villatomt med växthus, pallkrageodlingar. Öppet i Keramikverkstaden. Egentillverkad keramik finns att köpa!

Foto: Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Pia hälsar välkommen

Keramik i trädgården ett måste när man är keramaniker

Söker du trevliga växtstöd så finns alltid några att köpa hos Pia!

Naturligtvis en titt ner i keramikverkstaden

Tisdagen den 3 augusti 2021 besökte vi Anna Tjäder, (medlem i STA), Jäppestad Överby Gård 1, Linghem.

Anna visade sin trädgård även förra året, men väldigt få besökare kom, kanske på grund av dåligt väder. Anna hoppas på fler besökare i år. i år strålade solen härligt ner från nästan klarblå himmel.

Foto: Ann-Marie Kindstrand

Trädgård med stora gräsytor, som successivt ersätts med planteringar och träd. Växter och ätbart blandas och odlingarna inspireras av permakultur och skogsträdgårdstänk.

Hemmabyggt växthus.

Nytt för i år är ett dammbygge som blir spännande att se! Den nya dammen är väl värd ett besök!

Tisdagen den 27 juli 2021 besökte vi Emma Falebrant, Kömnevik Kullen 1, Gusum

Kuperad skog som håller på att förvandlas till en grönskade oas. Mycket sten används, då marken är full av den. Emma odlar både ätbart och ögongodis.

Foto: Ola Bixo

Det blev en trädgårdsvandring i regn. Alla besökarna jublade. Vi trädgårdsodlare har längtat efter regn i år, då juli har varit en mycket torr månad! .

Mycket sten används, då marken är full av den. Man tager vad man haver och så bra det blir. Så fantastiskt fint det blir när du skapar med sten och växter tillsammans, Emma! Upphöjda bäddar ger växterna jord att växa i på det karga berget.

Emma odlar både ätbart och ögongodis.

En bergig intressant trädgård. En kul grej uppe i berget. En triangel i en bergskreva som ” alltid” funnits där.

Se bilder och text också på sidan ”Karins trädgård”.

Tisdagen den 20 juli 2021 besökte vi Helena Boethius, Vikingagatan 4A, Söderköping

Liten villaträdgård, med intensivodling på liten yta. Biodling och odling av blommor som passar till bina, buskar, örter och ängsblommor. Mycket är nytt och annorlunda jämfört med förra året. Så även för er, som var hos Helena förra året, finns mycket att se! Soldriven bevattning (som finns på Impecta och Wexthuset) underlättar. Foto Ola Bixo.

Från vänster Helena Boethius med Ewa Lövgren som planerat våra trädgårdsvandringar framför Helenas och Dennis nya bikupa för i år.

Helena odlar mycket som går att äta! I pallkragarna: Sallad, morötter, majs, rotselleri …

Rosenskära under persikoträd

Fin Dahlia i kruka och kålodling under nät.

Manchuriskt valnötsträd

Deras dotter Elin var i Japan 2012. I Hiroshima delas det ut frön på fredsdagen den 6 augusti . Ett klarade sig och har nästan vuxit upp i taket på uterummet. Här finns gröna fingrar som gjorde det möjligt! Trädet kallas Phonixträdet.

Tisdag 13 juli 2021 besökte vi Gurlie Pintie (styrelsemedlem) Säverum, Norrgård, Ringarum

Lantgård som ligger på en höjd med utsikt ner mot Lillsjön. Stor yta med
litet av varje. Gamla fruktträd och syrener. Trädgårdsland och bärbuskar
för odling till det egna hushållet. Kryddland. Diverse blommor som
ögongodis. Litet växthus. Alnarps bioreningsverk.
Från Söderköping, kör E22 till Ringarum, vidare mot Åtvidaberg, ca 8
km till Mixdala. Där svänger man vänster mot Säverum 2. Efter skylten
SÄVERUM inne i byn, sväng höger upp till gården med svarta
silotornet.
Foto: Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Gurlie började med att vi visa oss en stor rabatt/äng, som lockade till sig humlor, bin och så många fjärillar, som man bara kan tänka sig!

Så här kan man bygga ett staket av vad skogen bjuder på!

Gurlie visade oss runt längs en nästan trollsk stig i trädgårdens skogsparti. Mjukt att gå på med en botten av flis som tillverkats på plats. Måste vara så vackert när vitsipporna blommar i april och senare med de äldre fina syrenerna. Utsikt över fårhagen. Vi uppmärksammades att titta högst i hagens backe. Där låg stenar – som varit grundstenar till byns hus före bydelningen då husen skingrades vid laga skifte.

Så kan man också rena sitt avloppsvatten med ett bioreningsverk från Alnarp.

Vattenspegel där vattnet porlade fram….

Gurli odlar också för att äta, både i och utanför sitt växthus. Tomater, annorlunda pallkrage med dahlior och potatis. Fler tomater och vindruvor inne i växthuset.

Tyvärr, tyvärr blev trädgårdsvandringen tisdag 6 juli 2021 Vänneberga hos Ingegerd Edman inställd.

Tisdag den 29 juni 2021 besökte vi åter igen Åsa Höjefelt, Ängsvägen 3, Snövelstorp, tel 073-429 02 04. Trädgådsvandringen från 25 maj som dubblerades p.g.a. hällregn.

Beskrivning: 1600 kvm f.d. platt gräsmatta med lerjord, som under åren transformerats till Åsas eget trädgårdsparadis på jorden. Perennplanteringar i olika stilar och växtval, gångar i trä, sten och grus, flera sittplatser, avenboksberså, två dammar med guldfisk, grönsaksland i tre skepnader, växthus, sparrisskörd varje dag i maj. Hönshus- och gård (i år obebott). Trä, sten och metall möter det sköna gröna. Lust, energi och idéer tryter aldrig, alltid nya projekt på gång.

Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Åsa vissar oss runt i sin vackert planerade trädgård. En hel annan trädgård en den hon visade i maj. Trädgårdar förändras efter växtperiod och väder.

I perennplanteringarna spelar olika form på bladen en roll. Färgerna stämmer så fint ihop med varandra.

Några av Åsas många Funkior

Olika gångar i trä, sten och grus.

Olika sittplatser finns att slå sig ner i.

Åsa matar sina guldfiskar

Fiffigt placerad vattenkran bredvid växthuset

foto Åsa Höjefelt

TACK alla som besökte min oas ikväll!! 25 entusiaster på en och samma gång, en ynnest att få visa mitt gröna, sköna 🙏. Nu har jag landat på bästa platsen som finns, i min trädgård i hammocken, i kvällens sista strålar. Godkväll!!

Tisdagen den 22 juni 2021 besökte vi Ida Stockberg, (medlem i STA), Torstorpsvägen 15, Finspång.

Rosen Waldemar

Många udda o i intressanta växter Foton Anne-Marie Kindstrand

Mindre villaträdgård i flera nivåer, bergsslänt och sluttning i flera etapper. Samlarträdgård med bl.a. hostor och solhattar. En trädgård där alltid projekt och skapande fortgår. Förhoppningsvis blommar många pioner, det finns ca 50 st olika sorter! Ett par av projekten för i år är att Ida jobbar på att få till en bättre rumskänsla i trädgården, och även försöker få till en ny trevlig skuggplanering.

Tisdag den 15 juni 2021 besökte vi Britt Näslund i Linköping.

700 kvm villatomt. Förhoppningsvis får vi njuta av blommande blåregn!
Även blommande pioner och många andra perenner. Trädgård med berg
och stenar, pelarbok och mycket annat. Foto Ewa Lövgren

Ewa Lövgren: Vi var tyvärr bara fyra besökare där men vi fick uppleva en fantastisk liten oas mitt i Linköping!

besökte vi Inger Larsson, Björkbacken 6B, Svärtinge, 8 juni 2021

Sluttande tomt i söderläge med mycket perenner och rosor. Tomten består av rent grus och Inger måste ständigt jordförbättra och tillföra mull för att kunna plantera på tomten. En gabionträdgård bestående av 4-5 kubikmeter sten tagen från tomten gjordes 2020. Olika lösningar för sluttande och stenrik trädgård. Gamla murar kvar från 1928. Även en liten köksträdgård.  Foto Ann-Marie Ternstad Frediksson

Trädgården klättrade på sluttningen men här var det lätt att gå på den fint stenlagda gången, men mycket sten i vindlande trappor satte oss på prov!

