KARINS TRÄDGÅRD

Hej alla trädgårdsvänner!

Vår medlem Karin har lagt in vad som händer i hennes trädgård på Facebook och vi har fått OK! på att lägga ut det här. Alla har/vill inte ha Facebook och under dessa tider kan flera inte delta i våra trädgårdsvandringar. Ann-Marie

30 april 2022 Karin: Dagens blommor får bli Backsippa o Tandrot. De växer i bara sand enligt Peter Kornmetoden.

23 april 2022 Karin: En fin gökotta. Tyvärr ingen gök hördes. Men vitsipporna blommade o himmelen var oskyldigt blå. Intresant gravfält i Tåby city. Tipspromenad om allemansrätten. Massor med trevligt småprat.

21 April Karin: Idag har vi kollat på Norrköpings mest fotade träd.

20 april 2022 Karin: Nu börjar magnoliorna blomma så smått.

 21 april 2022 Karin: · Efter fikat i Skärblacka blev det inköp av purjo på Jogestorps fina handelsträdgård. Fikade hos Billys i Norsholm. Åkte runt o kollade på alla fina hus i Göten. Ett besök på Stinsen hanns också med för kolla på Sune Johanssons alla filmprojekt. En suverän utställning. Men smakar det så kostar det också. Det var bara att tanka innan vi åkte från Söderköping.

18 april 2022 Karin: Nu är vi pågång i Björksätter. Frön, kaktusar, tomat, knölar paprika, perenner , konst m.m. Jord förstås. Välkomna att titta förbi.

16 april Karin: Första vårutflykten till Ålbäck. Finns mycke fint där.

3 april 2022 Karin: Idag blev det äntligen trädgårdmässa. Lyssnade på några intressanta föredrag, köpte lite dalia o liljelökar plus lite annat. Klart kul dag. Tack till min eminenta chaufför Anna Lena.

26 mars 2022: Nu har jag varit på ett kanonintressant föredrag om blommor o bin. Kristina Winter berättade om våra viktiga pollinatörer. Även om hur vi kan hjälpa dem med att odla rätt växter. Finns humlor o bisorter som håller på att försvinna. Hon visade fantastiska bilder. Det finns enormt många arter med olika specialiteter.

Ann-Marie: Ja äntligen tredje gången gilt nu kunde vi genomföra vårt sen länge planerade besök av Christina Vinter. Insekterna polinerar 70-80 % av våra vilda växter och 75 % av de grödor som odlas för mat. Känn igen nyckelpigans larv! Vi gillar ju att ha nyckelpigor i trädgården som kan äta upp besvärliga bladlöss!

20 mars 2022 Karin: Nu har verkligen bina vaknat. Även fjärilar är på hugget. Luften surrar runt hyacinter blåstjärnor och vårlök.

14 mars Karin. Bara fint idag. Härlig mars. Kallt om natten så vattnet fryser.

2 februari 2022 Karin: I höstas gjorde bästa kamraten o jag en trädgårdsresa. På Vargaslätten köpte vi varsin speciell julros. Det här är kamratens som nu är på gång.

20 Januari 2022 Karin: Snön yr.. Några träd till har ramlat i skogen. Blåser fortfarande. Men lite vackert är det.

13 Januari 2022 Karin: Jag gick på en av vuxenutbildningarnna där när jag var nästan 50. Det är det bästa jag gjort. Lärde mig massor om trädgård o ledarskap. Både praktiskt o teoretiskt. Men det bästa var nog nya kamrater o så hade vi så himla kul.

7 december Karin: Vilket krispigt väder. Här spanar skatan om det finns något gott att äta bland fågelmaten. Provade zoomen på telefonen. Lite fin där hon sitter i björktoppen.

Ann-Marie: Skator är vackra. Vi hade två skatungfåglar hos oss på Björkudden. Så roliga att se på när de hoppade omkring! Nu har vi vit vinter. -10 grader och ännu kallare på några orter! Bistert!

4 december Karin: Glad andra advent. Solen skiner, snön är vit o det är kallt ute. Amaryllisen blommar o julgardinen är uppe. Precis som det ska vara den här årstiden.

Ann-Marie: Så fint och mysigt! 👏😊🌿

30 november Karin: Testat kameran i min nya telefon. Den gamla var bra, men den här är nog snäppet bättre. Vilket kanonväder. Kameran lär vara bra. Viktigt för mig.

Ann-Marie: Vackra bilder på en frostig trädgård! -7 C

21 november Karin: Härligt att man fortfarande kan skörda till en god lunch. Jordärskockor ,sista morötterna, grönkål och lökblast. Det ska bli en grönsakssoppa.

Nu har vi käkat soppan. Grannen kom o fick en tallrik också. August gillade grönsakssoppa skarpt.

10 november Karin: Denna läckerhet köpte jag på Nyströms handelsträdgård i Jönköping. Sanguisorba”Pink brushes” pimpinell. Blommar ännu.

11 november Karin: Nu börjar komposten fyllas. Har kollat . Det är fullt med flitiga små maskar som jobbar hårt. Man ser hur komposten sjunker. Härlig jord till våren.

Ann-Marie : Ingen trädgård utan kompost om man vill ha bra jord att odla i! Jättebra jordfabrik!

8 november Kari: Boktips: Denna bok är varm, sorglig o så har författaren fått in lite odling. Hur nyttig den är för att läka själen för både stora o små. Bra personporträtt. Klart läsvärd o bra budskap. Fånga dagen o gå vid första slaget!

Ann-Marie: Tack den vill jag läsa!

7 november Karin: Fortfarande bjuder trädgården på färg.

Ann-Marie: Hösten levererar så vackert. Vill ge oss en GRAND FINAL!

4 november Karin: Höstljuset var magiskt idag. Trädgårdsmöblerna har börjat flytta in. Ovanligt sent . Det är ju november. Men några sparar vi ute. Solen skiner ju även på vintern ibland.

Ann-Marie: Så vackert!🙂

28 oktober Karin: Såg nyss S:ta Ragnhilds trädgårdsförenings höstfilmen på you tube. Alltid kul att se vad ni trädgårdsvänner håller på med. Under pandemin ändrade vi vårt trädgårdsland. Tänkte minska ner för att minska ner på vattenåtgången. Vi gjorde gångar o lådor. Lite inspirerade av Sara Bäckmo. Även lite stensättning. Under gångarna lade vi svart markduk från cemengjuteriet (har fungerat bra), täckbark på den. Det blev en perennrabatt mot gärdet. I lådorna grönsaker o blommor. Men det går åt enormt mycket vatten när man odlar i lådor. Sparrisen fick stå kvar. Vinbärsbuskar grävde vi bort. På den öppna jorden hade vi potatis, purjo o lök. I kanterna kanna o solrosor. Växte nästan för bra. Men är rätt nöjd med förändringen. 

26 oktober Karin: Även när det regnar ser det ut som solen skiner under lönnen. Många löv att kratta blir det.

Någon på facebook tipsar: Tag gräsklipparen den mal sönder ganska bra! Karin svarar: Måste ha lite kompostmaterial. Det blir väldigt tjockt lager under lönnen.

Ann-Marie: Gillar också att kompostera. Jag har mycket ek- och lönnlöv. Har inte lagt löven i vår vanliga kompostbehållare, men på ett ställe intill och visst blir det jord, men det tar lång tid. Provade i våras också att lägga i beg. jordsäckar blandat med jord, gräs o ogräs får se när det blir jord. Får se vad som händer!?

