Välkommen till S:ta Ragnhilds trädgårdsförening

Sen sist 2023

2023 års aktiviteter

Samtal om årets trädgårdsbok i Söderköpings bokhandel, 7 nov 2023.

I 20 år har Gartnersällskapet nominerat titlar till Årets trädgårdsbok. Det är en fackmannajury som nominerar runt 10 böcker ur årets bokflod. I år var det knappt 60 trädgårdsböcker att välja bland. 21 oktober presenteras de nominerade och vinnaren på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin i Stockholm. Då firades även Stockholms Gartnersällskap som i år fyller 175 år.

S:ta Ragnhilds trädgårdsförenings ordförande Ola Bixo har deltagit i juryn och denna kväll ledde han samtalet om årets böcker samt berättade om vinnarna genom åren. Kanske ger det inspiration till några julklappstips? Bokhandeln bjuder på förmånliga priser.

Träffen var gratis och riktar sig till medlemmar och blivande medlemmar.

Vinnaren blev Ulf Nordfjell som vann uttagningen , och vi fick träffa honom via länk. Han berättade om hur klimatförändringarna påverkar trädgårdslivet i hela Europa och bjöd så generöst på sin kunskap. Tack också till Ola som var kvällens presentatör! Vi fick 20% på flera böcker så generöst av vår bokhandlare Anders i Sveriges äldsta o bästa bokhandel Tack för en givande kväll.

ÅRETS TRÄDGÅRDSBOK 2023

Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Fackmanajuryn motivering: Ulf Nordfjells ”Trädgårdar – genom årstider och ett förändrat klimat” tar mästaren med oss i tillblivelsen av tio olika trädgårdar. Förlag: Norstedts

Fackmanajuryns motivering:
I Ulf Nordfjells ”Trädgårdar – genom årstider och ett förändrat klimat” tar mästaren med oss i tillblivelsen av tio unika trädgårds- och parkprojekt där gränsen mellan vision och verklighet har upplösts. Gestaltningen är genomtänkt in i minsta detalj och med ett gehör för platsens förutsättningar, karaktär och historia. Här betonas även vikten av en hantverksmässig grund som ska hålla över tid. De stämningsfulla bilderna – av Jason Ingram – tillsammans med ett personligt tilltal gör att vi känner oss inbjudna, trots objektens exklusiva kundkrets. Det är en bok vi gärna återvänder till – som inspiration, kunskapskälla och för dess hyllning till trädgårdskonstens stilideal och förfining av omgivande natur, tolkat med en omisskännligt Nordfjellskt hand och öga.

Läs mera på https://gartnersallskapet.se/2023/10/24/ulf-nordfjell-far-utmarkelsen-arets-tradgardsbok-2023/

Favorit i repris: En kväll om päron på Djurö gård, tisdagen den 3 okt

Många uppskattade vårt tidigare besök på Djurö gård och dess gamla fruktträdgård och har önskat en repris. Djurö gård har fått nya ägare men vi har åter fått möjlighet att besöka den gamla fruktträdgården. Vi träffades på parkeringen till Djuröns naturreservat. Där tog Per Djervf Notklev emot oss. Vi gick ca 200 meter till fruktträdgården. Med stövlar/ kraftiga skor på fötterna och varma kläder trotsade vi regnet.
Under ca 1,5 timme guidade Per oss genom trädgården, berättade om den och de ca 200 fruktträden där.  Vi fick också möjlighet att smaka av utvalda sorter. Har du frågor om fruktträd har du möjlighet att ställa dem. Tack Per och familjen lundbäck (nya ägarna till Djurö gård) för en underhållande och trevlig kväll.

Vägbeskrivning: För att komma till Djuröns naturreservat åker du väg 209, Arkösundsvägen. Ta av mot Djurön. Åk Djurövägen ca 4,8 km. Parkeringen finns på höger sida.

Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Invigning av en utställning på biblioteket vån 2 på Stinsen i Söderköping, 20 sept 2023

Klimatet och odling? Föredrag av trädgårdsintresserad forskare på SMHI Utställningen på gick till måndag 2 okt.