Tack Inger och Mats Larssons för att vi fick vandra i er fina trädgård Svärtinge! Vilket jobb ni har lagt ner på den sluttande tomten.

Tisdagen den 25 maj 2021 besökte vi Åsa Höjefelt, Ängsvägen 3, Snövelstorp

1600 kvm f.d. platt gräsmatta med lerjord, som under åren transformerats till Åsas eget trädgårdsparadis på jorden. Perennplanteringar i olika stilar och växtval, gångar i trä, sten och grus, flera sittplatser, avenboksberså, två dammar med guldfisk, grönsaksland i tre skepnader, växthus, sparrisskörd varje dag i maj. Hönshus- och gård (i år obebott). Trä, sten och metall möter det sköna gröna. Lust, energi och idéer tryter aldrig, alltid nya projekt på gång. Foto Karin Lagander

Flera olika roslingar inköpta på en handelsträdgård utanför Nyköping

Flera dammar – Konstgjort berg, matta inunder o betongberg – Fina gångar o många olika växter. Magnolia i blom – Mitt i manegen en liten stendamm, fin trädgårds-gunga och stenläggning i bakgrunden. – Trillium, treblad

Trädgårdsträff måndag 3 maj 2021

Jord, kompost, och Bokashi Som trädgårdskändis deltar Liselotte Roll författare av boken Jord.

Vi tittade på en liten kort film vi spelat in hos vår medlem Susanne ”Sissa” Dahm som bor i närheten av Morfars kulle i Söderköping. Med den som utgångspunkt samtalar vi på zoom, via en länk man får till sin dator.

Tjugosex deltagare hade loggat in och gav ett trevligt och intressant samtal om jord, varm- och kallkompost, solkompost och bokashi. Vi kom in på olika metoder att tillföra näring: Biokol, guldvatten, nässelvatten. Vi tackar vår Trädgårdsprofil LiseLotte Roll och alla som deltog i vår andra trädgårdsträff.

Tips! I föreningens tidning Hemträdgården 2019/6 kan vi läsa mer om Bokashi med eller utan strö. Viktigast att procedden sker syrefrytt och att man finfördelar det man lägger i. Bokashivätskan spädes 1/100.

Boken Jord av Liselott Roll kommer att finnas på Söderköpings Bokhandel.

Liselotte Roll är journalist, krönikör och författare. Liselotte har ett stort intresse för natur, odling och djur. Har nyligen utkommit en bok om jord. Jord är grunden till allt liv, men vad är det egentligen? Det här är en bok om vad du som odlar kan göra för att få den optimala matjorden. Nyckeln till en hållbar odling är en näringsrik jord, där mikroorganismer, växter och småkryp frodas. 

Start 29 mars2021 ”Frö och fröodling”

Trädgårdskändis som deltog i diskussionen efter filmen var ”Farbror Grön Johannes Wätterlund.

Vår första träsgårdsträff filmades av vår ordförande Ola Bixo hos vår medlem Ewa Löwgren. Per Erik Wigh deltog också i filmen. Den handlade om frösådd och ”Farbror Grön” Johannes Wätterlund deltog den här gången som trädgårdkunnig. Trettitre medlemmar hade loggat in på zoom och kunde efter ha sett en ca 19-minuter lång film lyssna eller delta i diskussion som rörde ämnet och ställa egna frågor. Vi tackar Johannes och alla som deltog för ett intressant samtal. Mötet gav ett trevligt och intressant samtal, som med utgångspunkt från Frö och förodling kom att handla om allt från hur och när man sår och med vad tulpanerna ska gödslas med för att blomma bra nästa år, till hur vi alla har våra knep att hålla rådjuren borta drygt.

Som trädgårdsprofil på denna träff deltog Farbror Grön. Farbror Grön består av Johannes Wätterlund och Theres Lundén. Det är Johannes som vi möter i olika medier. Han är en mycket inspirerande och kreativ, och många gånger annorlunda tänkande, odlingsföreläsare och skriver om grönsaksodling, grön mat och självhushållning. De har gett ut tre böcker om odling, har två Facebooksidor (Farbror Grön och Farbror Gröns Trädgårdsland) och ett Instagramkonto. Dessutom har Johannes just nu webbinarier i olika odlingsämnen. I ”normala” tider kan man också gå kurser i Farbror Gröns regi. Vi är väldigt glada över att ha Farbror Grön (Johannes) som gäst på vår första trädgårdsträff. Ta tillfället i akt att ställa frågor!

Föreningen har sökt och fått pengar från Kustlandets Milou aktiv landsbygd. Medel från Europeiska landsbygdsfonden, som finansierar det hela, förutom att vi själva lägger in ideellt arbete för att få tilldet.

Vi arrangerar nio ”Trädgårdsträffar”, för medlemmar och tänkbara nya medlemmar i Söderköpings kommun. Det är digitala träffar på zoom. Träffarna utgår från enkla filmer vi producerar själva på ca 15 minuter vardera. Efter filmerna blir det möjlighet för egna diskussioner och frågor. Till varje träff bjuds det in någon ”kändis” som kan vara med i samtalen.

Detta projekt utförs som studiecirkel, 3 månader i taget. Vill du vara med i detta projekt maila Ola Bixo: ola@bixo.se
Läs mer på:
http://st-ragnhilds-tradgard.se/studiecirklar/

Se om om våra trädgårdsträffar på egena sidan

START


TRÄDDGÅRDSTRÄFFAR PÅ ZOOM

2020 års verksamheter.

Coronaviruset påverkade S:ta Ragnhilds trädgårdsförening. Vi måste som så många andra föreningar förhålla oss till och agera utifrån officiella beslut som togs. Detta var naturligtvis sorgesamt men nödvändigt.
Några av de aktiviteter som vi planerat fick vi skjuta på framtiden. De blev ingen sommarresa eller besök av vänföreningar som vi planerat. Det hoppas vi kunna genomföra senare.

Vi kunde glädja oss åt att sommarens corona-anpassade trädgårdsvandringar gick att genomföra och var mycket populära och välbesökta.

I december kunde vi genomföra ett föredrag på distans med Ylva Landerholm på Zoom.

Januari 2020

22 Januari 2020

Favorit i repris!
Lena Lyrhag bjöd återigen in till en intressant kväll med föredrag och bildförevisning under temat ”Den gamla trädgården i Söderköping – bevara den väl!”
Stämningen var härlig. Och Lena tog oss tillbaka i tiden och vackra bilder från en svunnen tid, i Söderköping, fick leva upp igen. Familjer och personer som älskat sin trädgård tog plats på filmduken.
Kvällen fick en extra dimensions då vi fick vara i Ingela Eckerbergs hus som tidigare inrymt trädgårdsmästarfamiljen Nyström. Historien var påtaglig.

Lena Lyrhags bok
Lena Lyrhags bok

Februari 2020

26 februari 2020 Årsmöte

På årsmötet valdes nya styrelsemedlemmar : Ola Bixbo – ordförande/ nyval, Stig Karlsson Kassör/omval, Susanne Dahm – ledamot/omval, Marianne Biander- ledamot/omval, Ingela Eckerberg-suppleant/omval. Ola Bixbo var med och startade föreningen för 20 års sedan och det är roligt att nu få hälsa honom som ny ordförande av i vår förening . Vi firade lite extra våra 20 år med exotisk planka, kaffe o kaka.

Henrik Morin -POM-Programmet för odlad mångfald – höll ett bildföredrag under temat ”Växterna från förr – en levande skatt för vår tids trädgårdar.”

POM Ros- , Träd- o Busk- Frukt o Bär- Lök- o knöl- uppropet för ODLAD MÅNGFALD.
En ros från vår trakt Valdemarsvik med kompakt, tätt växtsätt Medelstark till stark doft, återblommar svagt, juni-juli. Blommorna tål regn bättre än andra pimpinellrosor.

