PROGRAM

Alla våra aktiviteter genomföres i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Studief%C3%B6rb-Vuxenskolan-logga.png

Kommande aktiviteter:

Aktiviteterna får självklart anpassas efter eventuella restriktioner.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om covid-19. Var också uppmärksam på
nytillkommen sjukdomskänsla och stanna i så fall hemma.

Nu är det dags igen. S:ta Ragnhilds Trädgårdsförening hälsar dig välkommen till en Trädgårdsträff digitalt.

Tisdag 11 oktober kl 19.00-20.30digitalt – om att fermentera grönsaker

Vi tittar på en liten kort film vi spelat in hos och med medlemmar som varit med i höstens studiecirkel om att fermentera grönsaker. Med filmen som utgångspunkt samtalar vi på zoom, via en länk man får till sin dator. Att vara med på ett zoom-möte är jätteenkelt, och du kan både vara aktiv och vara med i samtalet eller bara lyssna och titta. Vi tror det kommer bli en trevlig stämning och att vi kommer lära oss en hel del, både nybörjare och de som redan kan en massa.

Som trädgårdsprofil på denna träff deltar surtanten, Jenny Neikell som är författare och mathantverkare med över 20 års erfarenhet av konservering och fermentering. Flera av hennes böcker, däribland Stora boken om fermentering – fakta och 75 recept med jäst, mögel och bakterier, som vi använde som studiematerial, har vunnit internationella priser.

Under flera år drev Jenny en ”surfabrik” och producerade och sålde tonvis med kimchi, surkål, surgurka och andra fermenterade produkter till butiker och restauranger. Jenny är idag en flitigt anlitad föreläsare och konsult som har förmågan att förklara det komplicerade på ett enkelt och inspirerande vis. Hon kommer bidra i samtalet med sin erfarenhet och kunskap och också puffa för sina aktiviteter på sociala medier; www.surtantens.sewww.instagram.com/surtantens och www.facebook.com/surtantens

Träffen är gratis och riktar sig till medlemmar och blivande medlemmar. Anmälan sker senast söndag 9 oktober kl 18.00 via denna länk på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida. Anmälningslänk

https://www.sv.se/avdelningar/sv-ostergotland/kurser/fermentera-gronsaker-38030/

Jag skickar zoom-länken till mötet söndag kväll 9 oktober i ett mail till alla som anmält sig. Krånglar det så maila ola@bixo.se eller skicka sms 0708-290808.

Jag kan också berätta att Söderköpings bokhandel kommer efter träffen ge samma fina pris på boken som vi fick till studiecirkeln till dem som är med på träffen. Stora boken om Fermentering. De tar upp beställningar efter träffen.

Med vänlig hälsning
Ola Bixo

6 sept, 13 sept, 27 sept, Studiecirkel i ämnet Fermentera grönsaker

Studiecirkel i ämnet Fermentera grönsaker med vår medlem och licensierade kostrådgivare Cecilia Forså. Utgångspunken är böcker av ”Surtanten” Jenny Neikell. Max 8-10 personer. Kostnad bara för litteratur. 11 oktober Digital träff med Surtanten Jenny Neikell som alla intresserade kan vara med på.

Läs mer under STUDIECIRKLAR

S:ta Ragnhild trädgårdsförening startar en återkommande spalt i Söderköpingsposten med trädgårdsfrågor. Samarbete i formen av studiecirkel.

Läs mer under STUDIECIRKLAR

11 okt 19.00-20.30 Tisdag Digital trädgårdsträff med författaren och ”surtanten” Jenny Neikell

24 okt Digital trädgårdsträff med Bella Linde om att Odla utan spade. Flyttas till 2023 om ca ett år istället och kommer att handla utifrån hennes bok Mästarnas köksträdgård också.

2 november, onsdag, Årets trädgårdsbok med Gartnersällskapet genom Ola Bixo och Söderköpings Bokhandel

2 november då Ola berättar om arbetet i juryn för Årets trädgårdsbok, och presenterar vinnare och förlorare. Bra inför julklappsönskningar? Mer info kommer.

26 november lördag kl 14.00 Föredrag med Ylva Landerholm: Gömda, glömda blomster och hemliga trädgårdar.

Mer info kommer.

Tidigare aktiviteter 2022

Besök hos Lennart Fredriksson, Botanicus tisdagen den 30 augusti. 10.30 samåkning från vid Stinsen i Söderköping.

Läs mera under RAPPORT

Vägbeskrivning till Lennart: Kör E4 söderut. Sväng av till väg 206 mot Vadstena, Skänninge, Mantorp (avfart 110). Sväng höger väg 206. Efter 8,2 km sväng höger. Efter 600 m är du framme vid Botanicus. (Vänster sida).

14 juni – 30 augusti Tisdagar trädgårdsvandringar 2022

Välkommen till S:ta Ragnhilds Trädgårdsförenings trädgårdsvandringar 2022 på tisdagskvällar från 14 juni till 30 augusti får vi tillfälle att besöka både medlemmars och icke medlemmars trädgårdar och hämta inspiration, idéer och råd av likasinnade trädgårdsintresserade. I år kan äntligen vi göra som vanligt igen, ta med fikakorg och sitta ner och samtala i sommarkvällen! Samåk gärna, så blir det inte så mycket trängsel och svårt med parkering. Obs att det är olika tider som de olika trädgårdarna öppnas för oss, det kan vara kl 17, 18 eller 19. Har du svårt att hinna till de tidiga tiderna, är det ok att komma litet senare.

Läs mer om trädgårdsvandringarna med bilder under RAPPORT

14 juni Kl 18.00 Birgitta Sääf, Mariehov, Sumpen 1, Söderköping.