26 oktober Karin: Lite purjo kvar att skörda och en del kvar som ska till komposten. Vitlök ska sättas, men det ska tydligen vara kallare när man sätter den. Finns alltid nåt att göra när man har trädgård

Ann-Marie: Stort, så fint ordnat. Härligt att ha egen skörd nära när mat ska lagas. Kommer att sakna att bara kunna gå ut och skörda timjan persilja, dill, grönkål, morötter som ännu finns kvar hos mig. Flyttar in till lägenheten Söderköping när vi kommer in i november.☺️

Ann-Marie 26 oktober: På vår Zoom Träff Ta hand om hösten, deltog Gunnel Carlson känd från Gröna rum och Go´kväll i TV. Som alltid när vi har trädgårdsträff kan man köpa en eller två böcker författade av trädgårdskändisen hos Anders Söderköpings bokhandel till kraftigt reducerat pris som gäller 3 korta dagar. Så man får passa på! I boken om snödroppar av Gunnel Carlson,väntar på nästa 100 gröna pärlor.

24 oktober Karin: Härliga höstfärger nu.

Ann-Marie: Hösten målar lönnen i gult och eken i guld.

Almstad byggt 1850.

24 oktober Karin: Idag blev det en härlig promenad. Denna gång i Almstads gamla otroligt välskötta o vackra ekbackar.

23 oktober Karin: Trädet i stenen. En av Vikbolandets sevärdheter. Åkt förbi i hela mitt liv, men det var första gången det blev ett stopp för fotografering. Häftigt! Vilken naturkraft! Den finns vid 209 efter Kättinge. De har huggit lite så man ser den från vägen. Det står Arkösund 14 på en skylt, straxt efter på höger sida.

Karin: Fantastiskt, naturen överraskar!

22 oktober Karin: Bokarabindan o rönnen bjuder upp till dans denna fina höstdag.

21 oktober Karin: Sommarvinden levererar fortfarande. Trots frost.

Ann-Marie: Härligt med sen blom! Liknar min Bonica som blommar än! 💖😊

21 oktober Karin: Sparrisen är som vackrast nu.

Ann-Marie: Min sparris har många röda bär. Fick plantor som var frösådda från början av släkting. Vackra på hösten och så goda att skörda egen sparris i juni.

19 oktober Karin: Boktips: Blir inget vettigt gjort när man får tag i trevliga lättlästa men ändå innehållsrika böcker. Den här är en sådan. Även hennes förra bok ”Bokhandeln på Riverside drive” är en sådan. Den här utspelar dig på Österlen. Ett hotell, en bokcirkel o ett mysterium. De planterar en Constance Spray på slutet.

Ann-Marie: Trevligt med boktips med trädgårdstema. Tack Karin någon av dem får bli min nästa bok!

17 oktober Karin: Härligt kompostarbete i solen. Ett av det roligaste med hösten är att göra kompost av det man odlat som blivit över. Jag har en trefackskompost. Har fungerat i snart 40 år. Försöker att gräva om nån gång om året. Har även köksavfall i den. Det tar ca tre år att få bra jord. Men man kan lägga halvförmultnat i odlingslådor.

Ann-Marie: Komposten matar jorden o föder det vi odlar!
Gillar mina varmkomposter Biokub! Så lätta att plocka upp med nya block när man behöver lägga i mer. Lätta att tömma. Här står årets kompost och blir till nästa års jord.

17 oktober Karin: Kannorna är fina. Nästa vecka är väl höst. Lite synd att klippa ner Kannorna som fortfarande är fina.

17 oktober Karin: Tagetesen är fortfarande fina och synd att klippa ner. Men det kommer kyla o snö snart, så man får ta lite varje dag o njuta av solen.

12 oktober Karin: De hotar med frost. Nu ryker solrosor o mycket annat. Har skövlat det som går i trädgården. Garaget börjar bli fullt med knölar, tomater o blommor.

12 oktober Karin: Nändes inte ta blommorna på den sista änglatrumpeten. Men det blir jag nog tvungen till. Doften är lite för stark.

12 oktober Karin: I år blev solrosorna verkligen enorma o har blommat i flera månader.

12 oktober Karin: De hotar med frost. Nu ryker solrosor o mycket annat. Har skövlat det som går i trädgården. Garaget börjar bli fullt med knölar, tomater o blommor.

Ann-Marie: Sparade spetspaprikeplantan i källaren hos granne förförra året och kunde ta sticklingar som blev till nya fina plantor. Förra året lyckades det inte för den blev vattnad när alla blad fallet av, innan de nya bladen kommit. Inget vatten till växt utan blad.

12 oktober: Karin: Roligt att göra buketter av överflödet.

12 oktober Karin: Tog frön förra året av Verbenan. Vintersådde i en burk. Hände inte mycke i våras, men sen exploderade den.

12 oktober Karin: Ginko beluba levererar en häftig höstfärg nu. Ett av världens äldsta trädslag. Har hittats som fossil. Den växer hos mig. Haft den i många år.

Ann-Marie Googlat: Ginkgo biloba, även kallat kinesiskt tempelträd. Ginkgo är ett mycket sällsynt och unikt träd med en uråldrig historia. Redan vid dinosauriernas tid fanns flera olika ginkgo-arter, men den enda nu levande arten bland ginkgoväxterna är Ginkgo biloba.

Ginkgo är ett lövfällande barrträd. Bladen liknar vid närmare granskning flera tunna barr, som vuxit ihop och bildat solfjäderformade blad. De är ljust gröna och får en lysande, vacker färg på hösten innan de faller av. Ginkgo skapar en japansk stämning i trädgården genom sina blad och växtform.

Ginkgo biloba är vanligt som gatuträd i till exempel Japan och New York. Förmodligen för att det klarar stadsluften bra, men också för att det är robust och långlivat. Även i Sverige finns ginkgoträd planterat i stadsmiljö, de mest kända är ginkgoallén i Trelleborg och i Stockholms innerstad.

SÅ SKÖTER DU DIN GINKGO

Plantera trädet i sol eller halvskugga, helst något skyddat och i näringsrik, väldränerad jord, som inte torkar ut. Ginkgo räknas som härdig i zon 1-2. Ginkgo kan bli stora träd, ca 10-15 meter, men det tål beskärning mycket bra och kan formklippas. Ginkgo biloba ‘Mariken’, som ibland finns i våra butiker och online är en svagväxande sort som passar bra i mindre trädgårdar.

11 oktober: Tomaterna är fortfarande på gång.

11 oktober Karin: Än är inte allt förbi i trädgården. Första omgången krasse åt nån upp.

Grönkålen var hårt ansatt, men båda kom igen. Pumporna dags att ta in.

Ann-Marie: Grönkålen hos mig får vila under fibertäcke. Får se om den klarar vintern i år också. Skördade under vintern och i våras kunde jag skörda av dem innan de nyplanterade tog sig.

Karin: Här är det rådjuren som brukar äta upp den.

Ann-Marie: Hos mig är inte rådjuren välkomna. De håller sig på avstånd när det luktar av blodmjöl o ammoniak från skumgummi kuddar jag placerat under växterna!