En dag för barnen 30 maj 2020

En dag för barnen i Söderköping, kunde inte genomföras som det var tänkt. Vi som bokat att ordna arrangemang under denna dag, blev ombedda att försöka erbjuda någon form av aktivitet till barnen.
Läs under fliken Barnens Trädgård på vad som hände under 2020

länk http://st-ragnhilds-tradgard.se/barnens-tradgard/

Trädgårdsvandringar 2020

Vi har 12 tisdagar under sommaren besökt 13 trädgårdar från 2 juni till 15 september – njutit av alla vackra växter och planteringar, kunnat köpa plantor, grönsaker och även gödsel, fått många tips och idéer till våra egna odlingar och trädgårdar. Härligt har det varit att träffas under denna annorlunda sommar med Covid -19 som fört med sig så många begränsningar. Stort tack till de som visat och ni som kommit och vandrat. Vi kan glädja oss åt att sommarens coronaanpassade trädgårdsvandringar har varit mycket populära och välbesökta.

Trädgårdsvandring hos Kerstin Hellberg, Ålbäckens trädgård Vikbolandet 2 juni 2020

Ostyrig trädgård i skogsbrynet med mycket perenner, köksträdgård med odlingstunnel och en liten plantskoleavdelning med försäljning av perenner. Finns på sociala medier och har hemsida.

Kerstin Hellberg hälsade oss välkomna till Ålbäckens Trädgård
Phlox Blue Moon maj-juni 20 cm
Vi kunde köpa växter.
Foto o text Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Trädgårdsvandring hos Anna Tjäder, Jeppesta Överby gård, Linghem 16 juni 2020

Det var inte så många som vågade trotsa vädret men de som kom fick en härlig kväll och inget regn.
Huset och Linden bredvid är lika gamla och har många år på nacken. Året 1864 såg de dagens ljus.
Anna med familj flyttade hit 2002 och då bestod den 3000 kvm stora trädgården av några fruktträd och gräs. Nu finns mycket olika växter. Några lite vilda delar blandat med nya rabatter med stora framtidsvisioner gör att alla kan hitta sin favorithörna.

156 år
Många olika miljöer. Damm….
bäck och…
olika sittplatser. Bänk vid fläder…
och en plats under rosor.
Visserligen ingen sittplats men avkopplande hängmatta är minst lika inbjudande.
Läkevänderot, Valeriana. Kraftigt exemplar!
Katten Rambo under mörkbladig fläder
Vacker julros med törel som granne
Kungsnäva med humlebesök
Vackra gräs

Trädgårdsvandring hos Ulla Händel, Långbacka Östra Ryd 30 juni 2020

Bergstomt inne i samhället med många vackra perenner, rosor, grönsaksodlingar insmugna på annorlunda sätt, kreativa lösningar, stenläggningar i trappor och gångar, insektshotell, svetsade växtstöd, utekök. Här fanns många idéer att hämta.

En fantastisk trappa ledde oss upp på berget
En underbar häck av daggkåpor
Rabatter klättrade upp för berget. Här syns John som byggt med sten, Ulla väljer växter, så vackert det blir när man jobbar tillsammans.
Finurligt klätterstöd med det man hittar i naturen
Otroligt fyndigt sätt att skapa plats och smyga in odlingar som hittas här och var i trädgården
Lite smått insmuget bland stenarna

Trädgårdsvandring hos Susanne Dahm, Skogsvägen 6 Söderköping 7 juli 2020

Trädgård under utveckling med damm, rosor, perenner, gamla fruktträd, grönsaksodling, stengångar, idéer och lösningar. Många hittade hit. Solen hittade också hit efter regnet.

Trädgårdsvandring Ewa Lövgren Kils Eko, Kils gård 2 Östra Ryd 14 juli 2020

Naturtomt med grönsaksodlingar och grönsaksförsäljning. I mitten av juli blommar hundratals stockrosor samtidigt tillsammans med många andra perenner

Ewa och Roger bjöd in till sin fina täppa på landet i Östra Ryd. Regnmolnen hängde tunga men det var med lätta steg vi vandrade runt och njöt av både blommor och grönsaker.

Härlig grönska mot vackra faluröda väggar
Huset sticker fram över gräsbevuxet berg, som pryds av en hemmabyggd bänk
Rosenskära i blom
Ett växthus fullt av tomater På kvällen lyser solen in och hjälper till att skapa en varm och skyddad sittplats
Lite av Ewas grönsaksodlingar. Här finns gurka, bönor, potatis, grönkål, brysselkål, squash. dill….
Sommarkänsla!

Trädgårdsvandring hos Catharina i Norrköping Hageby Njuta Trädgård 21 juli 2020

Radhusträdgård med många projekt och idéer på gång. Här finns olika rum: Bambuberså med glashus, krukaltan, skuggrabatt odlingsbäddar, en plats för arbete och stök, bastu och spabad utan insyn …

Trädgårdsvandring hos Helena Boethius, Vikingagatan, Söderköping Villa Marieborg 28 juli 2020

Liten villaträdgård med intensivodling på liten yta. Biodling och odling
av blommor som passar för bina. Buskar, örter, ängsblommor.

Trädgårdsvandring hos   Ida Stockberg, (medlem STA) Torstorpsvägen 15, Finspång 4 augusti 2020

Mindre villaträdgård i flera nivåer, bergsslänt och sluttning i flera     etapper. Samlarträdgård med bl.a. hostor och solhattar. En trädgård där alltid projekt och skapande fortgår.

Trädgårdsvandring hos Ingegerd Edman, Villa Stenhägne, Vänneberga, Söderköping 11 augusti 2020

En stenrik trädgård med många projekt på gång. Stenar används till stödmurar, rabattkanter och gångar, terrassering, stenblocksparti med vattenfall, bäck och springbrunn…

Naturen skapar förunderliga former! Foto Gunnel Arvidsson
Foto Gunnel Arvidsson
Foto Gunnel Arvidsson

Trädgårdsvandring hos Siv Helderud, Östra Ny, Örtagården, Vikbolandet 18 augusti 2020

Många vackra höstblommande perenner, som rudbeckia, anemoner, astrar, flox samt rosor. När vi fick besöka denna härliga plats så var det en varm sommardag med skön vind som lekte mellan växterna och de kluriga keramikfigurerna som busigt dök upp lite varstans.

Vi bjöd på en extra trädgårdsvandring i två trädgårdar.

Trädgårdsvandring hos Gunilla Gernandt Bark Eketorp Lilla 1, 8 september 2020

Gunilla välkomnade oss in i sitt växthus där ca 50
pelargoner samsades. Hon gav oss råd om hur de odlas, sköts och hur hon övervintrar dem. Svalt och mörkt hos henne i garaget.

Foto Gunilla Bark

Som bonus gick vi sedan över till hennes granne Helene Bark på Eketorp Björkbacken 1 där vi fick se en fantastisk trädgård under uppbyggnad.

Helene hälsade oss välkomna upp till sin trädgård uppe på krönet av Eketorps gård.

Hanna Nilsson Ullström, Kristinagården 1, Östra Ryd 15 september 2020

Hanna hälsade oss in till sin trädgård. Här finns stora trädgårdsland, köksträdgård men också perennrabatter och plats för avkoppling samt utrymme för barnens lek. Ingen park/perfekt trädgård.
Många pågående projekt där mycket arbete återstår. Trädgården i första
hand uppbyggd av plantor som är gåvor från släkt och vänner.


Trädgårdsglädje på distans

På Zoom ett trädgårdsföredrag med trädgårdsdesigner Ylva Landerholm, 7 december 2020

S:ta Ragnhilds Trädgårdsförenings föredrag sker i samarbete med Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet Östergötland

Vi är glada att vi i alla fall kunde få träffa Ylva och lyssna till henne på detta sätt, när vi inte kunde mötas på Stinsen som ett vanligt år. Tekniken höll bra och vi kan ev. planera för liknande möten nästa åt.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är unnamed.png

Ylva pratade om och visade bilder på fina kombinationer av gammeldags lättskötta växter. Bland annat kombinationer av rosor och perenner.

2019 års verksamheter.

”Den gamla trädgården i Söderköping-bevara den väl!” 29 – 30 Januari 2019

Lena Lyrhag bjöd in till två intressanta kvällar med föredrag och bildförevisning under temat ”Den gamla trädgården i Söderköping – bevara den väl!” De blev mycket uppskattade av de engagerade deltagarna. Det märktes av att den beräknade tiden överskreds med timmar. I pausen, som även den var uppskattad, bjöds på delikata snittar samt svagdricka och must tillverkad av hennes egna äpplen. Kvällarna kan sammanfattas med ”succé” för Lenas framträdande samt det otroligt fint sammanställda innehållet.