Startade med att Studieförbundet Vuxenskolans verksamhetschef Jörgen Rosin välkomnade. Sedan vårt föredrag kl 18.30, som är i samverkan med S:ta Ragnhilds trädgårdsförening. Föreläsaren Abhay Devasthale, forskningsledare på SMHI och docent vid Stockholms universitet. I somras hade vi trädgårdsvandring i hans trädgård. Hans forskning fokuserar på kartläggning och övervakning av klimatförändringar från rymden med satelliter. Han har ett starkt hobbyintresse för trädgårdsodling. Han talade om pågående och framtida klimatförändringar i Sverige och dess betydelse för odling. Man får ofta höra att den globala uppvärmningen är bra för odlingen i Sverige. Är det verkligen så?

Studieförbundet vuxenskolan står som värd och det är ett samarbete se ovan.

Besök av Norrtälje Trädgårdsförening, fredag – lördag 2-dagar, 18-19 aug 2023

Vi planerar att besöka dem under sommaren 2024 på vår årliga trädgårdsresa .

Vi lärde oss om jord på Östgöta Grus&Berg, tisdag 5 sept 2023

Grus&Berg tillverkar och säljer Hasselfors Gardens kvalitetsjordar och bergkrossprodukter (olika grus-, stenjöl- och sandprodukter). Per Blomberg guidade oss, informerade om produkterna och främst om de olika jordkvaliteterna och dess egenskaper. Ett gyllene tillfälle att få kunskap om jordens betydelse för hur lyckosam odlingen kan bli och vilken jord som lämpar sig bäst för just det du vill odla/plantera.

Tisdagen den 5 september kl. 17:00 var vi varmt välkomna till Östgöta Grus&Berg!

Grus&Berg tillverkar och säljer Hasselfors Gardens kvalitetsjordar och bergkrossprodukter (olika grus-, stenjöl- och sandprodukter). Per Blomberg guidade oss, informerade om produkterna och främst om de olika jordkvaliteterna och dess egenskaper. Ett gyllene tillfälle att få kunskap om jordens betydelse för hur lyckosam odlingen kan bli och vilken jord som lämpar sig bäst för just det du vill odla/plantera.

Vägbeskrivning för GPS finns att hämta på deras hemsida https://www.grusoberg.se/hitta-hit

Tisdagar juni, juli, augusti – Trädgårdsvandringar

Alla trädgårdsvandringarna på programmet är gjorda. Men en extra har erbjudit oss. Som vanligt var det på tisdagar, som vi fick tillfälle att besöka både medlemmars och icke medlemmars trädgårdar. På våra trädgårdsvandringar kan vi både ge råd och få idéer till trädgårdsprojekt, hämta inspiration, eller bar träffa likasinnade över en kopp kaffe.

Extra trädgårdsvandring Vänneberga, Villa Stenhägne 1, onsdag 23 aug 2023

Ingegerd och Hans Edman bjuder på en extra trädgårdsvandring på onsdag den 23 augusti från klockan 17.00. Det kan vara den sista gången som den speciella och fina trädgården visas.

Trädgårdsvandring hos Cecilia Lind, Minsjö Rättarbostad 1, Norrköping, 15 aug 2023

Hos Cecilia finns olika rum och olika projekt, en gammal kulturträdgård som Cecilia varsamt håller på och tar fram och återskapar, en podager, och början till ett woodland. Cecilia har en mycket intressant och spännande trädgård med stor potential, och med pågående projekt i alla hörn! Där finns gamla växter som hög syrenhäck, granhäck, jasmin, plymspirea, gullregn. Det finns en slänt som Cecilia drömmer om att skapa en vacker plantering av, och ett skogsparti. En trädgård med massor av möjligheter!
Vägbeskrivning: Kör väg 210 från Söderköping mot Linköping. Kör rakt igenom Västra Husbykorset och sväng höger vid Butiken på Landet. Cecilias gula hus ligger en bit förbi butiken på vänster sida. Man ser en stor huvudbyggnad, och Cecilias hus ligger innan man kommer till den stora byggnaden.

Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

   Roger Norrman, trädgårdsmästare i Söderköping, bjuder på en alldeles egen Söderköpingsvandring, 8 aug 2023

Som ni säkert har noterat har vi i Söderköping fantastiskt vackra                              planteringar. De är skapade av Roger Norrman som är tadsträdgårds- mästare i vår stad. Han guidade oss runt och berättade om planering och uppbyggnad av planteringarna och om det nya växthuset där plantorna drivs upp. Roger höll ett uppskattat föredrag på vårt års- möte, om hur han planerar och bygger upp planteringarna i staden, och om det nya växthuset där plantorna drivs upp. Han visade resultatet av årets planering och arbete! Efter rundvandringen kunde vi titta på växthuset som ligger i Hamra.

Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Trädgårdsvandring i Joey’s Trädgård, Abhay Devasthale, Veteklintvägen 34, Skärblacka, 1 aug 2023

Joey Abhay Devasthale är forskningsledare på SMHI och docent vid Stockholms universitet (Höll föredrag på Stisen om klimat o odling se 2 okt ovan).

Joe’s Trädgård är en holistisk, insektsvänlig och informell stugträdgård under ständig utveckling sedan 2014. Det finns bl.a. en köksträdgård, gräs- och vildblommorsängar, insektsvänliga perennrabatter, frukt- och prydnadsträd, rosträdgård och rospergola, trädliljor och stora gamla ekar. Trädgården ägs av hunden Joey som älskar att slappna av och göra filosofiska funderingar i! Underbar inställning!

Vägbeskrivning: Kör E22. Ta Söderleden mot Skärblackavägen. Ta avfart 118 – trafikplats Klinga från E4 (23 km). Följ Skärblackavägen och Bergslagsvägen/väg 215 mot Veteklintvägen (15,4 km) Sväng höger
mot Restadsvägen (160 m). Sväng vänster till Veteklintvägen (750 m). Parkera utanför och på vägen.

Trädgårdsvandring hos Ylva Skärlund – Landerholm, Gyllingevägen 6, Vikbolandet. 25 juli 2023

Ylva har en trädgård som skapades år 1952 av en självständig kvinna, som byggde upp en vacker trädgård. När hon sedan gick bort, låg trädgården i träda i ett antal år. Så när Ylva tog över trädgården så har hon iakttagit och läst av vad som finns kvar för att kunna fatta beslut över vad som kan användas och inte. Nu har hon både tagit vara på det gamla och förnyat. Mycket att se och prata om, och inte nog med det, vi blev bjudna på kaffe och våfflor!

Ylvas trädgård började jobba i trädgården för ett år sedan, när jag kom fanns blott fem gäster i trädgården: Hängbjörken, Schersminen, Lilleman, Häckspireran jag glatt klotklipper och prydnadsapeln vid huset.

Nu samsas de med fler och jag får testa mina teorier om en fin familjeträdgård som tillåter vistelser på Aspöja i S:t Anna skärgård. I tomtens tyngsta lera gör Ylva en provodling av vinbär i mycket hård lera på uppdrag av odlare. Gräver upp kulle så de kan andas men är inte jätteimponerad av storleken Liljorna ät sen 50-talet som så mycket annat på den tiden. Ylva har planterat en oxel till sin pappa – Han älskade oxlarna på Aspöja. Nu har han fått en vit-Oxel som en hyllning till sin fantstiska pappa. Du finner flera med sortnamn Linnsom är en present till Niklas, dessa ska vårdas ömt. Här finns två sorters rabarber: Viktoria och Red Champagne – Trädgårdens juvel.

Jätteglad om du vill gå runt och njuta av vår trädgård.

Ylva och Niklas

Håll koll på Ylva Skärlund (tidigare Landerholm) på nätet. Hon håller gärna kurser för oss trädgårdsintresserade som lärare på Naturbruksskolar hon är och varit i många år. Har också synts i TV4.

Ylva Den fantastiska Björksalen

Vägbeskrivning: Kör E22 norrut, sväng av mot Östra Husby. Gyllingevägen ligger inne i Östra Husby. Kör en bit in i Östra Husby. Första till höger efter Östra Husby Bygdegård. Parkering vid bygdegården.

Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Skiss Mitten: Tomtens tyngsta lera finns här –

Dessa växter trivs i just detta! Funkia, ormbunkar, kornell med djupa rötter som skapar egna luftfickor. Liljorna är sen 50-talet som så mycket annat på den tiden.

Kvällens bonus Lisbeth Anderssons rabatt något kvarter bort!