11 Oktober Karin: Har ni tillfälle att besöka Norrvikens trädgård i Båstad. Gör det! Första gången jag var där på hösten. Det var en upplevelse i färg o ljus. Vi hade tur med vädret.

9 oktober Karin: Igår var jag o bästa kamraten o besökte en fantastisk o mytomspunnen trädgård. Nämligen arkitekten Sigurd Erixsons Vargaslätten i Simlångsdalen. Vädret var helt fantastiskt. Många intressanta träd o växter. Intressanta miljöer i skog

9 oktober Karin: Arkitekten Sigurd Erixsons Vargaslätten i Simlångsdalen

Karin: Sigurd Erixsonss fru Ruths köksträdgård där hon höll kurser.

9 Oktober Karin: Snygga odlingslådor o bikupor designade Kaj Linghof.

9 oktober Karin: Ett plus till förutom att det var otroligt vackert var att det även fanns en intressant handelsträdgård. Gerbianska med många lite mer ovanliga växter.

Karin: Gerber från Holland som driver Gerbianska.

Karin: Del av den gamla köksträdgården där Sigurd Erixson fru hade kurser o utbildade kvinnor i att odla o använda frukt o grönt.

5 oktober Karin: Rönnsumaken varierar nu i färg.

Ann-Marie: 👏Hösten målar så vackert! 💖😊

30 september: Idag har jag sett en riktigt snygg tujahäck.

28 septeber Karin: Har nu planterat en Ginnalalönn o ett träd av okänt slag. Tog frön vid ett slott i Skåne för några år sen. Tror inte det är valnöt men nåt åt det hållet. Kul att dra upp egna plantor, fast vore bra om man vet vilka frön man sätter.

27 september Karin: Nu har jag börjat tömma odlingslådorna. Lagt i ny kogödsel o kompostjord. Har även höstsått som experiment. Grönkål o dill borde fungera . Brukar ju fröså sig själva annars. Har även sått Zinnia o sommarsolrosor röda o gula. Har tagit egna frön så det gör inte så mycket om det misslyckas.#trädgård##trädgård#höstsådd#pallkrage

27 september Karin: Coral Dawn växer o blommar.

27 september Karin: Solrosorna blommar för fullt.

27 september Karin: Fint nu på hösten. Har ju inte varit någon hård frost än Zinnian o tagetesen är fortfarande fina

23 september Karin: Igår var det höstdagsjämning. Nu börjar höstfärgerna. Rönnsumaken är lite besvärlig med sina rotskott men ack så vacker. Framför oxbär som också sprider sig. Även gullriset räknas som invasivt.

22 september Karin: Det sägs att slån växer på gammal sjöbotten. Nu i år är det många bär. För många år sen, när man var ung plockade vi o gjorde vin. Det blev kanongott. Men saft är också gott. Lite frost först ,så blir smaken bättre.

21 september Karin: Solrosorna fick bindas upp med snöre för att inte välta i år. Nu älskar fåglarna fröna. De äter snart rent. Verbenorna är vintersådda . Det tog tid, men de de växte som bara den på slutet av säsongen. Klart lönsam växt att så själv.

Ann-Marie: Wow så höga! Förstår att fåglarna är glada i dem. Verbenorna så fina!

21 September Karin: Himmelstalund. Ett kanongott äpple. Krispigt syrligt. Ger frukt nästan varje år.

Ann-Marie: Och ett vackert äpple!

Ann-Marie Googlade: Äpplet har fått sitt namn efter Himmelstalund utanför Norrköping, där det numera finns en berömd trädgårdsskola. Trädet finns beskrivet från 1870-talet och odlades i Östergötland och i Mälardalen. Frukten är medelstor lite plattrund och regelbunden.
Den blir lite gulgrön men lite strimmig i rött på solsidan- Gulvitt mört, saftigt aromatiskt och lte syrligt. Plockas från i slutet av september / början av oktober. Får eftermogna någon vecka och kan lagras till november.

Ett härdigt träd som är motståndskraftigt mot sjukdomar ochsom bär bra med frukt efter 5-8 års ålder. Odlas på fuktighetshållande näringsrika jordar.

Polineras av Oranie, Ringstad Transparente Blanche och Åkerö.

17 september: Blombukett från trädgården. Dahlia, höstanemon, kärleksört, verbena…

17 september Karin: Blev nästan lite för bra växtkraft i år. Under pumpan o bakom verbenan är det en liten sittplats. Men de var bara att glömma när djungelväxterna tog över. Mot spaljén växer Mulle o Frost. Frost gav några persikor trots att det var första året.

15 september Karin: Pallkragarna syns inte längre. Solrosor o annat har växt som tusan. Gammal jord, kompost, koskit o köpejord överst gjorde susen.

Ann-Marie: Vilken växtkraft!!!

Även majsen växer. Squashen växer på upphöjd bädd. Även lyckad men det har gått åt vatten.

Karin: Fick ide’n till portalen med lådorna av Sara Bäckmo. Tomaterna har verkligen trivts. Skördade en mängd igår till torkning. Men det går åt massor med vatten i pallkragar. Nu är det bara att fylla på med mer kompost o annan jord. Sniglarna har hållit dig skapligt borta. Nån enstaka bara.

14 september Karin: Provar att torka tomater.Skörden blev lite större än behovet. Snyggt med olika sorter. Tar en himla tid… Torkar ojämt. Vet inte om det blir lyckat den här gången heller. Får testa med oljor o kryddor.

17 september Karin: Karin: Coral dawn som ska slingra i portalen blommar nu. Inte så mycke slinger (än)

14 september Karin: Dimslöjor över de nykrattade åkrarna. Vackert men kyligt. Får nog börja använda handskar på morgonrundan. Även sniglarna är lite mindre aktiva.

12 september Karin: Idag innan regnet kom paddan fram o svalkade av sig vid vattentunnan. När det var som varmast låg hon nedgrävd i en pallkrage.

Ann-Marie: Har sett flera små i sommar, men ingen stor!? Föräldrarna måste finnas någonstans!? 😊

12 september Karin: Besökte fredags en handelsträdgård utanför Jönköping. Nyströmska vid Axamo. Stort trädsortiment . Trevlig ägare. Inhandlade en Perovskia o årets perenn Allium Millenium. En allium som bladen inte vissnar på o blommar framåt hösten.

5 september Karin: Inatt har det varit frost. Tråkigt. Lite för tidigt o förstör så mycke. Kan inte täcka allt.

Ann-Marie: Frosten kom tidigt i år. Bor nära vattnet, en fördel på hösten men inte på våren! – Lagnöströmmen med 14 grader -så här har det varit kallast 5 grader! Ser ut att bli varmare nätter framöver nu.🙂⁠

4 september Karin: Nu är båda de nya träden på plats. En höstsyren o en Robinia Twisted baby. Nu gäller det bara att hålla dem vid liv. Vi bor ju på en himla torr backe. Är det någon som har erfarenhet av Robinia. Ska jag beskära i vår? Mycke vatten? Växer den fort?

Någon på Facebook: Ingen beskärning, men ta bort skott på stammen. Vakta så den inte torkar ut, i synnerhet tidig vår. Uuuunderbar!!