Lena Lyrhags bok
Lena Lyrhags bok

Årsmöte 12 februari 2019

Ordföranden i förbundet Svensk Trädgård Lennart Froby bjöd oss på två mycket intressanta föredrag. Inledningsvis berättade han om på vilka olika sätt förbundet ger sina 33 000 medlemmar och 155 föreningar ”styrka i ryggen”. Det är landets största trädgårdsorganisation, som därtill ingår i det större sammanhanget Fritidsodlarnas riksorganisation (FOR).

Fri trädgårdsrådgivning, kurser, kunskapsbank, trädgårdsresor, medlemstidning, informationsmaterial, försäkringar är blott några exempel på det som Lennart nämnde. Som ett särskilt satsningsområde har förbundet lyft fram området ”barn i trädgård” och Lennart gladdes åt vår utveckling av ”Barnens trädgård” i Söderköping.

Efter att vi klarat av årsmötets formella del (beskrivs separat) berättade Lennart om Åkersberga Trädgårdssällskap där han även är engagerad. I den intressanta kulturmiljön Länsmansgården har föreningen byggt upp en fantastisk trädgårdsmiljö. Med imponerande ideella insatser men också stark sponsring har man skapat såväl visningsträdgård med flera teman som en stor ”Barnens trädgård”. I den senare är kommunens skolor starkt engagerade. Vi fick också presenterat föreningens mångsidiga programverksamhet. Mycket spännande och man lockas verkligen av att göra ett studiebesök!

Åkersberga Trädgårdssällskaps hemsida: http://www.abts.se/ 

Lennart Froby, nuvarande ordförande, och Åke Truedsson, tidigare ordförande, i RST

19 Mars
”Världens vackraste trädgårdar -hemma”

Den 19/3 hade vi en föreläsning med Karina Brozinic på Stinsen. Hon har många erfarenheter inom trädgårdar b.l.a webbredaktör på tidningen Allt om trädgård, sitter i styrelsen i Riksförbundet Svensk Trädgård och har rest jorden runt  som ansvarig för olika trädgårdsresor. Hennes tanke om denna föreläsning var hur vi kan översätta inspirationen från resor och skapar egna exotiska oaser i våra egna trädgårdar.

Kvällen började med teknikstrul men 3 minuter innan starttid så löstes sig problemen.

Karina Brozinic hoppar av glädje över att tekniken var i gång!

Många medlemmar kom för att göra en resa i ”Världens vackraste trädgårdar” Närmare bestämt  så var vi 59 st.

Det blev ett långt och innehållsrikt  föredrag men flera stopp ute i världen. Japan, Kina och Frankrike var bara några platser som vi fick se bilder ifrån.

Så här kan man göra en annorlunda och spännande inramning av poolen.
Lavendelbeklädda gångar med ett spännande  slut.
I Asien är drakar vanliga trädgårdssmycken. Kvällens fundering var om man kan få bygglov på något sådant här i Sverige?!
Skapa olika former av växter går bra även i vårt land.
Fast hur man kommer in i mitten för att klippa här förtäljer inte historien.
Bygga trädgårdsrum av natursten är både snyggt och naturvänligt.
En av besökarna, Gunilla Dahlgren, passade på att tacka Karina Brozinic personligen.

18 Juni Trädgårdsvandring

Sören Malmsten, Ängelyckevägen 8, Kimstad
Jag hade, tyvärr inte möjlighet att njuta av denna trädgård. Finns det någon som tagit några bilder så mejla gärna mig perosissa@hotmail.com
Tänk på att om det finns personer mer på bilden så måste du veta att hen inte har något emot att finnas på hemsidan.

Barnens trädgård invigd!

Arbetet med att skapa BARNENS TRÄDGÅRD på Korskullen började våren 2018. Lördagen den 25 maj i samband med EN DAG FÖR BARNEN var det dags för invigning.

Läs mer under fliken Barnens Trädgård!

Växtförsäljning

Lördagen den 25 Maj hade vi växtförsäljning vid Örtagården. Det var många som hittade dit. Några plantor fick flytta till Gränna och Stockholm.
Tackar så mycket till både kunder, som handlade och medlemmar som bidrog med växter. Tack även till Örtagården!

2 Juni var det en retur i Utbytesförening och vi fick hälsa på i Tranås.  Läs mer under fliken Resor

11 juni Trädgårdsvandring
 Ann-Sofi Lindh-Jansson

Så var vi igång! Årets trädgårdsvandringar  började i en underbar trädgård i Tyketorp. Ann-Sofie bjöd in till en Horti Conclusi (sluten trädgård) Vid promenader förbi huset så anar man en spännande trädgård men den avslöjar inte mycket. När vi nu fick komma in så möttes vi av buskar och träd blandat med mycket perenner. Som en av besökande uttryckte sig: -Hon (läs Ann-Sofie) kan det här med perenner!

Fina rabatter fulla och en helt magisk utsikt. I dammen gömde sig Silverrudorna under blommande Näckrosor.

15 Juni

Det var vår Utbytesföreningsdag!!!

Vi fick trevligt besök från Vårgårda. En dag med flera möten. Både människor och olika växter blev nya bekantskaper. Härligt!

Vi började i Sivan och Uffe Helderuds fantastiska Örtagård.

Sivan och Uffe hälsar oss välkomna denna fina sommardag.
Det var många som var på besök i trädgården!
Kan det bli somrigare? Blå himmel, rött hus, vackra växter och trädgårdsvänner!
I Sivans galleri var det fullt hus.

Den goda middagen intogs på Stegeborgsgården, Norrkrog.

Stegeborgsruinen på andra sidan av Slätbaken.
Mätta och belåtna går vi mot bussen och nästa trädgård.

Sumpen, Birgitta och Jimmy Sääf, var nästa stopp.

Härliga Birgitta hälsar oss välkomna till Sumpen.
Här studeras en Pipranka med mindre blad än vanligt.
Till och med duschen hade sommarkänsla.
Studier av olika sorters humlor och annat surrande.

Villa Stenhänge, Ingegerd och Hasse Edman var den tredje trädgården som vi fick njuta av.

Något intressant har de nog hittat. Det finns det gott om här!
Deras fantastiska sommaräng, som det har fått till, med hårt arbete och kunskap, på bara tre år.
Beundrar Hasses mekaniska trädgårdsinslag.
Ingegerd i samspråk med några av hennes gäster
Dammen med de fina fiskarna.
På altanen bjöd S:ta Ragnhilds trädgårdsförening på hembakat och dryck.

Som avslutning på dagen blev det ett besök i Barnens Trädgård och de blev visade till Örtagården för egna besök under kvällen.

I förgrunden finns stenpartiet som det jobbas med detta år. I bakgrunden Vårgårdagäster undersöker Barnens Trädgård
En titt i ”uteköket”
Den fina Örtagården, där Maggan fanns under kvällen, för samtal med nyfikna.

Hälsning från vår ordförande: STORT, STORT TACK till alla ni som gjorde Vårgårdabesökarnas dag till en sådan succé!

Jag fick höra många uppskattande ord när jag minglade lite i kulisserna.

25 Juni Trädgårdsvandring kl.19

Ingegerd Edman, Stenhägne, Venneberga
Tredje trädgårdsvandringen var till en trädgård med mycket sten strax utanför Söderköping. Sju medlemmar kom och trotsade de grå molnen. Många hade redan varit i trädgården när Vårgårda Trädgårdssällskap var här på besök.
Ingegerd och hennes man Hasse har skapat trädgården tillsammans. Några regndroppar kom men vi kunde oberört strosa runt och njuta av allt vackert  som fanns att se.

Vi gick in under en ljuvlig rosbåge i blom

En tvillingrot blev basen i denna plantering

Vackra kontraster!

Rabbit crossing a lá Göta Kanal

Spaljerat päron
Barnbarnens lekhörna

2 Juli Trädgårdsvandring

Ann-Marie och Sivert Ahlström.  Långdalsg 122 Norrköping

En regnig kväll gick vi runt i deras fina trädgård. Det märktes att båda två samarbetat och skapat tillsammans. Fem besökare trotsade regnet och besökte trädgården.