En gammal trädgård under ständig förvandling. I år har det varit en extra stor förvandling, eftersom granskogen bakom är avverkad. Vilka konsekvenser det innebär, får framtiden utvisa, men skuggiga partier har blivit soliga, ända in på kvällen och trädgården har fått ett nytt klimat, vilket ger helt nya förutsättningar för många växter. Spännande! Vägbeskrivning:
E22 mellan Söderköping och Norrköping, sväng mot Mariehov. Efter 2 km, i ett skogsparti, sväng av på en liten väg till höger. Ett gult tvåvåningshus med en röd verkstadsbyggnad.

21 juni kl. 19.00 Ann-Sofi Lindh-Jansson, Backgatan 16, Tyketorp, Söderköping. kl.19.00

Tel 0739-16 66 08. En trädgård i etage med många olika perenner, här finns litet av allt
möjligt i växtväg. Trädgården löper runt huset, det finns växthus och en damm under renovering. Ann-Sofie vill gärna ha tips och nya idéer hur de ska göra en kant runt dammen. Vägbeskrivning:
Från Söderköpings Centrum åker du Östra Rydsvägen upp och svänger höger in vid fd Ica Kullen. Följ den vägen tills den tar slut. Sväng då vänster, så ligger huset en bit in på den gatan på höger sida

28 juni 18.00 Siv Helderud, Östra Ny, Örtagården, Vikbolandet.

0706-62 27 32 En trädgård med en stor mängd växter, perenner, träd och buskar. Siv klipper och formger sina träd på tomten. Det finns många pioner som vi hoppas är i full blom vid vårt besök.
Vägbeskrivning: Från Söderköping, kör mot Östra Husby. Vid Kuddby, ta höger vid skylt Östra Ny. Åk genom Östra Ny förbi kyrkan till gamla brandstationen på vänster sida. Parkera där eller vid kyrkan (500 m promenad).

5 juli 18.00 Monica Hansson Johnsson, Furingstad, Furuborg, Norrköping.

Tel 070-574 41 77. En gammal uppvuxen trädgård med äppelträd, buskar och perenner. Här
finns litet av varje. Monica odlar även grönsaker. Vägbeskrivning: Från Söderköping: Åk till Tåby. Sväng vänster mot Norrköping. Åk 300-400 m till 3-kors (Skjorsta busshållplats). Ta höger mot Ljunga. Åk drygt 2 km. Liten grusväg. Skolbusshållplats ”Vildvattnet”. Sväng vänster. Fjärde huset på vänster sida. Ett rött äldre hus. Runda det lilla vita garaget, uppfarten är bakom det vita garaget.

12 juli kl.17.00 Lisa Valter, Hällersta Sjöliden 8. Tel 070-380 69 27.

Tel 070-380 69 27. Ett fritidshus med naturtomt. Alla växter som växer på tomten har Lisa drivit upp från frö eller stickling. Tomten består av ett berg. Vägbeskrivning: Kör väg 210 från Söderköping mot Linköping. Sväng vänster in i Västra Husby vid korsningen Västra Husby/Norrköping. Kör 6 km. Huset ligger uppe på berget vid Hällerstasjön. Det går inte att köra upp med bil och parkera, utan det finns två ställen utmed sjön som man kan parkera på Där det finns en skylt ̈Sockengräns Östra Ryd ̈, kommer Lisa att sätta upp en skylt där en skogsväg leder upp till hennes tomt.
Vi kommer samtidigt att besöka: Anette Andersson, Hällersta Sjöliden 6. Tel 076-804 85 85.
Anette har en trädgård med många projekt och många pågående trädgårdsarbeten. Hon har ett permanentboende här, till skillnad från Lisa som har fritidshus.

Vägbeskrivning: Samma väg som till Lisa, men det går inte att gå mellan tomterna, utan man får gå ner på vägen och förbi en granne som bor mellan Lisa och Anette. Man kan också köra upp för backen till vänster vid postlådorna. Kör så långt det går bakom husen. Annette kommer att sätta upp skylt. Hon har hus nr 3 från Norrköpingshållet, ett gult hus.

19 juli kl. 19.00 Cecilia Fornå, Forsum Alkullen. Tel 070-205 24 81.

Cecilia har en tomt med en äng, där vi får njuta av ängsblommor och också prata om hur man bäst skapar eller utökar en äng. Den 19 juli kommer ängen vara oslagen, men ska då slås inom kort.
Vägbeskrivning: Kör E22 söderut. Passera Ringarum (sväng inte in). och efter ca 2 km, sväng mot Fängebro vid Bråtakorset. Slingrig väg. Sväng vänster innan du kommer till Fängebro, skylt ̈Forums naturreservat. ̈ Följ grusväg. När den delar på sig, håll vänster. Du är då på Östgötaleden (orange markering). Kör ca 4 km på den vägen. Skylt Alkullen 3, höger sida i slutet av nerförsbacke. Tvär väg upp mot höger. Cecilia kommer att sätta ut en skylt. Om du kommer till gården Forsum, har du åkt för långt. Om du vill ha gps-koordinaterna, har Ewa dem (070-627 38 33).

26 juli 19.00 Gudrun och Göran Berg, Sjögesätter 133, Norrköping.

Tel 076-193 53 19. Ett stort antal fuchsior kan avnjutas hos Gudrun och Göran. De har en
allsidig trädgård med många perenner, trädgårdsland och växthus. Vägbeskrivning:
Kör E22 norrut. Kör från Norrköping mot Finspång, väg nr 51, förbi Eneby Centrum. Sväng av mot Svärtinge, brant backe upp. Kör Gamla Landsvägen. Kör igenom samhället. Kör under 51:an (viadukt) och en bit till. Man kör i 7 km från där man svänger av på Gamla Landsvägen.Det ligger 3 hus på höger sida. Det är ett rött hus med gråa knutar längst in. Det finns en granhäck längs huset.

