BARNENS TRÄDGÅRD

Under 2017 så fick vi förfrågan om att hjälpa till med ett mer barnmysigt område på Korskullens Camping. Flera samtal och möten om hur det skulle fungera tog fart. Vi är ju en ideell förening som inte har hur mycket fritid som helst men vi tycker att det är viktigt att barnen upptäcker det spännande och roliga med trädgård, växter och insekter. 

Beslut togs i styrelsen att vi kan erbjuda idéer och aktiviteter ca två gånger/år. Vi har sedan några år deltagit på En dag för barnen då vi bland annat sått ett frö tillsammans med barnen. Under flera år har vi varit med på Höstmarknaden. Senast fick barnen tillverka var sin fågelmatare att ta med hem.  Nu kommer vi att kunna vara på ”vår” plats med dessa aktiviteter och det blir lätt att hitta oss.

Korskullens Camping står för skötseln. 

Vår förhoppning är att vi ska kunna aktivera skolor och förskolor till att hjälpa till med lite detaljer som ska placeras ut i Barnens trädgård. Till exempel måla stenar, staketgubbar mm. 

 

Första bilden är tagen från stigen från vandrarhemmet och andra bilden är från lekplatsen. På bild två så är det området på andra sidan det låga staketet, både till höger (fram till stigen) och vänster (Där barnens träd står).

Tanken är att det ska bli två ingångar till området. En stig ska leda runt i området och även ett litet kök (av stubbar och en bänk) ska finnas. Flera detaljer kommer att fylla Barnens trädgård t ex Barnens stenparti, Surriga hörnan, Stugbyn FörBifarten, Hotell Mesen med mera.

Växterna ska vara nektarrika för att locka insekter och fjärilar. De får inte vara giftiga. Gärna ha spännande former. Korskullen kommer att köpa en del växter men vi önskar gärna att ni, som har möjlighet, kan dela och skänka lite. Se växtlistan:

Rosenflockel
Bambu
Elefantgräs eller liknande
Kärleksört
Oregano/Myntor 
Bärbuskar
Vinterkyndel
Dassblomma Rudbeckia
Kryddsalvia
Trädgårdssyra
Luktviol
Rabarber
Månadssmultron

Vill ni skänka något kontakta Sissa Dahm E-post: perosissa@hotmail.com.

Kom gärna förbi med era barn, barnbarn eller varför inte grannens barn!

Grävmaskinen har gjort sitt jobb!
Diket visar var lilla häcken ska växa och frodas. 

 

 

Som framgår av bilden har inramningen av området påbörjats. En rosenspireahäck har planterats mot gångstråket genom området. En nyanlagd pilportal bildar en av två entréer till trädgården. Vår medlem Gösta Lissheim, som hjälpt oss med flätningen, ser nöjd ut över resultatet. Här kommer så småningom slingerkrasse att klättra och välla ut i omgivningarna … Barnen får hjälpa till med planteringen …

2018-05-12

Planterades häcken Rosenspirea

Ett bra samarbete gjorde att arbetet gick snabbt.

V 20 Planterades det 3 st bärbuskar

20180525

Flätade vi en pilkoja, som bildar norra porten till trädgården fast i kryphöjd. Att bygga kojor är skoj – därav vårt namn på resultatet: sKojan. Vi planterade också rabarber, som skänkts till oss.

 

Kryphöjd var det … här tester Sissa möjligheten att ta sig ut.

Flätning inifrån Skojan

2018-05-26 En dag för barnen.

Då planterade vi många smultron och jordgubbsplantor, höstastrar, gräslök, perenn solros, jättevädd och krassen kom på plats vid den flätade portalen. 27 grader och stekande sol. Hoppas allt klarar sig.

Nu börjar tankarna  att ta form.

 

Barnens träd var först.

Redan innan idén på BARNENS TRÄDGÅRD kom upp fanns det här och kommer nu få sällskap av många andra vackra växter. Den 17 maj 2018 blommade det så här grant BARNENS TRÄD. Initiativtagare och syfte framgår av den fina skylten.

I den här ”vrån” av BARNENS  TRÄDGÅRD kommer vi att anlägga ”Surriga hörnan” med en ring av ”stubbpallar” och en liten bänk. Här kommer också att finnas en specialbostad för humlor!

 

Fjärilsväxterna börjar komma på plats. Astrar, Kantnepeta och Rudbeckia fyller snart ut och lockar till sig nektarälskande små djur.
Katten Knacka har fått en ny favoritplats under  Rabarberna.
Krassen växer och frodas och Lars pysslar.

2018-09-06

2018-09-13

Innan hösten har gått för långt mot vinter behövs vintergröna växter planteras, för att hinna rota sig. En Mahonia. som gick att dela i tre och var skänkt till Barnens Trädgård och en Sockertoppsgran var dagens sysslor. 

 

Mahoniorna planterades vid den blivande Surriga hörnan.

Sockertoppsgranen får bo vid Skojan och har sällskap av lite Timjan.
Vi passade också på att plantera Knacka en alldeles egen Kattmynta!