Trädgårdsvandring hos Pia Carstens, Tyketorpsgatan 67, Söderköping, 11 juli 2023

Pia har en vildvuxen villatomt med både växthus och pallkrageodlingar och mycket annat fint att titta på. Det är öppet i keramikverkstaden, och egentillverkad keramik finns att köpa. Du hittar fina blomstöd som på bilden ovan. Och mycket annat som muggar m.m.
Vägbeskrivning: Från E22, sväng in på Östra Rydsvägen, förbi rondellen vid Ringvägen. Ta nästa gata till höger, sedan första till vänster. Huset ligger på hörnet på vänster sida. Ingång från Backgatan alternativt från Tyketorpsgatan 67.

Trädgårdsvandring hos Karin Lagander, Kuddby Klintås, Vikbolandet, 4 juli 2023

På vår hemsida KARINS TRÄDGÅRD har vi kunnat följa på sidan Karins trädgård, men nu fick vi tillfälle att också besöka den. Det är en blandning av planerat och oplanerat, precis som för de flesta av oss. Tillfälligheter/plats ger möjlighet till nyplantering. Växtbestånd och projekt byggs på allteftersom. Mycket av tomten är en torr en- och slånbacke, med allt vad det innebär. Alltid en utmaning vad gäller bevattning, särskilt de senaste somrarna. Det finns lådodlingar och en hel del perenner. Det finns många spännande projekt, som tex odling i sand, och en humlegrop där insekter och paddor trivs. Karins inspiratörer är bland annat blomsterkonstnären Tage Andersen, rädgårdsmästaren Peter Korn, trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlsson och träd gårdsarkitekten Ulf Nordfjell.

Karin tog emot oss på Klint.. Många var vi som vandrade runt i hennes trädgård! Till höger Karin: Försöker spaljera upp päron. Blivit inspirerad av Norrvikens fina spaljeringar. Rosen heter Eva.

Karin: I mitten: Det här är blå grottan bredvid projektet Pompeji. Under pandemin visste man ju inte vad man skulle hitta på, så då hände det mycket i trädgården.

Karins odling: Potager – samplantering av blommor och grönsaker

Vägbeskrivning: Kör E22 norrut. När du kommit ut ur Söderköping, ta av till höger mot Tåby och Östra Husby. Kör mot Kuddby Kyrka. Sväng vänster mot Norrköping vid Kuddby Kyrka, mot Konungsund. Sväng vänster vid fjärde avtagsvägen, skylt Klint 1, åk ca 1 km på en krokig grusväg, förbi en gård (Klint). Tag första vänster. (Kolla o titta noga om du ser huset.) Det är ett gult hus, det går bra att parkera där.

Titta också in på Karins sida, 25 juli 2023, så finns bilder från trädgården. Karins sida

20 juni Trädgårdsvandring hos Åsa Höjefelt, Ängsvägen 3 Snövelstorp, 20 juni 2023

1600 kvm fd platt gräsmatta med lerjord, som under åren transformerats till Åsas eget trädgårdsparadis på jorden. Perennplanteringar i olika stilar och växtval. Gångar i trä, sten och grus, flera sittplatser, avenboksberså, två dammar med guldfisk, grönsaksland i tre skepnader, växthus. Hönshus och -gård men utan fjäderfän. Trä, sten och metall möter det sköna gröna, Lust, energi och idéer tryter aldrig, alltid nya projekt på gång. Nybyggd altan med spa och (förstås) nya rabatter och stenläggningar
sedan senast.

Vägbeskrivning: Från Söderköping – kör till Västra Husbykorsningen – ta höger mot Norrköping. Kör ca 1,5 km (över Göta Kanalbron) uppför backen, sväng vänster, skylt Luddingsbo/Snövelstorp. Kör ca 200 m,
sväng vänster vid skylt Snövelstorp på Centralvägen. Följ ¨huvudvägen ¨som först gör en stark högerkurva efter ca 300 m, sedan en vänster efter 150 m och ytterligare en höger (efter brevlådor på höger sida samt ett grått funkishus). Sväng höger in på Ängsvägen (skyltat), kör 150 m. Parkering finns hos Åsa, och ett par grannar samt i vägrenen.

Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Resa till Nyköping Nyköpings trädgårdsförening välkomnar oss att besöka några av sina privata trädgårdar och Björn Cederlunds magiska plantskola,

lördag 17 juni 2023

Se mera under RESOR

Gunilla Härefelt, Krokvägen 34, Norrköping, 13 juni 2023

 Vi besökte Gunilla förra året, men lyckades då inte pricka in iristiden, så i år gör vi ett nytt försök, nu med datumet bokat med tanke på irisarnas blommor. Det finns även växthus med bl.a. vindruvor och amaryllis.                                    Gunilla är självlärd amatör som har specialiserat sig på trädgårdsirisar,                moderna hybrider, så kallade ”germanica-hybrider”. Hon har odlat irisar i          i drygt 10 år och har på senare år börjat göra egna korsningar som hon  handpollinerar och driver upp från frö nu. Det fanns nu möjlighet att köpa några irisplantor!

En välplanerad villaträdgård där alltid något blommar från vår till höst. Det finns ett stort antal växter, både perenner och sommarblommor. Det finns även växthus med bl.a. vindruvor och amaryllis. Flera fina pioner blommade.

Vägbeskrivning: Kör E22 norrut. Kör från Norrköping mot Finspång, väg 51, förbi Eneby Centrum, sen andra gatan till vänster och andra till höger – Krokvägen. Parkera på Hembyggarvägen.

Foton: Kerstin Lindvall

Trädgårdsvandring hos Lillemor Magnusson och Tomas Haag, Sturegatan 13, Söderköping, 6 juni 2023

Underbar trädgård med många växter. Gå på upptäcktsfärd hos Lillemor och Tomas och du hittar massor av vackra växtplatser, skapade mer stor fantasi och kreativitet. Många stora stenblock skapar en härlig struktur på trädgården. Inget av regnvattnet släpps ut på det kommunala avloppsnätet, utan allt kommer trädgården till godo. Det finns vattensamlingar för småfåglarna. 

Vägbeskrivning: Sväng in på Östra Rydsvägen från E22. Sväng vänster till Birgittagatan. Sedan höger till Sturegatan.

Foto: Helene Bark

Trädgårdsvandring hos Mikael Hallberg och Ingela Magdesjö Hagstigen 10,

23 maj 2023.

Det var en bit att åka till Borensberg, men trädgården var väl värd ett besök. Den visas på Tusen Trädgårdar men Mikael och Ingela visar den nu exklusivt för oss. Så här tidigt på säsongen kan vi förhoppningsvis njuta av blommande magnolior, pioner och rhododendron. Det är en villaträdgård på 970 kvm och Mikael och Ingela började på allvar att bygga upp den år 2008. Trädgården är under kontinuerlig uppbyggnad och förändring.

Vägbeskrivning: Kör E4:an söderut. Sväng av vid väg 34 mot Motala. Man passerar Borensberg. Efter Brunneby Musteri, sväng vänster mot                              Borensberg. Följ vägen och kör in i Borensberg över broarna. Ta vänster               till Hällsätersleden. Åk ca 400 m = Hagstigen höger. Femte huset på                        höger sida.

Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Föreningens växtförsäljning i Örtagården, Bielgegatan Söderköping, 20 maj 2023.

Vi sålde egenodlade plantor bl.a. tomater, paprika, chili, jordgubbar perenner och ettåriga växter. Vi finns vid Örtagården en lördag varje år i maj, Bielkegatan i Söderköping.

Stort tack till odlare som bidragit med plantor också till alla som kom och handlade.

Foto: Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Trädgårdsvandring vid Bovieran, Björkalund. Britt Ståhlbom, 16 maj 2023.

Ett unikt grönt boendekoncept med ett stort fokus på hjärta, avkoppling och trygghet. Det är ett seniorboende 55+ med bostadsrätter 2or och 3or där man vill återskapa Rivierans klimat och växtsortiment, och skapa något helt unikt. Det finns en enorm inneträdgård med gigantiska palmer, och bland annat ett 100 år gammalt olivträd. Vi fick se massor av exotiska växter, kojkarpar i en damm, en japansk trädgård, Afrikas blå lilja, hibiskusar och mycket annat som boulebana och många sittgrupper. Trädgård utomhus också med trädgårdmöbler, äppleträd, stor gräsmatta och pallkragar m.m. Idag finns ca 30-talet Bovieror i landet och vi blev guidade runt i trädgården i en av dem. Det fanns gott om sittplatser för en fikastund på det stora innetorget.