2 augusti 17.00 Barbro Björklund, Vänneberga Dammar.

Tel 072-243 02 49. En trädgård med många fina växter, och det blir mer och mer för varje
år. I augusti blommar bland annat flox, clematis, solhattar och dagliljor. Det finns även flera dammar varav en jättestor, full med karpar och sutar. Vägbeskrivning: E22 från Söderköping mot Norrköping. Sväng av mot Mariehov, cirka 2,2 km, sväng höger vid skylt ”Vänneberga by”. Åk förbi soptunnorna
och uppför backen. Rött trähus med stor damm på vänster sida.

23 augusti kl.18.00 Gunilla Härefelt, Krokvägen 34, Norrköping.

Tel 073-640 88 27 Här får vi besöka en villaträdgård, där det från vår till höst alltid finns något som blommar. Det finns ett stort antal olika växter, både perenner och sommarblommor som lejongap, tagetes, sommarastrar. I augusti finns det mycket dahlior och rudbeckior och rosor. Det finns även ett
växthus där det finns vindruvor och amaryllis.

Vägbeskrivning: Kör förbi Eneby Centrum, (se beskrivning till Gudrun och Göran Berg ovan), sen andra gatan till vänster och andra till höger = Krokvägen.
Parkera på Hembyggarvägen.

30 augusti kl. 18.00 Helene Bark, Eketorp, Björkbacken 1, Söderköping.

En nyskapad trädgård, den har i sin nuvarande utformning funnits i snart tre år. Massor händer hela tiden, och nya projekt avlöser varandra. Helene bygger upp olika rum i trädgården, och har stort fokus på
trädgårdsdesign.

Vägbeskrivning: Kör E22 norrut, sväng av mot Östra Husby. Kör 600 m, sväng vänster
vid skylt Eketorp. Första vänster.

Tvådagarsresa till Västergötland den 9-10 juli

Läs mer om resan med bilder under RESOR

7 juni Lövdalens trädgård

Vi är välkomna till Lövdalens trädgård tisdag 7 juni. Samåkning från Örtagården kl 17. Anmäl gärna även om du åker direkt med egen bil, så vi vet hur mycket fika som behövs. Vi startar efter stängningen kl 18 med fika och Ann-Marie berättar om nyheter bland blommorna. Sedan får vi shoppa loss.
Välkomna!
Margareta Zackrisson och Örtagårdsföreningen

Växtförsäljning, lördag 21 maj 10.00-13.00 utanför Örtagården vid Bielkegatan

Ympkurs med Per Notklev Djervft onsdag 20 april kl 17-19

Läs mera under RAPPORT

Jägmästargårdens Vårmaknad TEMA 18 april 10.00-14.00

Läs mera under RAPPORT

Trädgårdsmyller – Att skapa en insektsträdgård Lördagen den 26 mars kl. 15-17

Christina Winter håller föredrag om humlor, solitärbin, nyckelpigor och andra nyttiga insekter som hjälper oss med pollinering och biologisk bekämpning och visar bilder från sin bok Trädgårdsmyller och till. Salong Ramunder, Ringvägen 45A i Söderköping

Läs mera under RAPPORThttps://st-ragnhilds-tradgard.se/fotoalbum

Årsmöte tisdag 15 mars kl 18.30 Drothems församlingshem

Med föredrag av Per Notklev Djerft 
Smaker och smakkombinationer med äpplen och päron, lite ympning och förvaring.
Drothems församlingshem. Vi serverar frukt och dryck.

Fröbytarkväll i januarimörkret 27 januari kl. 18.00

COVID-19

Hela Sverige, ja,nästan hela världen, är som bekant drabbat av Coronaviruset Covid-19. Det påverkar även S:ta Ragnhilds trädgårdsförening. Vi är rädda om våra medlemmar och planerar aktiviteterna med mesta hänsyn efter direktiv från Riksförbundet Svensk trädgård och hur rekommendationer från Folkhälsomyndigheten lyder.
I vår Facebookgrupp så kan vi på covid-19-säkert sätt prata trädgård och visa bilder från våra trädgårdar.

Program 2021

Välkomna till att lyssna på Åke Truedsson se nedan!

Ingen föranmälan behövs!

Årsmötet blev inte som vanligt lagt i februari p.g.a. COVID-19.

Årsmöte 2021 skedde på ZOOM.

Kallelse årsmöte 2021 Medlemmarna i S:ta Ragnhilds Trädgårdsförening kallades till ordinarie årsmöte tisdag den 1 juni kl. 19.00 på distans via zoom-länk.

Hade man inte uppkoppling fanns möjlighet att delta via telefon, vilket i så fall uppgavs vid anmälan. Bifogas handlingar och kommande program. Övriga handlingar mailas ut vid anmälan eller på begäran.
Anmälan senast 26 maj till Ola Bixo, via e-post ola@bixo.se alternativt 0708-290808

Välkommen till St Ragnhilds trädgårdsförenings trädgårdsvandringar 2021!

Trädgårdsvandringarna sker i samarbete med studieförbundet Vuxenskolan.

OBS! Håll koll på STARTSIDAN här på hemsidan om det blir ändringar i planeringen!!!!

Som vanligt är det på tisdagar som vi får tillfälle att besöka både medlemmars och icke medlemmars trädgårdar och hämta inspiration och få litet social utomhuskontakt på avstånd i dessa Coronatider.

Trädgårdsvandringarna kunde genomföras 2020 och kunde genomföras 2021 genom att vi anmodades hålla avstånd, hoppade över fikat, inte samåkte mer än inom familjen eller närstående. Vi hade drop-in-tider för att minska trängseln, och:

OBS! En sen ändring i schemat har tillkommit under måndagen den 24 maj: Den första trädgårdsvandringen hos Åsa Höjefelt planerad till den 25 maj. Det hade regnat jättemycket och Åsas gräsmatta var i dagsläget närmast ett träskområde..