30 augusti Karin: Ny kompis i trädgården. Minikrokodilen.( hoppas den äter sniglar)

28 augusti Karin: Morgonrundan avklarad. Lite duggregn men skönt. Tyvärr är sniglarna aktiva nu efter regnet. Men fördelen med dem är att man kommer upp o ut. Även att gå runt o kolla vad som är på gång i trädgården är trevligt. Svarta tomaterna är snart mogna. Likaså vindruvorna som är många i år.

25 augusti: På Kumla skomuseum hade Kumlabrodöserna broderat viktiga lagar o händelser i den svenska kvinnohistorien. Intressant läsning. Det tar tid med jämställdhet.

Ann-Marie: Det här är inte trädgård, men jag ville dela dessa viktiga datum också. Så viktigt! Men ännu mer har vi att jobba för!!!

24 augusti Karin: En liten kort roadtripp. Glass i Söderköping o titta på blommorna. Bild från Hagatorget.

21 augusti Karin: Ett träd till planterat. En Robinia. Att det ska var så jäkla hårt i backen. En massa sten. Går åt spett o att vattna för att kunna göra ett litet planteringshål. Nu är det bara att hoppas att det trivs.

20 augusti Karin: Nu är det ena trädet av två planterat. Har tagit hela dagen. Lite kaffe o matrast också. Det blev en höstsyren. Har försökt förut. Får se om denna överlever.

16 augusti Karn: Ginnalalönn ett vackert lättskött träd. Röda näsor nu. Går att formklippa om man inte vill ha det högt.

Ann-Marie: Lönnar blir så fina på hösten!

2 augusti Karin: Tyckte i våras att det var lite glest med växter, men nu är det en mindre djungel.

1 augusti Karin: Nu är första äppelkakan bakad. Använder mammas gamla beprövade recept. Äpplena är inget fina men går att använda om man skär bort det fula. Kaffe o varm äppelkaka är riktigt gott.

Ann-Marie: Måste prova, äpplekaka aldrig fel. Har inga mogna äpplen än, men hittade svenska på Willys!

30 juli Karin: En av solrosorna är en blandning av många. Över två m o många blommor. Växer på friland.

29 juli Karin: Ikväll är himmelen dramatisk mot Norrköping.

29 juli Karin: Idag har Hasse o jag börjat sortera in böckerna i arkivet. Hoppas vi kan öppna till hösten. Har saknat alla besökare. Inte kul att vara ensam i arkivet. Vi är engagerad i Vikbolandsarkivet o vi har haft stängt över ett år nu.

Bilden har inget med arkivet att göra.Men Rudolf Albelin skapade Norrvikens trädgård i Båstad när han inte kunde skapa den norr om Bråviken p.g.a järnvägens dragning.

29 juli Karin: Inte bara nackdelar med snigeljakt. Man får även uppleva tidiga vackra morgnar. Havren är nu färdig för skörd. Havrefälten är vackra i den tidiga morgonsolen.

28 juli Karin: I år tog det tills nu innan monstret kom ut. Skaffa ingen Agave om ni inte har tillgång till starka personer iförda skyddsglasögon o skyddskläder. Ändå klipper jag de värsta taggarna. Även en riktigt bra säckkärra är ett måste. Men nu är den ute. Pust! Borde planteras om men vet inte hur.

27 juli Karin: Idag blev det trädgårdsvandring i regn hos Emma Falebrant, Kömnevik Kullen 1, Gusum. Alla besökare jublade. Trädgårdsodlare har längtat efter regn. Vi var hos barnbarnet till bagaren i Kömnevik. En bergig intressant trädgård. En kul grej uppe i berget. En triangel i en bergskreva som ” alltid” funnits där. Emma odlade quinoa som ser ut som svinmålla. Utsikt över Yxningen.

Kuperad skog som håller på att förvandlas till en grönskade oas. Mycket sten används, då marken är full av den. Emma odlar både ätbart och och ögongodis.

26 juli Karin: Titta noga då ser ni min nya medhjälpare i snigeljakten. En stor padda har flyttat in i lådan där morötter odlas. Hon ligger nedgrävd under salladsrens. Hon är så välkommen. Det sägs att de äter snigelägg.

Ann-Marie: Så bra! Sätt dit en skål med vatten! Ibland får man trevliga medhjälpare i trädgården. Jag har många småfåglar som hjälper mig med insekterna. De blev ju matade tidigt i våras. Min padda ser jag inte så ofta, men jag såg hennes ungar i våras och jag har sett pyttesmå ödleungar vid stranden.

Karin: Nu efter regnet är hon på rymmen från sin håla.

25 juli Karin ställde en fråga till Farbror Gröns trädgårdsland: Är det någon som har tips på hur man får blommor på änglatrumpeterna? De växer o frodas varje år. Får sen lite blommor när de kommit in i garaget på hösten.

Svar från ”Lena”: De är väldigt sena, brukar inte bli någon blomma förrän grenarna delat sig. Mina hinner blomma någon vecka innan frosten då det är dags att ta in dem, men oj va gott det luktar i garaget 😍gödsla mycket så kan det gå snabbt.

Svar från Marlene: I år blommade en av mina redan i början av juni … har aldrig hänt förr …,jag boostade med lakvatten från bokashi i höstas , vet inte om det inverkade ? Massor med gödning hela försommaren ( guldvatten ) .. den som inte fick samma behandling har precis nu börjat y-dela sig ….

Svar från Carina: Gödselvattna varje gång du vattnar svagdos. Så orkar dom sätta knopp

Svar från Annelie: När jag hade änglatrumpeter blommade de rikligt hela sommaren. Klippte ner rejält varje höst när jag tog in dem, fick stå i glasverandan med max 10 grader hela vintern och stod ute från mitten av juni där det var allra varmast och soligast hela sommaren, massor av vatten.

25 juli Karin : För många år sen fick jag denna lilja av min faster Greta. Det är från henne jag fått mitt trädgårdsintresse o hon väckte även lusten till liljor. Hon skulle ha fyllt 103 år den 23 juli. En älskad o saknad faster.

24 juli Karin: Liljeparaden fortsätter. Det är det som är bra med lite olika liljor, de byter av varandra. Denna rödvita skönhet är hög o ståtlig o doftar inte så mycke.

22 juli Karin ställde en fråga till Farbror Gröns trädgårdsland: Självsådda! Är det någon slags pumpa? Och vad gör jag med dem?

Svar från ”Björn”: Ser ut som en korsning på pumpa o zuchini.

Karin: Ugnsrostar. Var riktigt god även rå. Även fröna är goda. Försökte torrosta. Gick så där, men mild o god.

19 juli Karin: De rosa liljorna är nu som finast.

Ann-Marie: Riktigt läckert! Klarat liljebaggar?!

Karin: De finns där, men jag försöker hålla efter

Ann-Marie: De ser så vackra ut! Bra jobbat med baggarna!

19 juli Karin: R ville ha ett persikoträd så vi planterade ett Riga i höstas. Tänkte att man får nog vänta i flera år på frukt. Trädet hade det tufft i våras när det var kallt. Täckte det o hjälpte till med pollineringen. Nu är det bara att vänta på att persikorna ska mjukna.

Facebook: Wow!!! Hur är det möjligt? Så kul att det går att få persikor på första sommaren! – Oj, redan röda! Vi kommer att få fin skörd, men det kommer att ta ett tag till!

Karin: Stenhårda! Hoppas de orkar hänga kvar i torkan.