Entré
Ann-Marie
Sivert
Rosen Mozart
Cykel med blommor
Vatten
Pelargoner

16 Juli Trädgårdsvandring

Elsa Maria Nillrot, Hallebyberg, Skärkind Hallebyberg. En gammal trädgård ca 1600 kvm med många projekt, bikupor, insekthotell och fågelholkar. Kontraster mellan det vilda och det odlade.

Den här tisdagen var vädret bättre och regnet höll sig borta. Vi var 14 medlemmar som vandrade runt och tittade på alla projekt.

Elsa Maria och Magnus tog emot oss framför sitt hus, som varit skola från  1800-talet.
Odlingstunnel
Inne i odlingstunnel vilade meloner i sina vaggor tillsammans med mycket mer som paprikor och chili.
Vatten samlades på många sätt med tanke på förra årets torka. Men i år regnar det så här finns gott om vatten. I bakgrunden deras kålodling.
Närbild på deras kålodling. Insektsnät som vilar på snedställda armeringsmattor. Ull på jorden håller kvar fukt i jorden.
Lecakulor i vattentunnan gjorde så att bina kunde sitta tryggt och dricka.

Mitt i rosengården fanns deras Cleanwater från Alnarp (som renade deras vatten helt utan slamtömning) så praktiskt.

En getingskrämma signalerade:  ”Här är upptaget!”
En vattensäck vattnade fruktträdet. Cideräpple för cidertillverkning.
Här odlas mycket för att äta. Det växer frodigt!
Vackra rosor från alla rosbuskar i trädgården.
Många projekt att fota men här lite av blomprakten också!

23 Juli Trädgårdsvandring Abhay Devasthale, Joey’s Trädgård,

Regnet föll på bilen, när vi körde mot Skärblacka men när vi kom fram slutade det och vi fick en fantastisk kväll. Inte bara vädret utan även trädgården vi besökte var ljuvlig. Vi kom till Abhay och Mana och deras lilla hund Joey. De köpte sitt sommarparadis 2013 och ett strax efter så började de forma den vildvuxna jordplätten till oasen den är idag.

Abhay i samtal om höjden på sina växter.
Olika Ståndsväxter
Så många blommor på en gren!
Stockar och stubbar lite överallt, för insekternas skull.
Många olika Rudbeckior har de.
Liksom de har många Dagliljor.
Inte bara vackra blommor odlar de utan även mycket ätbart. Här är det Kikärtor på gång.
Här kommer Joey, i full fart!
I gränslandet mellan det vilda och det odlade befann sig dessa får-skulpturer.
Många beundrade denna mörka lilja.
Utsikt över delar av trädgården.
Här växer det ett blivande badrum fram.

30 Juli Trädgårdsvandring

Åsa Aldén, Klingahill, Alsätersvägen 27, 605 97 Norrköping.
Villaträdgård med många perenner och berg i dagen. Växthus och grönsaksodlingar. Kör gamla E4:an mot Linköping. Sväng mot Norrköpings Golfklubb.

6 Augusti Trädgårdsvandring Ewa Lövgren Kils Eko Kils gård 614 96 Östra Ryd

Även denna tisdag fick vi trotsa regnet när vi besökte Ewa Lövgren, Kils Eko. Kils Gård 2. En stor naturtomt med perenner och berg i dagen.. Grönsaksodlingar i stora bäddar och tomatväxthus. Försäljning av giftfritt odlade grönsaker.

Vi blev väl mottagna av Eva och Roger. Eva berättade om sina 

Vindruvor i växthuset.

Tomatodling

Rekordmånga trotsade regn och blixtrar för att besöka trädgården.
En häftig regnmätare i trädgården.

Verbena

Krukor på växttrappa hade Roger odlat.
Rostiga djur vaktade i rabatten.

Sista trädgårdsvandringen före vintern 13/8 hos Lena och Niklas Lanzen, Byvallen Skärkind, 610 21 Norsholm.

Villaträdgård med olika rum, köksgård, växthus, bigård. Det märks att ljuset nu inte är lika starkt när vi träffas framåt kvällen kl. 19.00.

Bilderna blir inte lika bra med mobilen, förlåt. Tack Lena för att vi fick titta in i din fina trädgård. Ikväll sken solen sen flera regniga tisdagar.

Lena tog emot oss framför sitt hus som en gång varit en av Skärkinds tre lanthandelsaffärer.

Köksträdgård hade fiffig bevattning med droppslang som gick mellan odlingslådorna.

Under bönorna fick salladen plats så fint.

Gul squash och då tänkte man till och vattenslangen blev också gul!

Sparris

Kan det varit potatis som skördas i jordgubbsrundeln?

Bikupor

Inne i tomatväxthuset.

Många blommor gick i rosa

Vackert uterum där pelargonerna får bo i till vintern.

Vacker utsikt från uterummet mot Skärkind kyrka.. På kvällen är kyrkan belyst.

Många runda former i trädgården

Pizzaugn

26 augusti besök på Bilbäcks trädplantering i Svärtinge.

Vi var ett helt gäng som samlades på Billbäcks för att lyssna på hur de odlar och säljer stora träd.

Flera av oss kom lite tidigare för att titta runt i deras plantskola. Solen sken denna varma sensommardag.

I deras trädplantering fick vi en guidad visning.

Alla träd stod i långa raka rader. Viktigt med bra tillgång av vatten och så bra ligger sjön Glan nära.

Träden tas upp med maskin och rotbeskärs flera gånger innan de är färdiga att säljas.

De säljs mest till kommuner för att t.ex. stå i parker, men kan också säljas privat.

Vackra hängen på en ginnalalönn.

Träd färdiga att levereras. Ska sen planteras med sitt nät runt jordklumpen.                                                                                                                 Bästa tiden för trädplantering börjar snart (Läs september-Oktober).

13/11 “Fägring i trädgården och blommande gäster”

Ylva Landerholm på Stinsen 13 nov
 En härlig kväll i blommornas tecken.

Ylva berättade att det forskas och tas fram växter som tål torka.

Funkior kommer där bladskaften är i fokus inte bara bladen!

Billbäcks egen ros med deras namn.

Behöver du hjälp med något projekt i din trädgård ta hjälp av Ylva!

5-IMG_20191113_182300.jpg

Ylva hade med sig växter som fyllde flera bord och kvällen avslutades med att hon lottade ut alla växterna till publiken i ett fullsatt Stinsen. Tänk alla gick hem med var sin växt. 

Tack Ylva och på återseende nästa november!

2018 års verksamheter.

2018-01-23
Frökväll i Mangelgården.

Kvällen den 23 januari samlades ett 15-tal odlingssugna till informell föreningsträff i Mangelgården. Utöver trevlig samvaro ägnades kvällen åt huvudtemat fröer. Vi utbytte erfarenheter kring fröodling, bläddrade i frökataloger och diskuterade möjligheter till förmånliga inköp av fröer. Dessutom bläddrade vi i och lät oss inspireras av medtagen trädgårdslitteratur. Vi hade också glädjen att kunna välkomna en ny medlem i föreningen.

Årsmöte den 26 februari kl 18.30 på Stinsen.

I år började vårt mötet med mycket skratt, då Carina Glenning kåserade glatt och livfullt om åldrandet.

 

Årsmötet arbetades igenom, snabbt och effektiv, av kvällens ordförande Ingegerd Edman och sekreterare var Ann-Marie Ternstad-Fredriksson.

Vi avtackade Kristina Holmström för hennes arbete och engagemang i styrelsen, med löfte från henne, att hon kommer fortsätta vara en aktiv medlem i föreningen.

Vi välkomnade Monica Hansson-Johnsson till styrelsen.

Fototävlingen

Vinnarna i Fototävlingen ”Vackra växter”, är nu utsedda och juryn har meddelat vilka bilder som vunnit. Efter årsmötet var det prisutdelning och:

1:a pris gick till Siv Helderud, som tyvärr inte kunde vara på plats.