Därför la Åsa till ett extra datum för besök den 29 juni. Således fanns det två tillfällen att besöka Åsas trädgård.

25 maj alt 29 juni Åsa Höjefelt, Ängsvägen 3, Snövelstorp, tel 073-429 02 04: 1600 kvm f.d. platt gräsmatta med lerjord, som under åren transformerats till Åsas eget trädgårdsparadis på jorden. Perennplanteringar i olika stilar och växtval, gångar i trä, sten och grus, flera sittplatser, avenboksberså, två dammar med guldfisk, grönsaksland i tre skepnader, växthus, sparrisskörd varje dag i maj. Hönshus- och gård (i år obebott). Trä, sten och metall möter det sköna gröna. Lust, energi och idéer tryter aldrig, alltid nya projekt på gång.

Drop-in från kl 17.00. Vägbeskrivning till Åsa: Från Söderköping – kör till Västra Husbykorsningen – ta höger mot Norrköping. Kör ca 1,5 km (över Göta Kanalbron) uppför backen, sväng vänster, skylt Luddingsbo/Snövelstorp, kör ca 200 m, sväng vänster vid skylt Snövelstorp på Centralvägen, följ ”huvudvägen” som gör först en stark högerkurva eftr ca 300 m, sedan en vänster efter 150 m och ytterligare en höger (efter brevlådor på höger sida samt ett grått funkishus). Sväng höger in på Ängsvägen (skyltat), kör 150 m.

8 juni Inger Larsson, Björkbacken 6B, Svärtinge, tel 072-7202290. Sluttande tomt i söderläge med mycket perenner och rosor. Tomten består av rent grus och Inger måste ständigt jordförbättra och tillföra mull för att kunna plantera på tomten. En gabionträdgård bestående av 4-5 kubikmeter sten tagen från tomten gjordes 2020. Olika lösningar för sluttande och stenrik trädgård. Gamla murar kvar från 1928. Även en liten köksträdgård. Drop-in från kl 16.00 Vägbeskrivning: Kör väg 51 mot Svärtinge. Om man kommer från Norrköping: Kör genom hela Svärtinge. Kör ca 2 km. Björkbacken ligger på höger sida. Det står 6B på grinden. Grått hus med ganska brant backe upp till huset. Parkera längs med Björkbacken, och GÅ upp för backen!

15 juni Britt Näslund, (medlem i STA), Storsvängen 13, Linköping.
Tel 072 262 28 23
700 kvm villatomt. Förhoppningsvis får vi njuta av blommande blåregn!
Även blommande pioner och många andra perenner. Trädgård med berg
och stenar, pelarbok och mycket annat. Drop-in från 16.00. Vägbeskrivning: Kör E4 söderut. Ta första avfart till Linköping (avfart 113). Åk rakt fram i första rondellen. Ta andra avfart i nästa rondell. Ta höger i nästa rondell över Braskens Bro. Ta vänster vid trafikljus (Brokindsleden). Ta höger vid nästa trafikljus (Johannelunds Centrum). Åk uppför backen, ta höger in på Johannelundsvägen. Ta andra gatan till vänster = Storsvängen. Nr 13 ligger på vänster sida av gatan, hög tujahäck. Parkera på gatan.n

22 juni Ida Stockberg, (medlem i STA), Torstorpsvägen 15, Finspång. Tel 073 652 44 68 Mindre villaträdgård i flera nivåer, bergsslänt och sluttning i flera etapper. Samlarträdgård med bl.a. hostor och solhattar. En trädgård där alltid projekt och skapande fortgår. Förhoppningsvis blommar många pioner, det finns ca 50 st olika sorter! Ett par av projekten för i år är att Ida jobbar på att få till en bättre rumskänsla i trädgården, och även försöker få till en ny trevlig skuggplanering. Drop-in från kl 17.00 Vägbeskrivning: Kör väg 51 från Norrköping mot Finspång fram till Finspång. Rakt fram genom tre rondeller. Över en litet större bro. Rakt fram genom två rödlysen, sedan andra vägen till höger, skylt Torstorp, Viggestorp. Du passerar dagis och skola på höger sida. Huset ligger på vänster sida. Det är tredje huset, ett gult tegelhus. Parkera vid skolans parkering (ca 80 m att gå), eftersom det är P-förbud utanför huset. Eller kör förbi och genom 4-vägskorsning. Där kan man parkera på gatorna både till höger och vänster.

29 juni Åsa Höjefelt, Ängsvägen 3, Snövelstorp. Tel 073-429 02 04 1600 kvm. Återinsatt skulle varit 25 maj men ändrades p.g.a. dåliga väderförhållande. f.d. platt gräsmatta med lerjord, som under åren transformerats till Åsas eget trädgårdsparadis på jorden. Perennplanteringar i olika stilar och växtval, gångar i trä, sten och grus, flera sittplatser, avenboksberså, två dammar med guldfisk, grönsaksland i tre skepnader, växthus, sparrisskörd varje dag i maj. Hönshus- och gård (i år obebott). Trä, sten och metall möter det sköna gröna. Lust, energi och idéer tryter aldrig, alltid nya projekt på gång. Drop-in från kl 17.00. Vägbeskrivning se ovan.