Ann-Marie: Underbart! WOW! Planterade skyddade förstår jag, berätta gärna hur du valde platsen till persikoträdet i trädgården?!

Karin: Läget är nog inte det bästa . Vi skulle flytta ett äppelträd o byggde en spalje, sen ville R ha en persika. Ingen planering av läge alltså. Mitt på en gräsmatta. Får hoppas att det klarar sig i framtiden också.

17 juli Karin: Nu vimlar det av påfågelsfjärillar, bin o massor med andra insekter i martornet o kantnepetan. Det är ett skådespel att sitta o titta på när de flyger o letar nektar. Roligt att kunna bjuda på ett smörgårdsbord.

16 juli Nu är det himmelen som är gränsen.

16 Juli Karin: Nu blommar palmliljan. 7 år får man vänta. Blommar en gång o aldrig mer.

Facebook: Vilken märklig växt! Va fin den är. Synd att den bara blommar en gång.

Karin: Men det kommer nya rosetter. Bara att vänta ca 7 år

14 juli Karin: Nu exploderar liljeblomningen. Inte bra att det är så himla varmt. Allt blommar så fort över.

Ann-Marie: Wow så vackert! 💖😊 och 🌞 strålar!

13 Juli Karin: Idag har vi varit på ännu en trädgårdsvisning nämligen i Säverum. Passar oss perfekt, för innan åt vi i Ringarum o sen tog vi ett simpass i Yxningen. En stor kanonfin trädgård på en gammal gård. Fint staket, härliga gångstigar, många växter o även ett gammalt bykhus. Roligt att se en så pass stor trädgård.

Ann-Marie: Gurlies spännande trädgård med blommor till ögongodis för oss och som fjärillsresturang. Vattenporl och trollsk stig….

13 juli Karin: De här blålila färgerna gillar jag. En blå Marton o gammal purjo.

12 juli Karin: Nu är det häckklippardags. Ett av årets tuffaste jobb. Det är lite varmt på solsidan. Men efter den här har vi några till. Pust. Nu blir det att åka o bada.

10 juli Karin: Liljor är vackra ute. Doften kan vara lite för stark inne och de släpper gärna lite frömjöl. Men ack så vackra de är.

9 juli Karin: Stockrosorna växer nu över takfoten.

Ann-Marie: Oj så höga är inte mina! Vackert!

8 juli Karin: Nu brakade ännu en gren på vårt kräftsjuka Grawensteiner. Akta er för sjuka träd.

8 juli Karin: Nu börjar den jobbigaste tiden, enligt mig, nämligen att klippa allt som växt alldeles för mycket. Börjar med spirea, oxbär björk o gran. Sen syren o alla häckar. Även honungsrosen som växt alldeles för mycke måste klippas ner. Plus mycke annat. Pust.

Ann-Marie: När jag hittar en självsådd björk på tomten sparar jag den och krukar in den. Vårt ställe heter Björkudden och våra björkar är gamla. Många är skadade( av skarven som behöver kvistar till sina bon). Planterar ut 1-3 björkar/ år.

7 juli Karin: Curryplantan sprider sin doft.Växer i humlegropen. Alliumen (Längst upp till höger) som jag köpte förra året på Ålbäck är nu ett dekorativt utropstecken där den svävar över brudslöja o mattran.

6 juli Karin: En sten uppgrävd från tomten, självsådda, en canadensisk ros. o praktlysing kan bli lite fint vid vägkanten.

3 juli Karin: Såg att kungsljusen blommar i Örtagården. Så även här på Klintåsen. Fin växt. Här det franska.

Ann-Marie: Fina! Jag har också franskt kungsljus. Har både vita o gula. Var lite tveksam tidigare om det var mörkt kungsljus, men läste på. Mörkt kungsljus skulle vara håriga o det är inte mina. Lika är de på bild!

29 juni Karin: Bild från imorse. Grannens katt o jag njuter av en fin morgon. Honungsrosen har säckat ihop av regnet. Blir att klippa hårt när den blommat klart. Bästa fotbollskvällen på hela em. Vilka matcher!

Fråga på facebook: Jag köpte en honungsros (inspirerad av dig) för 5 år sedan. Den är fantastisk men jag har aldrig klippt den. Ska jag tänka på att göra något varje år ?

Karin: Nej bara när den blir för stor. Vi kommer knappt förbi nu, utan att få taggar i oss.

Ann-Marie: Måste också beskära hårt. Vi klipper de grövsta längst ner o drar bort nerifrån nästan varje år. I år måste vi bygga ny ställning för den lutar kraftigt, så vi får nog ev ta ner nästan hela. Den kommer igen! Den är minst 10 år tror jag. Planterade den vid ett gammalt äppleträd som föll i en höststorm och sen kom ställningen upp.

28 juni Karin: Nu blommar liljorna på berget vid den lilla dammen. De har nästan ingen jord men blommar ändå varje år.

Ann-Marie: Så vackert! Ingen jord?! Växter har stor kraft och ibland förvånar de oss!

27 Juni Karin: Efter pionerna kommer liljorna. De här växer i bara sand ihop med vita malvor.

Ann-Marie: Ser ut som mina myskmalvor som vi själva kallar Sven David (givaren) efter pappas yngsta bror, som skulle varit 102 år nu! 🙂💖

Karin: Fint namn!

25 juni Karin: Eftersom nån av mina optimistiska vänner påstod häromdagen att det inte var långt till julafton så lägger jag ut en bild på en julgran. Finns att beskåda på Norrviken i Båstad just nu.

25 juni Midsommarafton Karin: Härlig midsommar mina vänner. Jag gillar ju regn. Ni andra får jubla mellan skurarna. Men varmt är det. Det har ju hänt att det varit strax över 0an. Naturen gläds o suger åt sig all fukt den kan. Även sniglarna leker tafatt. Ha nu en bra dag o var rädda om varandra.

Ann-Marie: Jordgubbar o fläder = Midsommar

24 Juni Karin: Nu är det vallmotider! Vet inte namnet på dessa.

Ann-Marie: Älskade vallmoblommor hälsar sommaren välkommen! Mina laxrosa.

  • 25 juni Karin: Idag efter regnet är de inte lika vackra.

24 Juni Karin: Utsikten från balkongen. Flädern blommar för fullt. Rosen som växer i slånet är som vackrast nu en kort tid. Den andra flädern vid köket börjar bli stor.

Ann-Marie: Så fin utsikt! En hög flaggstång i blickfånget!

23 juni Karin: Ligger o njuter av att regnet, som skvalar utanför. Hann fota Heidelberg under morgonsnigeljakten. Lite sniglar, men de väntade väl på regnet.

23 Juni Karin: Ligger o njuter av att regnet som skvalar utanför. Hann fota Heidelberg under morgonsnigeljakten. Lite sniglar men de väntade väl på regnet.

22 juni Karin: R o jag har åter varit på trädgårdsvisning i st Ragnhilds regi. Denna gång till en liten villaträdgård i Finspång. Massor med sällsynta och intressanta växter. Trots att trädgården inte var stor fanns där en mängd olika slags träd. Avenbokshäck av olika årgång.

Ann-Marie: Var där i augusti 2020 då hon visade, men missade årets vandring! Brant sluttande trädgård med mycket att se!

21 juni Karin: Tidig morgon! Tystnad! Lite bisurr i bakgrunden! Utsikten mot skogen!