2:a pris Lars Sylvan

3:e pris Birgitta Sääf

Stort grattis till alla vinnarna och tack till alla som skickat in vackra bilder. Alla inskickade bilder kommer att läggas upp i alfabetisk ordning under fliken ”Vackra växter”

Föredrag av Åke Truedsson den 20 mars

Våren 2017 träffade jag Åke Truedsson och tyckte det var intressanta samtal vi hade. Jag fick en idé om att bjuda hit honom, som föreläsare. Den engagerande styrelsen nappade direkt och frågan ställdes även till Kultur och fritid i kommunen, som även de gillade förslaget. En hel del förberedelser tog fart. Tid, plats och lokal? Transport, övernattning och föreläsnings kostnad? Annonskostnader, affischering och den stor frågan: kommer det någon till föreläsningen?

Så var kvällen kommen för”Odla din hälsa – om farligheter och nyttigheter”.
Åke och hans dotter, Linda kom i god tid. Det tekniska löstes snabbt och belysningen provades i olika lägen och vi kom överens om vilket som var bäst.
Olika bord i foajén skulle placeras ut. Kommunen passade på att visa vad de har att erbjuda.

Hälsans stig och odlingslotter var lite av kommunens information.

Vi i S:ta Ragnhilds Trädgårdsförening hade också information som vi delade ut och så hade vi fullt upp med att ta emot entrébetalningarna.

Kaffebönan var också på plats.


Kaffebönan bjöd på dryck och tilltugg.

Åke Truedsson beundrar vår logga. Visserligen den äldre varianten, men han ser nöjd ut.

Det kom ca 90 personer och lyssnade. Det var mer än vi förväntade oss! Kul!

Åke Truedsson inledde med många otäcka nyheter, vad det gäller våra matvanor. Men längre in i föreläsningen så kom många goda och nyttiga tips. Han rekommenderade varmt att vi fortsätter odla så mycket vi kan/hinner.

Tack till alla som hjälpte till för att denna kvällen skulle kunna genomföras och till alla som kom och lyssnade till Åke Truedsson. Kom ihåg -Odla din hälsa!

26 maj kl. Sätt en planta i Barnens trädgård på Korskullen!

Föreningen Stadskärnan arrangerar ”En dag för barnen”. Trädgårdsföreningen ordnade då som vanligt barnaktiviteter på temat ”Barn i trädgård”. Nytt för i år var att vi höll till på Korskullen intill lekplatsen. Här pågår arbete med att anlägga ”Barnens trädgård”.

I år hade vi valt temat ”Sätt en planta!”. Barnen fick hjälpa till att plantera vackra blommor vid entrén till trädgården samt smultronplantor på det, som kommer att bli trädgårdens eget ”Smultronställe”. Dessutom fick barnen chans att göra i ordning en egen blomplanta att ta med sig hem.

Ca 13 tappra barn kom i den stekheta försommardagen.

Vi fick också berätta en del om våra idéer kring utvecklingen av ”Barnens trädgård”. Många förbipasserande stannade för att får veta mer eller enbart för att uttrycka positiva ord över planteringen. Läs mer under fliken Barnens trädgård!

Flinka flickfingrar fixar färgprakt!

Lördagen den 26 maj arrangerades årets evenemang EN DAG FÖR BARNEN med massor av olika aktiviteter runt om i staden. Vår förening brukar då ha aktiviteter på temat BARN I TRÄDGÅRD. I år höll vi för första gången till i BARNENS TRÄDGÅRD, som är under uppbyggnad intill lekplatsen vid Korskullens camping.

Med stor entusiasm sattes här krasseplantor runt pilportalen, som bildar entré till trädgården. Senare i sommar kommer slingerkrassen att välla ut längs gångarna … och klättra upp i pilvalvet. Stora blommor i olika nyanser av gult och orange kommer tillsammans med det kraftfulla bladverket att skapa en mäktig färgprakt!

Det flitiga planteringsarbetet har som synes ett antal beundrare. Även Valdemar – Söderköpings snällaste hund – tycker det ser intressant och fint ut. Att nysatta plantor behöver vattnas ordentligt vet tjejerna … Den gode iakttagaren ser även på bilderna att den nya trädgården dagen till ära även begåvats med massor av smultronplantor intill de nysatta bärbuskarna. Bara att se fram mot kommande skördar!

Trots konkurrensen från allt roligt på stan kom ett 15-tal barn och hälsade på oss i den stekande solen. Alla fick med sig en egenfixad planta hem tillsammans med en del tips. Vi berättade också för barn och medföljare lite om våra roliga planer för BARNENS TRÄDGÅRD.

… och så här vackert blev resultatet!

2 juni kl. 10-13: Växtförsäljning vid Örtagården

Växtförsäljning

Växtförsäljningen genomfördes lördagen den 2/6. Tyvärr var det färre besökare än vanligt men de som var där var nöjda och glada. Vädret var fantastiskt och plantorna var härliga.

 

 

 

 

Försäljningen hade vi vid vackra Örtagården

Vill du hjälpa till under växtförsäljningen 2019 eller har du plantor som du kan dela med dig av? Kontakta styrelsen:

http://st-ragnhilds-tradgard.se/foreningen/

Trädgårdsvandringar!

Äntligen – nu började våra härliga trädgårdsvandringar! Den första var tisdagen den 12 juni. Då besökte vi Lillemor Magnussons trädgård. En spännande och fantasieggande trädgård som kändes betydligt större än sina dryga 900 kvm.

Lillemor Magnusson hälsar välkommen

 

Inbjudande fikaplast

 

Tänk att en mjölkkanna, en lönn och en pelargonia kan bli så vackert


Vad är det som döljer sig?

En av dammarna med rastande trädgårdsentusiaster i bakgrunden

Trädgård i tre skikt.Mycket svårt att tro att man var i en vanlig villaträdgård.

 

Flera dammar och vattenporl dök upp under vandringen i denna magiska trädgård.

16-17 juni: Trädgårdsresa till mittskåne.

28 st trädgårdsentusiaster åkte ner till Höör. Där besökte vi flera underbara trädgårdar. Även på nedresan och återresan blev det stopp och härliga upplevelser. Bilder och mer text är under bearbetning på fliken Resor.

 

Tisdagen den 19/6

fick vi komma hem till Marianne Carlsson och hennes man. Först kändes det som en vanlig villaträdgård men när vi kom runt husknuten så fanns det många ljuvliga guldkorn. För att nämna några; en paraplyklippt Kastanj, öar med underbart flor och inbjudande sittplatser. Tänk att ha en bersåkänlsa utan en berså!

Marianne Carlsson på rundtur med en besökare

 

En stilig Kastanj, där vinden vänder bladen

 

Underbar färg på Röllekan

 

En vänskapskram i grönskan

 

Vattenporl vid sittplatsen i form av en stenpelare

 

Flera ”Afrikas blå lilja” stod i blom

 

En växthylla som för tankarna till paret Carl och Karin Larsson

Trädgårdsvandring hos Siv Helderud 26/6.

Det var härlig sommar kväll med ca 30 intresserade trädgårdsvänner som besökte denna oas i tallskogen. Formklippta träd, återanvända bruksföremål och egen tillverkade konstfigurer tillsammans med prunkande växter.

3 juli var det Trädgårdsvandring hos Ann-Marie Ternstad – Fredriksson, S:t Anna.

En härlig upplevelse! Första delen av kvällen så var det lite moln men under fikat så sken solen från bar himmel. Någon tog tillfället i akt och hoppade i från bryggan och njöt av ett sommardopp.

Välkomnande entrè

 

Sommarkänsla med Malva intill ytterdörren

 

En ljuvlig ros bland många andra

 

Härlig Riddarsporre

 

Katten Molly njuter i sommarkvällen

 

Stenparti med grodhälsning

 

Att kunna blomstersmycka egen brygga är få förunnat

Denna torra sommar så hade det mesta redan blommat över men Ann-Marie har själv skapat sin trädgårdsbok fylld med underbara foto.  Tillsammans med bilderna så har hon skrivit ner olika fakta om växterna och platserna i trädgården. Så det gick bra att njuta av blommorna ändå. Ett bra tips!

Trädgårdsvandring hos Ingegerd Edman.

Tisdagen den 10:e juli samlades 12 nyfikna trädgårdsvänner vid villa Stenhägne för att lyssna på Ingegerds berättelser om nya projekt i hennes fantastiska trädgård. Dubbel stubben som nu kommit på plats. Stenmuren mot grannen och stenar som sittplats, Uppstammade aspar och den gröna rabatten mm.