6 juli Ingegerd Edman, Vänneberga, Villa Stenhängne 1, Söderköping. Tel 070 651 49 36 En stenrik trädgård, där alltid nya projekt är på gång! Så länge nytt tillkommer, visar Ingegerd gärna sin trädgård varje år! Här finns stenar som används som stödmurar, rabattkanter och gångar, terrassering, stenblocksparti med vattenfall, bäck och springbrunn, mycket perenner och fina planteringar. Drop-in från kl 17.00. Vägbeskrivning: Från Söderköping: E22 norrut till avtagsväg åt vänster med skylt Mariehov. Kör 2 km till avtagsväg åt höger med skylt ”Välkommen till Vänneberga by. Ingegerd bor i huset mitt emot skylten.

13 juli Gurli Pintye, Säverum, Norrgård, Ringarum, tel 0703 121 676 Lantgård som ligger på en höjd med utsikt ner mot Lillsjön. Stor yta med litet av varje. Gamla fruktträd och syrener. Trädgårdsland och bärbuskar för odling till det egna hushållet. Kryddland. Diverse blommor som ögongodis. Litet växthus. Alnarps bioreningsverk. Drop-in kl 15.00 – 20.00 Vägbeskrivning: Från Söderköping, kör E22 till Ringarum, vidare mot Åtvidaberg, ca 8 km till Mixdala. Där svänger man vänster mot Säverum 2. Efter skylten SÄVERUM inne i byn, sväng höger upp till gården med svarta
silotornet.

20 juli Helena Boethius, Vikingagatan 4A, Söderköping, tel 072 230 27 75 Liten villaträdgård, med intensivodling på liten yta. Biodling och odling av blommor som passar till bina. Buskar, örter och ängsblommor. Mycket är nytt och annorlunda jämfört med förra året, så även för er som var hos Helena förra året, finns mycket att se! Drop-in från 16.00

27 juli Emma Falebrant, Kömnevik Kullen 1, Gusum, tel 070 637 74 92 Kuperad skog som håller på att förvandlas till en grönskade oas. Mycket sten används, då marken är full av den. Emma odlar både ätbart och ögongodis. Drop-in från kl 16.00. Vägbeskrivning: Åk söderut på E22, sväng in mot Ringarum. Vid korsningen ta vänster mot Gusum. Följ gamla vägen till Yxningens camping och sväng höger mot Kömnevik. Följ asfaltsvägen. Ca 4 km in ser man en stor bageriskylt (här börjar grusvägen) en bit fram, åk mot denna. På andra sidan vägen mot skylten bor Emma. Det finns gott om parkeringsplatser. Det kommer att finnas en skylt som visar var de bor.

3 augusti Anna Tjäder, (medlem i STA), Jäppestad Överby Gård 1, Linghem, tel 070-842 52 51. Trädgård med stora gräsytor, som successivt ersätts med planteringar och träd. Växter och ätbart blandas och odlingarna inspireras av permakultur och skogsträdgårdstänk. Hemmabyggt växthus. Nytt för i år är ett dammbygge som blir spännande att se! Anna visade sin trädgård även förra året, men väldigt få besökare kom, kanske på grund av dåligt väder. Anna hoppas på fler besökare i år. Den nya dammen är väl värd ett besök! Drop-in från kl 16.00. Vägbeskrivning: Kör väg 210 mot Linköping. Sväng vänster på gamla E4:an mot Linghem. Fortsätt på Tellbovägen som leder till Vårdsbergsrondellen.
Sväng av 200-300 m före rondellen mot Överby, skylt Överby 2 km. Åk
grusvägen i ca 2 km. Sista gården, 2 gula hus.

10 augusti Pia Carstens, Tyketorpsgatan 67, Söderköping, tel 0121-100 96. Vildvuxen villatomt med växthus, pallkrageodlingar. Öppet i Keramikverkstaden. Egentillverkad keramik finns att köpa! Drop-in från kl 16.00. Vägbeskrivning: Från E22 Östra Rydsvägen förbi rondellen vid Ringvägen. Ta nästa gata till höger, sedan första till vänster. Huset ligger i hörnet på vänster sida. Ingång från Backgatan alternativt från Tyketorpsgatan 67.

17 augusti Barbro Björklund, Vänneberga Dammar, tel 072 243 02 49. Trädgård med massor av olika blommande perenner och flera dammar, varav en jättestor. Drop-in från kl 17.00: E22 mellan Söderköping och Norrköping. Sväng mot Mariehov, åk ca 2,2 km sväng höger vid skylt ”Vänneberga by”. Åk förbi soptunnorna och uppför backen. Rött trähus med stor damm på vänster sida.

Ny aktivitet 2021: Trädgårdträffar på Zoom.

Vi kommer med en ny aktivitet. Helt ny för vår förening men även rätt ny i trädgårdsvärlden.

Vi arrangerar nio ”Trädgårdsträffar”, för medlemmar och tänkbara nya medlemmar i Söderköpings kommun. Det är digitala träffar på zoom. Träffarna utgår från enkla filmer som vi producerar själva på ca 15 minuter vardera. Efter filmerna blir det möjlighet för egna diskussioner och frågor. Till varje träff bjuds det in någon ”kändis” som kan vara med i samtalen

Att vara med på ett zoom-möte är jätteenkelt, och du kan både vara aktiv och vara med i samtalet eller bara lyssna och titta. Vi tror det kommer bli en trevlig stämning och att vi kommer lära oss en hel del, både nybörjare och de som redan kan en massa.

Träffen som är på måndagar 19.00 är gratis och riktar sig till medlemmar och blivande medlemmar. Anmälan sker senast SÖNDAG före träffen via länk på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida. Se startsidan! 