Ann-Marie: Härligt med öppen utsikt! 💖😊

20 juni Karin: Lite bilder från förra veckans besök på min favoritträdgård Norrviken i Båstad. Praktiserade där i två omgångar. Nu den lyfts upp o blir bara finare för varje år. Rhododendron blommade. Temat för i år är skogen. En fin promenad i skogsdelen,

19 juni Karin: Vårt gamla (40år) kräftsjuka Grawensteiner börjar ge upp. Stod o vattnade rosen o liljorna under för en stund se. Gick in för att se fotboll och när jag kommer ut har en stor gren gett vika. Det var många kart på grenen. Gick av invid stammen. Spaljen tog smällen o inte jag. Träden är sköra p.g.a all torka, som varit de senaste åren. Liljor o roskvistar har tyvärr gått av. Trädgårdslivet är en ständig strid.

Ann-Marie: Vilken tur att du inte stog inunder. Tur i oturen!

18 juni Karin: Tidig morgon! Inte bara tråkig snigeljakt, lite lycka att plocka solvarma jordgubbar! Lycka att få hämta solmogna jordgubbar till morgonfilen. Jordgubbarna mognade rekordtidigt i år redan för en vecka sen. Zon 2 Dags för sockerärtsskörd. Salladen växer så det knakar. Hinner inte äta allt. Den har frösåtts sig också här o där.

Ann-Marie: Härligt! Vardagslyx för en odlare med trädgård! Värt mycket! Jag börjar skörda nu också! 💖😊

17 juni Kari: Jag gillar Irisar. Irisar är mycket speciella. Finns i så många varianter. Blomman är så fantastiskt uppbyggd. Tyvärr i år blommar inte alla Irisar. Men denna är en trogen gäst. Köpt för många år sen i Båstad av ett äldre ungerskt trädgårdsmästarpar. När den väl hittade sin rätta plats i sand så blommar den varje år. Man fick inte bära ut växterna man köpt själv. De var även specialister på Hostor o hade vunnit flera pris. Trädgården är borta sen många år.

Ann-Marie: Speciel färg!

16 juni Karin: Vi har ikväll varit hos trädgårdsintresserade vänner o tittat på b.l.a Irisar. Utanför går sällskapliga kor o njuter av kvällssolen. Vilken fin kväll.

16 juni Karin: Jag har jobbat på pappersbruk nästan hela mitt yrkesverksamma liv. Instängd på en fabrik har det blivit att när man är ledig vill man bara ut. Runt Fiskeby bruk har det legat flera handelsträdgårdar. En av dem har tagit fram en taggfri ros. Detta är Fiskebyrosen. Fick för några år sen ett skott av en arbetskamrat som hittat den på bruket. Roligt att ha som minne av mitt långa arbetsliv på Fiskeby bruk.. Nu blommar den.

Det händer så mycket nu i trädgårdarna.

16 juni Karin: Tyckte för ett tag sen att humlegropen såg lite gles ut. Men nu är det istället lite för mycket. Men humlorna gillar blommorna och det var ju det som var meningen.

Ann-Marie: Såå vackert!

15 juni Karn. Här är pensionat Enehall i Båstad som jag rekommenderar.Lite härlig gammeldags miljö. Finns även hotell Malen som också är fint

14 juni Karin: Nu har vi varit i NV Skåne. Ett av mina favvoställen är Hovs hallar. När vi var där blåste det lite vilket gör platsen ännu med spännande. Korna trivs i sluttningarna o håller landskapet öppet.

12 juni Karin: Aklejorna fortsätter att variera sig. En hel symfoni i pastell.

Ann-Marie: Älskar 💕 vilka variationer! Vill ha fler sorter att blanda!

9 juni Karin: Nu gäller det att hålla de blågula färgerna högt, så det går bra i EM (fotboll).

Ann-Marie: Blågult för Sverige! Heja! 💖😊 – Gul daglilja o blå iris

8 juni Karin: Ikväll har vi varit på trädgårdsvisning i en fin trädgård i Svärtinge. Trädgården har utsikt mot Glan o två pappersbruk. Vilken lycka. De hade gjort en fantastisk trädgård i en brant sluttning. En underbar sommarkväll.

S:ta Ragnhilds trädgårdsförening. Har varit med i många år. På sommaren kan medlemmar som vill, visa upp sina trädgårdar.

Vacker utsikt från trädgården över Glan!

Ann-Marie: Vi hade en fin kväll. Roligt att träffa våra trädgårdsvänner igen i verkligheten – inte bara på nätet!

En del av deras köksträdgård Svärtinge

7 juni Karin: Nytt rekord för Klintåsen. Tre färdiga jordgubbar – 7 juni! Hoppas också på regn. Redan rätt så torrt.

2 mm blevdet, bara att fortsätta vattna!

4 juni Karin: Tack vare sniglarna får man uppleva det magiska ljuset tidigt på morgonen. Tystnaden o ljuset är bra för själen. Är så rädd att dessa vyer o lugnet ska försvinna.

Ann-Marie: Underbara bilder! Inget ont som inte har något gott med sig! Underbara bilder!

6 juni Nationaldagen – Svenska flaggans dag. Karin: Buskpionen passade också på att blomma idag.

2 juni Karin: Vilket ljus ikväll.

Ann-Marie Wow vilken fint ljus i bilden! Nu blommar ängen!

1 juni Karin: Nu är det dans som gäller i rabatterna. Har självsådda aklejor lite varstans. De har tagit på sig sina bästa kjolar o dansar loss.

28 maj Karin: Att dessa små söta rackare kan göra så stor skada. De t.o.m knaprar på rädisorna som sticker upp. De verkar leva efter devisen ” En kan göra lite men tillsammans kan vi göra mycket”

Ann-Marie: Klipp!

 Karin: Drömmer snart om sniglar.

Ann-Marie: Har också sniglar. Vattnade med nematoder tre ggr/sommar i 2 somrar tillsammans med grannen. Sen har det gått 2-3 år med att klippa på morgnar/kvällar, speciellt efter regn. Då hade jag säkert mer än 100 – 200 sniglar i trädgården. Nu i vår har jag högst haft under 10 oftast under 5, men på fältet mellan grannen o mig har det rört sig mellan 5-30. Så det går att göra skillnad . Klipper men låter dem ligga kvar. De är snart borta!

Karin: Låter lovande!

 27 maj Karin: Idag korsade vi insjöarna och gav oss ut i stora världen. Kollade vattenflödet i Söderköpingsån. Sen begav vi oss till Metropolen Långrådna. Där hade jag fått tips om en handelsträdgård. Vi hittade en trevlig o välskött trädgård med brett sortiment. Det slank ner lite alun o lite annat fast jag inte skulle ha nåt. Sen en god måltid i Valdemarsvik. Rätt bra flöde i ån där med. Lite regn men inte så farligt.

23 maj Karin: Idag är det snigeljagarväder mellan skurarna. Bilden inte från idag.

Ann-Marie: Hittills i år inte så många sniglar hos mig – under 10. På fältet utanför ca 20st. Har lönat sig att hålla efter för jag minns att jag hittat långt över 100…

21 maj Karin: Lycka kan vara att äta hemodlad sparris på gott bröd som syrran bakat till frukost.