     

31/7 Trädgårdsvandring Gudrun och Göran Berg

Denna extremt varma sommar hade 27 trädgårdsvänner mött upp till en visning i denna gröna, lummiga och prunkande trädgård.

Här finns en fuchia samling med 100 sorter i 155 krukor i olika storlekar. Ett 20 tal höns trivs i sin skuggiga bur och stora trädgårdsland och bärbuskar gör familjen självförsörjande. Tack för att vi fick komma.

  

  

Denna sommar har Birgitta Sääf agerat ”flygande reporter” och hjälp till med information och bilder vid olika tillfällen. Det tackar vi varmast för!

7 augusti Trädgårdsvandring hos Barbro Björklund.

Att besöka Barbros trädgård innebär att man även måste titta uppåt. Det finns så många vackra träd och kring foten av stammarna växer det perenner och buskar. En hel del ovanliga arter hittas i grönskan. Denna härliga sommarkväll var det ca 20 stycken medlemmar som träffades.

Samling på altanen

    

Genom frodig grönska anas dammen

Årets trädgårdsvandringar

Då var det den sista vandringen för i år slut och vi tackar varmast för alla de härliga trädgårdar som vi fått komma in och njuta och umgås i. Det är så roligt att så många vågar och vill dela med sig av  sina trädgårdar. Och att så många medlemmar passar på att komma och byta kunskap och idéer är otroligt härligt. Det var som en medlem sa: -Nu har jag börjat känna så många i föreningen så det är inte bara besöksträdgården som är det intressanta utan även att träffa de andra medlemmarna!

Hoppas fler vågar visa sin trädgård under sommaren 2019 så nya möten uppstår!

 

26/8 Utbytesförening

Läs vår inbjudan.

Utbytesbesök av Tranås trädgårdssällskap.

Vi välkomnar er till S:ta Ragnhilds trädgårdsförening söndag 26 augusti 2018!
Starttid kl 9.00 till ca kl 17.
Vi samlas i en privat trädgård hos Birgitta Sääf, Sumpen 1, Mariehof, 614 92 Söderköping. Där börjar vi med att avnjuta den egna medhavda kaffekorgen. Därefter strosar vi runt i Birgittas fina trädgård under cirka en timme. Denna stora trädgård är egentligen gammal men Birgitta har återuppväckt den ur sin törnrosasömn. Sedan är det dags att åka vidare till nästa privata trädgård.
Barbro Björklund, Vänneberga Dammar 1, 614 92 Söderköping är adressen dit och det ligger nästgårds. Här får vi bland annat se naturdammar och vackra träd. Även här har vi cirka en timme på oss innan nästa stopp som är lunch.
Lunchen är bokad till kl 12.00 och intas på Vänneberga gård. De bjuder på en helgbuffé för endast 195sek/person. Efter lunchen ges möjlighet att besöka gårdsbutiken full av ögongodis med mera. http://www.vannebergagard.se/mat-dryck
Mätta och belåtna åker vi sedan ner till Söderköping där Örtagårdsföreningen har en fantastiskt fin örtagård ”mitt i stan”. Vi får en visning och info kring verksamheten där. Det är så att Söderköping har två aktiva trädgårdsföreningar. Många är medlemmar i båda. Föreningarna har lite olika inriktning men samarbetar ofta med varandra.
Cirka kl 15 åker vi vidare till Korskullens Camping & Vandrarhem. Det är även lite av ett Skansen i miniatyr. Här får vi kaffe & våffla 55sek/person. Vår förening tar tillfället i akt och informerar lite om oss och vårt senaste projekt BARNENS TRÄDGÅRD. Dagen avslutas sedan med ett besök i nämnda trädgård. Den ligger precis i anslutning till kaffeserveringen. http://www.soderkopingscamping.se
Här tar besöket hos oss i S:ta Ragnhilds trädgårdsförening slut, men innan ni far hemåt rekommenderar vi att ni tar er tid för ett litet stopp vid Göta Kanal och vårt slussområde, också ”mitt i stan” eller varför inte besöka någon eller några av kommunens konstträdgårdar. https://www.soderkoping.se/kultur-fritid/kultur/utstallning-konst-konsthantverk/utekonst-konsttradgardar/ Kanske en glass innan hemresan kan smaka!
Under hela besöket kommer det att ansluta medlemmar från vår förening. Några kanske hänger med under hela besöket, en del kanske bara en stund.
Vi hoppas att det kommer att bli en givande dag med stort utbyte av ”trädgårdstankar” men även ett utbyte föreningar i mellan. Hur gör ni/hur gör vi?
Vill ni veta mer om oss finns mycket att se på vår hemsida http://st-ragnhilds-tradgard.se/
Viktigt på riktigt!
Samtidigt med anmälan, som görs till er egen förening, kom ihåg att ange eventuella allergier och specialkost.

Senast anmälan 5/8  till info.ragnhild@gmail.com 

2018-08-26

Utbytesbesök av Tranås trädgårdssällskap.

Just nu arbetar vi fram en ny aktivitetstyp – Utbytesföreningar. Det innebär att vi kan bjuda in en annan förening  och att de i sin tur bjuder in vår förening. Då blir det möjligt att få besöka trädgårdar på annan ort men också att få inspiration av hur andra föreningar jobbar. Genom att bjuda tillbaka kommer det även att knytas en del kontakter, vilket alltid är trevligt!

Söndagen den 26 augusti hade vi nöjet att ta emot 36 trädgårdsälskande från Tranås till ett heldagsprogram i Söderköping. Även ett tiotal medlemmar från vår förening medverkade. Vårt besök i Tranås sker 2019 och är under planering.

Första programinslaget var en trädgårdsvandring hos Birgitta Sääf i Sumpen, Mariehof. Här hann vi även med en förmiddagsfika.

Nästgårds besökte vi sedan Barbro Björklund vid Venneberga Dammar. Barbro visade trädgården och Roland berättade om livet i dammarna.

Efter några minuters ytterligare färd kom vi till Vänneberga gård, som ligger högt och vackert beläget norr om Göta kanal. Här intogs en välsmakande lunchbuffé.

Mätta och belåtna fortsatte vi till en visning av Örtagården ”mitt i stan”. Efter kort promenad till Korskullen var det dags för eftermiddagsfika med tillhörande våfflor. Vi berättade lite om vår förening, hembygdsparken och vårt nya samarbete med att skapa BARNENS TRÄDGÅRD.

20181009 Föredrag om Bokashimetoden

Olle Gustavsson delade med sig av information om metoden, som han fått av Kajsa Sjauna som driver företaget mikrojord.se. Vi samtalade om detta sätt att kompostera och vad skillnaden är mellan Bokashi och vanlig kompost. Att det är bra med många mikroorganismer i jorden, vet de flesta. Men hur vi själva kan bjuda marken på detta är kanske inte allas kunskap.

”Godis” på väg att grävas ner till väntande maskar!

Lyckad medverkan på höstmarknaden!

Trots hotande väderutsikter och konkurrerande evenemang sökte sig många barnfamiljer till höstmarknaden på Korskullen lördagen den 27 oktober.

Alla lökar gick åt när barnen fick sätta var sin julhyacint och klä på den tomteluva för att ta med hem.  Barnen hjälpte också till att sätta 50 krokusar i Barnens trädgård – så i mars kommer det att blomma grant!

Många vuxna sökte sig också in i vår stugvärme för att låta sig informeras om föreningens verksamhet. De kunde se vårt rullande bildspel och även avnjuta en mugg av Susanne´s varma och goda äppeljuice. Allt medan Gösta underhöll med dragspelsmusik.

2018-11-13 Ett år att minnas och nya gäster till trädgård och fönster, föredrag av Ylva Landerholm.

Stinsens konferenslokal var fylld till sista plats när Ylva Landerholm var tillbaka och lyste upp i höstmörkret med ett inspirerande föredrag.

 

Med bildserier visade och berättade hon hur tråkiga trädgårdsmiljöer påtagligt förskönats med genomtänkta trädgårdsprojekt och nya gäster. Här kom hon också in på de speciella förutsättningar, som rått under den långa heta sommaren. Vetgirigt sög vi åt oss av hennes många odlingstips.