Läs mer om våra Trädgårdsträffar på den egna sidan TRÄDGÅRDSTRÄFFAR PÅ ZOOM Där hittar du inbjudan samt på START sidan:

29 mars är ämnet Frö och förodling, som trädgårdsprofil deltar Farbror Grön.
3 maj är ämnet Jord, kompost och bokashi. Som trädgårdsprofil på denna träff författaren och journalisten Liselott Roll att delta. Hon kom just ut med boken Jord.
31 maj Konsten att anlägga en Barnens sommaräng. Vi utgår från det som sker på Korskullen och drömmer om vår egen äng. Expertis eller trädgårdsprofil ej fastställd.
28 juni Rosor och deras sällskapsväxter, då trädgårdsmästare och författaren Inger Palmstierna deltar.
26 juli besöker vi vår medlem Gertrud, som samlar på giftiga växter. Till den träffen har vi bjudit in författaren och ”häxan” Hella Nathorst-Böös.
23 augusti handlar det om beskärning och då deltar Eva Robild, som är redaktör på Trädgårdstider på SVT. Hon har nyligen kommit ut med boken Konsten att beskära träd och
buskar.
20 september blir ämnet Skydda din trädgård, och då är växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson, känd från Odla med P1, vår gäst.
Oktober är ämnet trädgårdsplanering, då trädgårdsdesigner Ylva Landerholm deltar.
November ev kost, och att äta konservera etc från trädgården eller trädgårdsslöjd eller …


S:ta Ragnhilds Trädgårdsförening hälsar dig välkommen till en ny typ av aktivitet som vi hoppas ni kommer att uppskatta. Vi kallar dem Trädgårdsträffar-digitalt och kommer genomföras varje månad fram till och med november. Föreningen har sökt och fått pengar från Kustlandets Milou aktiv landsbygd. Medel från Europeiska landsbygdsfonden, som finansierar det hela, förutom att vi själva lägger in ideellt arbete för att få till det.

Året präglas av en pandemi, som gjort att vi har starka restriktioner från myndigheter när det gäller att träffas fysiskt. Det innebär att vi i år hoppar över växtförsäljning, trädgårdsresor och utbyte med andra trädgårdsföreningar.

2020 S:ta Ragnhilds trädgårdsförening 20 år!

Februari

26/2 Årsmöte och 20-års jubileum
Kl: 18,00
Plats: S:t Laurenti församlingshem

S:ta Ragnhilds trädgårdsförening firade 20 års jubileum 2020. Vi firade detta med att servera lite tilltugg efter mötesförhandlingarna. Föreningen bjöd på en subventionerad mat med ett bidrag med 50:-/person för de som deltog.

Efter årsmötet höll Henrik Morin ett bildföredrag under tema ”Växterna från förr – en levande skatt för vår tids trädgårdar”.
Henrik Morin jobbar konsulent inom genbanken för POM- Programmet för odlad mångfald. Där är hans huvudområden samlingarna av äldre kulturrosor samt träd och buskar. 


Mars

29/3 Söndag
Föredrag ”Trädgårdsmyller”, i samarbete med Naturskyddsföreningen,
Christina Winter blev tyvärr inställt pga COVID-19 (det nya Coronaviruset) Förhoppningsvis kan vi få en ny tid när det är lugnare på virusfronten.

April

Maj

Den planerade aktiviteten i Barnens Trädgård vid Korskullen den 30 maj är inställd. Vi hoppas att någon hittar dit på egen utflykt. Viss aktivitet kommer att äga rum där under denna dag, men utan bemanning från oss. Se Startsidan för information!

Även andra aktiviteter framöver kommer att ske. Vi kommer att göra utskick då dessa aktiviteter har tagit form. Se även föreningens hemsida www.st-ragnhilds-tradgard.se

Bästa trädgårdshälsningar

Växtförsäljningen den 30/5 är inställd. Tänk på att ni kan byta/sälja efterlysa plantor via vår Facebook-grupp. (Se startsidan)

Juni

Välkommen till 2020 års trädgårdsvandringar!

I dessa Coronatider har alla trädgårdarna drop-in, vilket innebär att du kan komma på litet olika tider, och därmed sprider vi ut besöken över litet längre tid så vi slipper trängas. Vi avråder från samåkning, och får tyvärr hoppa över fikastunden den här sommaren. Tänk på att hålla avstånd! Vi följer Riksförbundet direktiv, så tänk på att kontrollera på hemsidan inför varje besök vad som gäller, eftersom förändringar kan inträffa! Väl mött!

2 juni          Ålbäckens Trädgård,  Ålbäck 3,  610 27 Vikbolandet, Kerstin Hellberg Ostyrig trädgård i skogsbrynet, med mycket perenner. Köksträdgård med odlingstunnel och en liten plantskoleavdelning med försäljning av perenner. Finns på sociala medier och har hemsida.                 Drop-in från 16.00  E22 norrut från Söderköping. Sväng av höger efter    kanalbron mot Östra Husby. Kör genom Tåby och tills man kommer  till Fristad, sväng av mot Stegeborg. Åk några mil mot Stegeborg, nästan fram till färjan. Vid skylt mot Arkösund, sväng dit. Från den korsningen  är det 5 km kvar. 3 postlådor på vänster sida. Backe upp förbi en lada. Andra fastigheten bakom ladan (ca 75-100 m från ladan).Skylt Ålbäckens Trädgård.

16 juni        Anna Tjäder, (medlem STA) Jäppestad Överby Gård 1, Linghem   Platt trädgård med stora gräsytor som successivt ersätts med  planteringar och träd. Växter och ätbart blandas och odlingarna i inspireras av permakultur och skogsträdgårdstänk. Hemmabyggt växthus. Möjlighet att ta med stallgödsel hem om du tar säck med dig. Drop-in från 16.00  Kör väg 210 mot Linköping. Sväng vänster på gamla E4:an mot  Linghem. Vägen går över en järnväg och passerar utanför Linghem. Fortsätt på Tellbovägen som leder till Vårdsbergsrondellen. Sväng av 200-300 m före rondellen mot Överby, skylt Överby 2 km. Åk  grusvägen i ca 2 km. Sista gården, 2 gula hus.