Ann-Marie: Så gott, har också ätit av vår! 💖😊 Tack för tipset med att äta med ost på smörgåsen, måste prova”

16 maj Karin. Fin morgon. Det gamla japanska körsbärsträdet lever än. Det är 38 år sen jag fick det av Thomas o Rosita. Vilken bra present. Utsikten är över vår avloppsaltan mot Åswittinge.

Ann-Marie: Det finns så mycket vackert att se i din trädgård. Så glad över att du delar med dig!

13 maj Karin: Utsikten från balkongen är just nu helt otrolig. Vilken solnedgång.

Ann-Marie: Underbar bild! Fin kväll !

13 maj Karin: Gråpäronträdets blommor är delikata.

Ann-Marie: Och päronen blir också delikata. Hoppas de polineras bra.

12 maj Karin: Dagens utflykt gick till Kärlekens trädgård i Gryt, 14 dagar för tidigt för rhododendronblomningen. Men magnolior tulpaner,vivor o narcissor m.m blommade för fullt. Har ni inte varit där gör ett besök i en fantastisk trädgård.

Ann-Marie: Så härligt utflyktsmål! Har varit där två gånger, i magnolietid och när alla rosorna blommade i juli. Så vackert att se säsongens blommor och också Karola Messners konst i trädgården.

Kärlekens trädgård Lilla Vik Gryt

SÄSONGEN 2021: Trädgården öppnar på lördagen den 1. Maj och är sedan öppen dagligen till och med söndagen den 3. Oktober mellan 10.00-17.00 utan föranmälan. Trädgården är öppen på alla helgdagar inkl. midsommarafton och midsommardagen!

Inträdesavgift 60 kr/person (kontant, SWISH, bankgiro eller faktura). För guidningen som tar ungefär 1.5 timmar tillkommer en engångsavgift på 200 kr (ring för guidning!). Inträdesavgift för grupper med 20 personer och fler är 50 kr/person och guidningen (om så önskas) ingår utan extrakostnad.

För trädgårdsbesök vid de övriga års- (till ex. April, Oktober) eller dagtiderna (förre klockan 10.00 eller efter klockan 17.00) och/eller guidning mejla till jan@gillquist.se eller karola.messner@gmail.com eller ring 0730 545105 för att komma i kontakt med oss. Hundar är välkomna! Rökförbud i området.

I konstateljén visas den stora tavlan VÄRLDSTEATER samt tavlan LAST SUPPER där alla värsting politiker sedan faraonernas tid tills idag är samlade. Utomhus finns den 14 meter långa tavlan PARADISET där det vimlar av stenålders djur: Mammutar, sabeltandtigrar, ullhåriga noshörningar, jätte sengångare och massor roliga fåglar.

OBS Kolla den aktuella blomningen på facebook Karola Messner

12 Maj Karin: Gullvivorna är ett underbart vårtecken.

11 maj Karin: Nu blommar blodhäggen.

Ann-Marie: Wow! Du har så mycket fint i trädgården.

11 maj Karin: Igår kom värmen. Regnet, 30mm, som kom innan har gjort att naturen exploderade. Tulpaner, magnolia, körsbärsblommor slog ut direkt. Man kan se hur gräset växer. Men det är tufft för växterna som varit inne att komma ut i solen. Knäckte nog några igår.

10 maj Karin: Magnoliorna klarade sig skapligt. De storblommande är lite bruna i kanterna.

10 Maj Karin: Idag är det ännu så länge perfekt härdningsväder. Lite mulet o lite varmare. Nu åker växterna ut för luftning. Ingen mer frost ifall jag inte orkar bära in ikväll. Förra året lyckades jag frysa potatisblomman, men den kom igen. I år kanske man bränner den i solen.

Ann-Marie: Nu kommer värmen, tyvärr fick vi bara 16 mm regn i skärgården. Vatten tunnorna fyllda iaf! Kanske fick ni mer på Vikbolamdet?

Karin: Nästan 30 mm här sammanlagt. Så nu exploderar nog naturen. Humlorna är redan framme.

9 maj Karin: Ännu ingen värme. Hade tänkt sätta ut tomater men luften är iskall. Och nu regnar det. Var ute nyss. Ingen blåst. Tempen stigit till åtta plus. Nästan skönt. planterade några blodtoppsskott som jag köpte på en växtauktion.

Ann-Marie: Blodtopp är så fin! Här är mina, augustibild.

7 Maj Karin: Alla dessa poddar jag lyssnar på förändrar mitt liv. Nu har jag gjort köttfärssås med både ramslök o kirskål.

Lyssnar på Röda vita rosen: Jag tycker den är så rolig. Jenny Strömstedt och Viktoria Skoglund. 👍😍

Lyssnar även på Ullrika o Lindas trädgårdspodd. Har just lyssnat om perenner. Trevligt. Man lär sig alltid något.

6 maj Karin: Tänk om körsbärsblommorns kunde lugna sig några dagar tills värmen kommer tillbaka. Men de verkar som de går på datum inte temperatur. Humlor o bin kurar i sina bon just nu. Sorgligt när man inte kan lita på våren.

3 maj Karin: Att det finns så fina o invecklade påskliljor. Den här var för tung så stjälken hade gått av

2 maj Karin: Molnbild Vad tror ni om vädret? Soligt fint just nu men mörka moln runt om.

1 maj Karin: Idag fick Klivian eller Blymönjan ut o lufta sig några timmar. Synd på sån fin blomma att den står i förrådet.

29 april Karin: Det är ju inne att ha No dig bäddar. Ska ju vara så lätt o bekvämt. Gjorde en igår, men vete tusan om det inte är lättare att gräva. Först tidningar o papp. Sen koskit, därefter kompost o lite bösmaterial. Upprepå det + lite jord . Sen ska det på täckmaterial. Många kärror blir det. Minst lika jobbigt som om jag bara grävt om den lilla plätten. Testar det mesta. Sara Bäckmo o Farbror Grön inspirerar.

Kommentar på facebook: Är det gräsmatta innan är det så mycket lättare med No dig. Och öst på en massa material hade du väl gjort ändå? Tur att vi alla tänker olika. Jag är lat, jag älskar no dig. Och slipper jobbigt ogräs i min Food forest. Är man ok med engelska så rekommenderas Charles Dowding på Youtube, eller Huw Richards. (Man kan få med svensk text)

Karin: Lyssnar på Ulrikas o Lindas trädgårdspodd. Helt suverän. Idag kommer de ut med lyssnarfrågor. De flesta avsnitt innehåller något matnyttigt. Håller på o lyssnar igenom.

Ann-Marie: Har många avsnitt kvar att lyssna på i Ulrikas o Lindas podd. Lyssnar också på Viktoria Skoglunds o Jenny Strömstedts podd Röda o vita podden. Snappar upp bra tips!

28 Karin: När vi fikar har vi sällskap av starar, koltrastar, blåmesar , pilfinkar, rödhakar o talgoxar. Bra att ha i trädgården.

Lite värme har kommit tillbaka och blåsten har lugnat ner sig. Men våren – april – har varit sen och kylig.

27 april Karin: Än så länge har den ena Magnolian klarat sig skapligt. Nu får nattkylan ge sig. Jag tar in kvistar hela tiden efter jul o sätter i varmt vatten. Då får man iallafall njuta av dem.

28 april Karin:  Än så länge har den ena Magnolian klarat dig skapligt. Nu får nattkylan ge sig.