Efter förfriskningspaus lyfte Ylva fram en imponerande uppsättning av medhavda krukväxter. Här fanns mycket nytt och vackert! Ylva presenterade varje växt och tipsade om hur vi bäst skulle sköta omvårdnaden så att de trivdes hos oss. Hon avslutade med att bland besökarna lotta ut växterna, som därmed blev välkomna nya gäster i många söderköpingshem!

2017 års verksamheter.

2017-02-23 Årsmöte.

Torsdagen den 23 februari hölls föreningens årsmöte på Stinsen med ett 40-tal deltagare. Utöver sedvanliga förhandlingar bjöds på ett intressant föredrag. Lennart Fredriksson från Botanicus i Vadstena höll ett föredrag med rubriken Tid för trädgård. Han gav massor av tips och tog bland annat upp ämnen som: Rätt åtgärd vid rätt tidpunkt. Tips vid nyanläggning, underhåll av befintlig trädgård. Allt om jord och gödsling.

 

 

Maj

26 maj kl. Sätt en planta i Barnens trädgård på Korskullen!

Föreningen Stadskärnan arrangerar ”En dag för barnen”. Trädgårdsföreningen ordnar då som vanligt barnaktiviteter på temat ”Barn i trädgård”. Nytt för i år är att vi håller till på Korskullen intill lekplatsen. Här pågår arbete med att anlägga ”Barnens trädgård”.

I år har vi valt temat ”Sätt en planta!”. Barnen kommer att få hjälpa till att plantera vackra blommor vid entrén till trädgården samt smultronplantor på det, som kommer att bli trädgårdens eget ”Smultronställe”. Dessutom får barnen chans att göra i ordning en egen blomplanta att ta med sig hem.

Vi kan också berätta en del om våra idéer kring utvecklingen av ”Barnens trädgård”.

2017-04-05 Villaträdgårdens historia – ett 150-årigt perspektiv. Föredrag av Åsa Wilke.

Detta var rubriken när landskapsarkitekt Åsa Wilke föreläste på Stinsen onsdagen den 5 april inför ett 60-tal åhörare. Föreläsningen var den sista i vårens RETRO-serie med kulturhistoriska återblickar och genomfördes i samarrangemang mellan Kulturkontoret/Medeltidscentrum, S:ta Ragnhilds Trädgårdsförening och Folkuniversitetet.

Lokalen var fylld av trädgårdsälskare, som fick ta del av en synnerligen intressant genomgång av hur olika tider och ideal gett villaträdgården vitt skilda uttryck.

Föreläsningen löpte från sommarvillornas pyntade trädgårdar, över nationalromantik i villastaden och nyttoodling i egnahemsträdgården fram till funkisens välklippta gräsmatta och dagens trädgårdstrender. Åsa var påtagligt skicklig att karaktärisera och exemplifiera olika perioder i villaträdgårdens historia. Hon visade på vilka olika influenser, som fått genomslag på trädgårdsutformningen i olika tider.

Man blev utan tvekan lockad att fördjupa sig i ämnet genom att läsa den prisbelönta bok Åsa skrivit. Boken, med samma namn som föredraget, finns i vår bokhandel.

 

2017-05-14 Utflykt till Botanicus Plantskola i Järstad, Skänninge.

Trevliga trädgårdssamtal, många goda odlingstips, fina plantor till låga priser, fika i fin miljö – med andra ord som vanligt när vi, ett 15-tal medlemmar, besökte vår ”favoritleverantör” Lennart Fredriksson i Järstad utanför Skänninge.

Inte lätt att välja.

2017-05-16 Trädgårdsvandring hos Åsa Höjefält i Snövelstorp.

Våren i år är kall och sen men det fanns ändå mycket att titta på och njuta av. Vi var 11 glada trädgårdsnyfikna som blev visade runt bland alla växter och idéer.

2017-05-20 Växtförsäljning vid Örtagården.

Den årliga växtförsäljningen var som vanligt vid Örtagården. Dit kom det plantsugna växtälskande människor. Som vanligt roligt och trevligt, Även vädret var med oss. Ja, förutom blåsten kanske.
Tack för god fika och trevligt samarbete med Örtagårdsföreningen.

 

2017-05-20 ”Så ett frö!” vårt inslag i ”En dag för barnen”.

Första timmen undrade vi om några barn, överhuvudtaget, skulle hitta till oss. ”En dag för barnen” erbjuder fantastiskt mycket roligt runt om i hela Söderköping för både vuxna och barn.  Men till vår glädje, så kom det ett helt gäng nyfikna och såvilliga barn. Härligt!


Vi uppmanade alla barn och även de vuxna att anta utmaningen på att försöka  få Söderköpings högsta Solros 2017.
Den som vinner får ett diplom och, vid uppvisningen av diplomet, så bjuder Korskullens camping på glass och våfflor till vinnaren och en kompis.
Barn, som odlar pumpor, hoppas vi vill visa upp dem på en Pumpautställning under Höstmarknaden.
Mer information kommer.

2017-05-23 Trädgårdsvandring hos Anita Thedwall i Gusum.

På den andra av årets Trädgårdsvandringar bar det av till Gusum. En liten villaträdgård med många vackra växter.
Det talades om deltagarrekord under en Trädgårdsvandring: 23 st var vi som samsades och njöt. Med tanke på att vi är lite drygt 100 medlemmar i S:ta Ragnhilds trädgårdsförening så var det hög procents deltagande.

 

2017-06-13 Trädgårdsvandring hos Ingegerd Edman i Stenhägne, Venneberga.

Alltid nya idéer och härliga påhitt i denna spännande trädgård. Vi hade tur med vädret men mindre tur med knotten. Men fikan intogs i uterummet, under vinrankan, och utan blodsugare.
Jag tror att alla vi 16 trädgårdsentusiaster var nöjda och glada.

2017-06-20 Trädgårdsvandring hos Bernt och Lillemor Appelvang, Söderköping.

En skön sommarkväll i en underbar trädgård. Ägarna har bjudit in det vilda och fått ett härligt samspel av växterna, gångarna och olika sittplatser. Mycket fåglar i buskar och träd, som visserligen, tyckte att det var lite väl många människor denna kväll. Vi var cirka 25-27 besökare som gick runt i trädgården och njöt. Ett nytt besöks rekord!

 

 

2017-07-04 Trädgårdsvandring hos Harriet och Gunnar Tibbling i Egnahem, Söderköping.

En fantastiskt vacker trädgård kring ett av Egnahems vackraste hus stilfullt inramad av välansade inhägnader och fina grindar. Så var det när Harriet och Gunnar Tibbling visade sin trädgård.

 

Ett 30-tal medlemmar njöt av att i den fina julikvällen strosa runt och titta på allt vackert i rabatterna, de fantastiska rosbuskarna, de fina stenläggningarna … De vackert komponerade rabatterna inramades fint av kantväxter – gårdshusrabatten av kantnepeta och uteplatsrabatten av kranssalvia. Bostadshusets färger matchades av de ståtliga vita riddarsporrarna.

Men ”priset” togs väl ändå av alla vackra rosor. Honungsrosen stod i sin fulla prakt och spred sin underbara doft. Intill den fanns en skön och vindskyddad sitthörna där man samtidigt kunde njuta av kvällssolen.

Ståtliga rosbuskar med gula rosor omgav bostadshusets entré.

 

 

 

 

 

2017-08-29 Trädgårdsvandring hos Ingrid Karlsson, Tomtsätter.

Då var sista Trädgårdsvandringen för 2017 klar och vilken avslutning! 35 st sköna trädgårdsentusiaster samlades i Tomtsätter. Många härliga blommor och grönsaker fanns att njuta av och bära med sig i minnet, när vi går in emot hösten.

Vi passar på att tacka alla som har öppnat upp sina trädgårdar under 2017. Så roligt och intressant det har varit och vi ser redan framemot trädgårdarna 2018. Vet du någon eller har du en egen liten täppa som vi kan besöka nästa sommar så tipsa oss gärna. Våra uppgifter finns under fliken: Föreningen. Det går även bra att prata med någon av oss under kommande aktiviteter för än är det inte slut.

Fast än är inte det vackra och härliga slut. Många sköna stunder väntar oss i våra täppor.  Så ut och njut… efter ni  kollat in  bilderna från Ingrid Karlssons otroliga odlingar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.