30 juni        Ulla Händel, Långbacka, Slåttervägen 10, Östra Ryd Bergstomt inne i samhället med många vackra perenner och kreativa   lösningar. Insektshotell, fina svetsade växtstöd, stenläggningar. Drop-in från 17.00. Kör väg 210 från Söderköping och sväng av mot Västra Husby. Kör ca 1 mil tills du kommer till Affärn i Östra Ryd och Qstar-mack på höger sida. Sväng vänster mot Östra Ryds kyrka och Ringarum. Sväng första till höger in på Prästgårdsgatan och första till vänster som är Slåttervägen.

13/6 Utbytesföreningsdags.
Inställt!
Förhoppningsvis kan vi träffas till hösten eller 2021

28/6 Tusen trädgårdar
Nu är dags för Sveriges största trädgårdsvisning.
Då öppnar trädgårdsägare landet runt upp för allmänheten under en hel dag
Huvudarrangörer: Riksförbundet Svensk Trädgård, Studiefrämjandet, Gunnel Carlsons Trädgårdsriket

Juli

Besök i Vårgårda 4-5 juli i rosornas tid INSTÄLLD

Jag tror inte att det kommer som någon överraskning att vi måste ställa in vår resa till Vårgårda. Med gällande restriktioner är detta det enda beslut vi kan ta. Jättetråkigt! Vi hoppas naturligtvis att vi ska kunna göra resan nästa år istället men detta vet vi inget om just nu.

Vi skulle besökt flera intressanta trädgårdar som en rosenträdgård, Quiet Garden, Hackepella trädgård i Timmele,  Axamo plantskola. Ett besök rosariet i Jönköping.

Välkommen till 2020 års trädgårdsvandringar i juli!

I dessa Coronatider har alla trädgårdarna Drop-in, vilket innebär att du kan komma på litet olika tider, och därmed sprider vi ut besöken över litet längre tid så vi slipper trängas. Ingen samåkning, inga kramar, hålla avstånd under promenaderna och vi fikar inte tillsammans denna sommar. Vi följer Riksförbundet direktiv, så tänk på att kontrollera på hemsidan inför varje besök vad som gäller, eftersom förändringar kan inträffa! Väl mött!

7 juli          Susanne Dahm, Skogsvägen 6, Söderköping Trädgård under utveckling med damm, rosor, perenner och fruktträd. Drop-in från kl 16.00  Trädgården ligger på Morfars kulle i Söderköping.  Ta Östra Rydsvägen från E22. Mittemot Nyströmska Skolan, sväng vänster in på Skogsvägen och kör uppför backen till Skogsvägen 6, på höger sida.

14 juli         Kils Eko, Ewa Lövgren, Kils Gård 2, Östra Ryd. 8.200 kvm naturtomt med perenner och berg i dagen, grönsaksodlingar i stora bäddar och försäljning av giftfritt odlade grönsaker och mycket ogräs! I mitten av juli blommar förhoppningsvis hundratals stockrosor samtidigt tillsammans med många andra perenner och sommar blommor. Drop-in från kl 17.00  Kör väg 210 mot Linköping och sväng till vänster  mot Västra Husby. Kör ca 1 mil till Affären i Östra Ryd och Qstar-mack på höger sida. Efter affär och mack, sväng vänster mot Östra Ryds kyrka och Ringarum. Kör igenom byn och när du kommer ut på 70-väg igen kommer skylt mot Kihl till vänster efter ca 800 m. Grusväg, följ vägen förbi två hus, ett först till höger och sedan ett till vänster, förbi en lada. När det blir öppen åkermark och vägen svänger till vänster, sväng till höger upp för  en liten backe (skylt Kils Eko, motortrafik förbjuden och privat väg). Röda gamla hus och växthus. 

19 Juli
Tidningen Land arrangerar Öppen Trädgård INSTÄLLD

21 juli        Catharina, Njuta Trädgård, Åkaregatan 16, 603 60 Norrköping,   En radhusträdgård med många projekt och idéer på gång. Här finns i olika rum: Bambuberså med glashus, altan med krukor, skuggrabatt, odlingsbäddar, en avdelning för arbete och stök, bastu och spabad med  mera. Träd ger tak över huvudet och skön skugga. Drop-in från kl 16.00  Kör E22 norrut från Söderköping. Sväng av vid    Mirum Galleria. Kör förbi Mirum Galleria, rakt igenom rondellen till  Snickerigatan. Första vänster till Muraregatan och andra höger till  Limmaregatan, och du kommer till Åkaregatan.

28 juli         Helena Boethius, Vikingagatan 4, Söderköping Liten villaträdgård, med intensivodling på liten yta. Biodling och odling  av blommor som passar för bina. Buskar, örter, ängsblommor. Drop-in fr kl 17.00   Från Stinsen, Storängsgatan, sväng strax in till höger på Vikingagatan 4

Augusti

Välkommen till 2020 års trädgårdsvandringar i augusti!

Ingen samåkning, inga kramar, hålla avstånd under promenaderna och vi fikar inte tillsammans denna sommar. Drop-in, vilket innebär att du kan komma på litet olika tider, och därmed sprider vi ut besöken över litet längre tid så vi slipper trängas. Vi följer Riksförbundet direktiv, så tänk på att kontrollera på hemsidan inför varje besök vad som gäller, eftersom förändringar kan inträffa! Väl mött!