Ann-Marie: Hoppas, hoppas! Magnolior är så vackra!

25 april Karin: Nu är det inte kul. Magnolian fryser nog i år med. Snön vräker ner.

Ann-Marie: Is i skottkärran i morse. Regnar o snöblaskar på tvären. Inte roligt. Nu vill vi ha värmen tillbaka!

25 april Karin: Kejsarkronororna blommar som bäst nu. Tyvärr kommer även liljebaggarna. Så kriget har börjat mot dem.

24 april Karin: Förra årets Måbärssticklingar i förgrunden. De ska bilda en smal tät häck. Istället för buxbom som växer så sakta. De blå blommorna är ett loppisfynd.

28 april Karin: Tulpanerna De blir bara vackrare o vackrare                                                                                      

23 april Karin: Fördelen med kylan är att tulpaner o annat håller sig lite längre.

Ann-Marie: Tulpaner när de är som vackrast. Man ser nästan hur det krasar när man skördar en tulpan.

21 april Karin: Ikväll var det bara att bära in alla krukor in i vardagsrummet. Tyvärr har de inte mått bra av blåst o kyla.

Några dagar med bakslag i vädret med minusgrader på nätterna. Riktigt aprilväder.

Karin:Nu blir det nog rast o vila några dagar. Vinter o kyla kommer tillbaka. Magnoliorna ryker i år igen.

19 april Karin: Vårt projekt heter ju Italien. Pompeji o Blå grottan så gott som klara. Rom o dess vägar är på gång. Idag sattes potatisen på Poslätten. Bra namn till potatislandet. Det blev Rocket, Labelle o sparrispotatis.

20 april Karin: Ännu en av mina frösådder som jag inte märkt upp. Lite mörkare o stadigare än den förra? Måste skärpa mig och skriva på, för kommer ihåg gör man inte. Tror det är liljor. Ann-Marie: Känner igen. Minnet är bra men kort ibland.

19 april Karin: Är det någon som lyckats få bär på Gojiväxten? Tror jag haft min i över fem år. Inte en blomma, inte ett bär!

Ann-Marie: Googlade och hittade att tidningen Land skrev: Plantan trivs i sol/halvskugga. ” Men ha tålanod med de små blå blommorna och frukterna tar tid på sig. Har du tur kan de komma redan efter 3-4 år. Andra får vänta så länge som sju år”. Så vänta o ha tålamod.

18 april Karin: Många sa till mig att Allium är ett ogräs. Mina stod stilla bortåt tio år. Men sen! Här grävde jag bort alla, trodde jag förra året. Gröna och fina nu. Lila bollarna, urvackra, men samtidigt gulnar bladen o blir fula. I framkanten Kejsarkronor.

Ann-Marie: Jag har också Allium. De frösår sig och sprider sig bland mina nävor. Petar ner de vissna bladen, så de döljs under nävorna. Rycker också bort fula vissna blad. Alliumbollarna är ju så fina. På en av våra trädgårdsvandringar, hade trädgårdsägaren sprayat med blå metallfärg för att få blå bollar. Snyggt! Kanske hindrade det också att frön spreds sig!

15 mars Karin: Nu har det kommit upp gardiner i Blå grottan, som ingår i vårt Italienprojekt.

Ann-Marie: Så rätt tänkt Karin. Vi får drömma och fantisera om Italien nu i Corona-tider, då vi inte kan resa dit.

15 april Karin: Här är vägen som bär till Rom.

10 april Karin: Har börjat lyssna på Ulrika och Lindas träddgårdspodd. Lyssnade nyss på avsnittet om perenner. Det om jord var bra. Även om design var intressant. Har många kvar att lyssna på.

Ann-Marie: S:ta Ragnhilds trädgårdsförenings Träddgårdsträff 3 maj handlar om jord. Har du anmält dig på STARTsidan?!

Trädgådsträffen i maj kommer att handla om Trädgårdsdesign och planering. Ylva Landerholm som brukar besöka oss i november (Känd från TV tidigare). Lyssna också på ”Röda vita rosen” med Viktoria Skoglund o Jenny Strömstedt. Finns där poddar finns.

10 april Karin: Nu är Clara Frijs uppbunden. Hoppas det blir ett fint spaljéträd i sinom tid. (Päronträd)

4 april Karin: När vi varit i Östra Ryd på trädgårdsvandring har de haft en ros Consance Spry. Helt underbar! Har tjatat lite på Eriksbergs handelsträdgård att ta hem den. Nu har de tagit hem den. Lite dyr men väl värd pengarna hoppas jag.


Rosa ’Constance Spry’, en kraftig buskros, dubbla, rosrosa, myrradoftande blommor på nickande stjälkar. Idealisk för att växa bakom en gräns mot en vägg, och den kan också utbildas som klättrare. För bästa resultat ge den bördig, fuktig men väldränerad jord i sol till halvskugga. 

Ann Marie: Tror det här är rosen som Karin menar. Fotad i Ullas trädgård på en Trädgårdsvandring. Lycka till Karin.

27 mars Karin: Lycka är att hitta en massa mask i komposten som jobbat hela vintern med att att förmultna löv o annat avfall. Går ju åt massor med material för att fylla pallkragar.

26 mars Karin: Nu är julrosorna makalösa. Bina älskar dem också!

21 mars Karin: Luktärtsärtor sådda. En dag för tidigt. Vecka 12 är det ju. Mina egna frön är nog inte så bra. Ser ut som vissa grott. Men har en köpepåse med rosa.

19 mars Karin: Missa inte vecka 12 närmar sig. Gäller att ha luktärtsfrön hemma för det är då sådden ska ske.

18 mars Karin: Har en ful sprättiväg. Har tagit skott på Wiijkagården. Den har stått i farstun och vuxit upp bakom gardinen. Upptäckte idag att den hade en jättefin blomma. Den var annars på väg till de sälla jaktmarkerna.

18 mars Karin. Nu har vi fyllt tre lådor. Pust! Köpte igår en mindre låda.


17 mars Karin: Tidningar i botten Sen lövkompost, blandat med lite annat , gammal tomatjord,bokashi (eller något åt det hållet), koshit och lite gammal jord. Senfår det bli planteringsjord överst. Räknar att det går åt minst 6 kärror per låda.

16 mars Karin: tipsade om en utflykt till Ålbäckens trädgård: Tänker du besöka Ålbäckens trädgård i Helgen? Ta gärna med en egen kaffekorg och njut av solen en stund. – Kolla på nätet, de har inte alltid öppet!

16 mars Karin: Nu är lådorna på plats, gäller att fylla dem. Går åt massor! Det viktigaste på plats: Vilstolen.

12 mars Karin: Har varit och köpt pallkragar. Men fick lugna ner mig när vintern kom tillbaka och jorden blev stenhård igen. Tänkte satsa på några fler pallkragar i år. Mest för att koncentrera vattningen och även få bättre jord.

31 januari 2021 Karin: Vi var tvugna att byta avlopp 2016. Gråt och tandagnisslan! Fick ta bort päron och körsbärsträd. Men sen gjorde vi det till ett kul trädgårdsprojekt. Här försöker vi dölja trekammarbrunnen. Blev en liten altan också.

Ann-Marie: Wow, där såg ni möjligheterna och vände det till något fint! Så är det att ha en trädgård att skapa i. Inspirerar!