Vägbeskrivning: Kör väg 210 mot Linköping. Sväng höger mot Norr-                  köping vid korset Norrköping/Västra Husby. Åk Gamla Övägen norrut                 mot Norrköping i ca 1 mil. I rondellen vid nya butiken Östenssons,                      sväng höger mot Björkalund. Fjärde gatan till vänster är Holmtorpsvägen. Det finns en gästparkering som ligger utanför boendeparkeringen, där kan vi parkera. Vi ses på boendeparkeringen kl 18.00, så hämtar Britt oss.

Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Gemensamt medlemsbesök på Djurshäll Handelsträdgård,
Djursnäsvägen 3, Mogata, tisdag 9 maj.

Djurshäll Handelsträdgård är en liten plantskola och trädgårdsbutik, där vi kan köpa trädgårdsväxter, både bär, buskar och träd.  De har också markduk etc. Plantskolan ligger i en villaträdgård med en smal gata utanför. Vi samlades kl 17.40 vid Stinsen i Söderköping för att samåka. Öppet vissa helger.

 Vår förening får den här kvällen 10% rabatt på hela sortimentet förutom träd, som vi får 15% rabatt på. Våra medlemmar har fortsatt rabatt 10% på deras växter.

Gustaf Hermansson tog emot oss och berättade om sitt stora sortiment av bukar och träd. Många olika och härdiga sorter med bär, frukt och till prydnad. Han har intresse för ovanliga sorter och det fanns mycket att välja på.

På både Instagram och Facebook kan du se exempel ur sortimentet. Både Swish och kortbetalning går bra, men inte kontanter.

Foto Ann-Marie Ternstad Fredriksson

Address: Djursnäsvägen 3 (Mogata) 61490 Söderköping

Djurshälls Planskola Mogata     

Vägbeskrivning: Åk E22 söderut från Söderköping. Tag av åt vänster Väg 210. Tag av till vänster mot Mogata. När du ser och har passerar Mogata kyrka sväng vänster in på Djursnäsvägen, där du snart hittar plantskolan på vänster sida mittemot en lekplats. Det finns i en vanlig villaträdgård.

Båtutflykt till Kallsö en kylig, 6 maj 2023

Uppmaningen var: Ta med familj och vänner på utflykt till vackra Kallsö lördagen den 6 maj. Vi går en tur runt ön för att titta på påskliljor och andra vårblommor och om våren tar fart blommar kanske Adam och Eva. Fiskaren Anders kommer sålde fisk, färs och rökt. Var och en tar med matsäck som vi äter tillsammans på någon vacker plats längs vägen.

Påskliljor i mängd, blir bara fler o fler sen de första planterades på 1800-talet och spred sig. En kylig dag o kläder efter väder. Hundar varr också välkomna, kopplade förstås. Samåkning, då det är ont om parkeringsplatser vid Mon. Vi träffades vid Stinsen kl. 9.00 för samåkning. Föreningens policy för bilresan är 30:-/mil delat på antal personer i bilen och betalas direkt till bilägaren. Båtresan gick med Bergströms Lindskär.
Efter ca 3 timmar på ön går båtresan tillbaka. Tack Gunnel, Kalle och Alfred som tog emot oss och berättade om ön för oss.

Påskliljor i mängd, blir bara fler o fler sen de första planterades på 1800-talet och sprider sig. Bergströms vårdar naturen väl med bete av djur gör att floran är fantastisk, vitsippor, gullvivor, pärlhyacinter, orkideer …..

PERENNRABATTENS UPPBYGGNAD, föredrag, 3 april 2023

Kenneth Nordling från Sandborgs Trädgård

Vi var 31 st som kommit för att lyssna på Kenneth. Han hade mycket handfasta tips för att plantera vackra rabatter i trädgården.

Årsmöte på S:t Laurentii församlingshem,

14 febr 2023

Tack för ett trevligt årsmöte. Vi var 40 personer som kom. Kvällens föreläsare var Söderköpings trädgårdsmästare Roger Norrman och hans far Lars Ove. Det var verkligen intressanta att lyssna på. Roger berättade om hur han tänker, planerar och gör växtutsmyckningen i Söderköping.

Tillkom sen under sommaren en guidad tur med Roger, som en av våra trädgårdsvandringar, när allt blommade, 8 aug 2023.