4 augusti     Ida Stockberg, (medlem STA) Torstorpsvägen 15, Finspång,   Mindre villaträdgård i flera nivåer, bergsslänt och sluttning i flera     etapper. Samlarträdgård med bl.a. hostor och solhattar. En trädgård där alltid projekt och skapande fortgår. Drop-in från 17.00. Kör väg 51 från Norrköping mot Finspång fram till Finspång. Rakt fram genom tre rondeller. Över en litet större bro. Rakt fram genom två rödlysen, sedan andra vägen till höger, skylt Torstorp, Viggestorp. Du passerar dagis och skola på höger sida. Huset ligger på vänster sida. Det är tredje huset, ett gult tegelhus. Parkera vid skolans parkering (ca 80 m att gå), eftersom det är P-förbud utanför huset. Eller  kör förbi och genom 4-vägskorsning. Där kan man parkera på gatorna både till höger och vänster.

11 augusti Villa Stenhägne, Vänneberga, Söderköping. Ingegerd Edman OBS för er som deltog på årsmötet: Ändrat datum och ingen födelsedagsfest, som meddelades på årsmötet.  En stenrik trädgård med många projekt på gång, och där det hänt mycket i år! Stenar används till stödmurar, rabattkanter och gångar, terrassering, stenblocksparti med vattenfall, bäck och springbrunn. Drop-in från 16.30. Från Söderköping: E22 norrut till avtagsväg åt vänster med skylt Mariehov. Kör 2 km till avtagsväg åt höger med skylt ”Välkommen till Vänneberga by¨. Vi bor i huset mitt emot skylten.

18 augusti       FLYTTAD FRÅN 15 SEPTEMBER !!! Siv Helderud, Östra Ny, Örtagården, Vikbolandet Många vackra höstblommande perenner, som rudbeckia, anemoner, astrar, flox samt rosor. Drop-in från kl l6.00  Från Söderköping mot Östra Husby. Vid Kuddby, ta höger vid skylt Östra Ny. Åk genom Östra Ny, förbi kyrkan till gamla brandstationen på vänster sida, parkera där

September

Välkommen till 2020 års trädgårdsvandringar i september!

I dessa Coronatider har alla trädgårdarna drop-in, vilket innebär att du kan komma på litet olika tider, och därmed sprider vi ut besöken över litet längre tid så vi slipper trängas. Ingen samåkning, inga kramar, hålla avstånd under promenaderna och vi fikar inte tillsammans denna sommar. Vi följer Riksförbundet direktiv, så tänk på att kontrollera på hemsidan inför varje besök vad som gäller, eftersom förändringar kan inträffa! Väl mött!

2020-09-08 En extra trädgårdsvandring hos Gunilla Gernandt Bark Eketorp Lilla 1


2020-09-15 Hanna Nilsson Ullström, Kristinagården 1, Östra Ryd

Program hösten 2020

Coronaviruset påverkar S:ta Ragnhilds trädgårdsförening. Vi måste som så många andra föreningar förhålla oss till och agera utifrån officiella beslut som tas. Detta är naturligtvis sorgesamt men nödvändigt.
Några av de aktiviteter som vi planerat måste vi skjuta på framtiden.
Vi kan glädja oss åt att sommarens coronaanpassade trädgårdsvandringar har varit mycket populära och välbesökta.

December

Trädgårdsglädje på distans

Måndag 7 december

kl 18.30- ca 20.00.

Ylva kommer att prata om och visa bilder på fina kombinationer av gammeldags lättskötta växter. Bland annat kombinationer av rosor och perenner.

Välkommen till årets trädgårdsföredrag med trädgårdsdesigner Ylva Landerholm. Med pandemiläget som är sker det på distans. Som medlem kopplar man upp sig via länken nedan på sin dator och medverkar genom att lyssna och därefter delta under frågestunden. Vi kommer att använda zoom. Det är inget man behöver ladda ner utan ska normalt fungera genom att klicka på länken som öppnar till mötet via en hemsida.

För att tekniken ska fungera gör vi för dem som vill en test dagen innan, söndag 6 december kl 18.00. Då kopplar ni också in via samma länk så kan ni se att det fungerar. Om det då inte fungerar ringer ni mig på 0708-290808 så försöker vi lösa problemet.

Under själva föredraget är det bra om ni alla är på ”mute”, dvs ert ljud är nedstängt så vi inte överbelastar systemet. För frågor efter föredraget väljer ni att räcka upp handen i det som heter ”participant”, så fördelar jag ordet. Vi låter helst bli att skriva i chatten, eftersom det stör upplevelsen för alla. Ring eller skicka hellre ett sms till mig (0708-290808) om det är något tekniskt eller så.

Det låter kanske svårt det här, men jag lovar att det är enklare än ni kan ana. Styrelsen har sedan i mars använt detta sätt för våra styrelsemöten. Det värsta som kan hända är att ni inte har fungerande mikrofon i er dator och därmed inte kan ställa frågor, men i de allra flesta fall fungerar det och ni kan i alla fall lyssna på föredraget om ni har uppkoppling och dator. Var med på testen söndag 6 dec kl 18:00Zoom-länk kommer här, tryck på den eller kopiera in den i webbläsaren
Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/87556293200?pwd=RHllSGJxa0Ntd3VvLzhGWmRNM21tUT09

Föredraget är gratis och man behöver inte anmäla sig i förväg. Det finns möjlighet till 100 deltagare, om vi mot all förmodan skulle bli fler är det först till kvarn som gäller.

Med vänlig hälsning
Ola Bixo
St Ragnhilds Trädgårdsförenings höstföredrag sker i samarbete med Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet Östergötland

SAMVERKAN
Vi är välkomna att delta i aktiviteter, som arrangeras av vår systerförening Örtagårdsföreningen och grannföreningarna i Kinda, Linköping och Norrköping.

Alla våra event genomförs i samarbete med Studiefrämjandet.

SAMÅKNINGSPOLICY
Vid samåkning i varandras bilar brukar vi fördela kostnaderna så att passagerare och förare/ägare delar på bilkostnaden, 3 kr/km.