2018-09-23

2018-09-24

Måndagen den 24 september kom Norrköpings tidning till Barnens trädgård. Journalisten Louise Åsenheim fick ta del av våra idéer både genom samtal och fotografering. Det var Sissa från S:ta Ragnhilds trädgårdsförening och Johan och Sirak från Korskullen. Artikeln var med i tidningen den 1 oktober 2018.

Sirak Kelab har Nystartsjobb på Korskullen och varit Barnens Trädgårds hjälte denna sommar. Han har lyckats sköta om det nyplanterade och allt har överlevt!  På bilden ovan, provsitter Sirak och Johan Stenberg den nya bänken.

Stubbarna till Surriga hörnan har kommit på plats. Här kan man både sitta och prata men även leka ”Inte stöta mark”. Så småningom kommer här att placeras ett humlebo så surrandet ökar!

Vintern 2018

Det går fint att besöka Barnens trädgård även på vintern 

Odlingslådor i vintervila.
Den lilla Sockertoppsgranens första vinter.

Barnens trädgård invigd!

Arbetet med att skapa BARNENS TRÄDGÅRD på Korskullen började våren 2018. Lördagen den 25 maj 2019 i samband med EN DAG FÖR BARNEN var det dags för invigning.

Invigningstal hölls av Johan Stenberg, som driver Korskullens Camping. Han berättade om idén med trädgården och att initiativet kommit från trädgårdsföreningen, som även bistått med idéer och råd. Sissa Dahm, som representerade vår styrelse och arbetsgrupp för projektet, inflikade hur roligt vi medverkande haft och har i trädgården och med att ordna program på temat BARN I TRÄDGÅRD.

Bandet klipptes av Fabian Bevemyr – stadens färskaste TV-kändis efter sin medverkan på Barnkanalen i SVT.

De 50 första besökande barnen fick var sin kasse, som rönte stor uppskattning för sitt rika innehåll: växtplanta, sex olika sorters fröer, trädgårdsverktyg, glassbiljett, fruktdryck, sagoberättelse om humlor och bin, bokmärke och klistermärke. Där fanns också vårt flygblad med information om idén med BARNENS TRÄDGÅRD. Ett stort tack till våra sponsorer ICA Supermarket, Djurbergs, Ängens och Klosterkvarn samt till medlemmar som berikade innehållet i kassarna.

Som programmakare (arbetsgrupp bestående av Sissa Dahm, Gertrud Bjureström, Yrza Grip och Lars Sylvan samt med Johan Stenberg som delvis adjungerad) gladdes vi åt att barnen (trots konkurrerande verksamheter på stan) besökte samtliga våra programinslag.

Första timmen planterade barnen växter i stenpartiet och placerade ut de vackra stenar, som några barn målat i förväg. Nu påbörjades också utstakningen av BARNKANALEN som så småningom skall slingra sig nerför sydsluttningen mot blivande fågelbad …

Nästa programinslag var det samling vid binas egna lilla stugby bland mängder av nektarväxter. Barnen inredde barnkammare till binas larver och ordnade ”pool” där bina kan svalka sig och släcka törsten.

Runt portalen vid entrén planterade barnen slingerkrasse (Ett särskilt tack till Malin på Ängens som akut grejade hem plantor från Danmark!). Förhoppningsvis blir det lika fint som förra året!

Johan fick sedan hjälp av några riktigt händiga grabbar att med skruvidragare fästa de första staketfigurerna, som i förväg målats av barn. Totalt är det 30 sträckmeter som så småningom ska kompletteras på samma sätt. Här finns goda möjligheter för barn som är intresserade av att medverka i målnings- och uppsättningsarbete.

Engagemanget var påtagligt när Sissa fick hjälp med plantering och sådd i pallkragarna! Här kommer under sommaren att skördas morötter i olika färger, rädisor, dill, persilja, gräslök, citronmeliss och mangold!

Humlebostad på G

Slutligen samlades barnen på stubbarna i SURRIGA HÖRNAN. Här byggdes en humlebostad i upp-och-ner-vänd blomkruka, med inredning av torrt gräs och specialanskaffad ”doft av afrikansk ökenråtta”! En egen liten tagetesträdgård med pool blev det också. Bara att vänta på att humledrottningen flyttar in i sitt ”slott”! 

 

 

2019-06-08

2019-06-25

Larven Sten – en ny prydnad!

Massor av smultron!

Barnens Trädgård

I år har vi haft premiär på att anordna aktiviteter, via Söderköpings kommun, för skollediga barn. Tre olika händelser under dagen. Tyvärr så var inte vädret på vår sida men det var ändå en lyckad dag. De barn som trotsade vädret var väldigt nyfikna och engagerade, liksom deras föräldrar. Båda tidningarna NT och Folkbladet kom och fotograferade och ställde frågor. Så håll utkik!

En av aktiviteterna blev tyvärr inte fotograferad, men här är delar av de andra:

Här provsmakar vi olika ätbara växter. En del skördade vi också.

Regnet öser ner men vi festade på barnens goda rabarberpaj och Gösta spelade härliga sommarvisor. Sissa blev omdöpt till Pajmonstret!
Plantering i nya pallkragar. Nu finns det lediga odlarlådor om någon förskola, i närheten, vill prova på odling.
Att vattna i regn är väldigt effektivt!