STUDIECIRKLAR

Föreningen arrangerar studiecirklar eller kurser kring olika trädgårdsteman. Kom gärna med idéer/tips om nya ämnen, som vi kan ta upp!

2022

S:ta Ragnhild trädgårdsförening startar en återkommande spalt i Söderköpings posten med trädgårdsfrågor. Samarbete i formen av studiecirkel.

Jag tänker att det skulle vara ett intressant sätt för oss att synas. Min idé är att vi startar en studiecirkel med både kunniga medlemmar och nybörjare där vi inför de nummer som kommer ut träffas och söker bland frågor från läsare och oss själva, lär oss söka svar och får till bra svar i tidningen. Ett trevligt sätt att lära sig mer. 7-8 deltagare så det inte gör så mycket om någon är borta ibland. Vi drar igång ganska omedelbart så maila mig om du är intresserad av att delta. Skriv också om du föredrar digitala träffar eller fysiska eller kan tänka dig båda varianterna. Vi genomför cirklarna tillsammans med Vuxenskolan och det skulle vara en träff per tidning vi deltar i.
Tveka inte maila ola@bixo.se
Ring om du har frågor 0708-290808

Vi har nu 6 anmälda deltagare: Ewa Lövgren, Monica Hansson Johnsson, Hanna Nilsson Ullström, Catrine Haraldsson, Susanne Dahm och Ola Bixo. Öppet för fler att deltaga. maila ola@bixo.se

Allt kommer att ske digitalt. Det kommer att vara lätt att koppla upp sig med hjälp instruktion av Ola. Detvi inte kan själva kan vi få hjälp av vår huvudförening Svensk Trädgård. En av våra fördelar vi har som medlemmar.

Länk till SÖDERKÖPINGS POSTEN https://soderkopingsposten.se/

6 sept, 13 sept, 27 sept Fermentera grönsaker

Studiecirkel i ämnet Fermentera grönsaker. Max 10 personer. Kostnad bara för litteratur, där vi använder Jenny Neikells Stora boken om fermentering, fakta och 75 recept med jäst, mögel och bakterier, som kan köpas av cirkeldeltagarna på Söderköpings bokhandel innan träffen för ett bra pris.

Vi har cirkeln med vår medlem och licensierade kostrådgivare Cecilia Forså. Tre gånger 6 september, 13 september och 27 september med start kl 19.00.

Studiecirkeln är gratis och riktar sig till medlemmar och blivande medlemmar. 

6 sept Första gången inventerade vi vad ämnet är, snabbkurs i kostrådgivning, olika sätt att få längre hållbarhet på mat. Hur man fermenterar och vad det är som händer. Vilka grönsaker det kan handla om och var i närheten de går att köpa – om man inte odlat allt själv.

13 sept Andra gången praktiskt då vi var vi i köket på S:t Laurentii församlingshem.

27 sept Tredje gången för att gå igenom litteraturen och sådant som kommit upp och förbereda för 11 okt.

11 okt kl 19.00-20.30. För förutom studiecirkeln en digital trädgårdsträff på Zoom med författaren och ”surtanten” Jenny Neikell. 

20 april onsdag kl 17-19 Ympkurs med Per Notklev Djervft.

Vi var i Ingela Eckerbergs trädgård, Kanalgatan 6. Lär dig ympa – Kurs med Per Notklev Djervft Notklev duktig pomolog. Många känner igen honom från vandringen på Djurö gård i höstas då vi fick ta del av hans kunnande. Det var 17 deltagare som lärde sig ympa och fick med varsitt blivande äppelträd på grundstam med ympkvist av vald sort från det spännande urval som fanns.
 Per hade med sig grundstammar till äppleträd (A2) till självkostnadspris, ymp-ris av olika äpplesorter.
Man kunde också ta med eget ymp-ris. Årsskott tas i februari, helst från södersidan på trädet. Länken nedan visar hur man (det går att klicka och hoppa över reklamen i början)
.

https://www.youtube.com/watch?v=MEzncO9LJlU

Kursen kostade 50 kronor för medlem och 200 kronor för dig som inte är medlem. Betalas på plats via swish. Vid ev. frågor kontakta Monica HanssonJohnsson 0705-74 41 77

2021

Trädgårdsträff-Digitalt

2021 startade vi en helt ny idé för vår förening. I Covid-19 tider måste vi tänka i nya banor och det har landat i en studiecirkel. Målet var att genomföra nio filmer med tillhörande zoom-träff. Träffarna spelades in och var tillgängliga i nutid och framtid. Genom dessa ville vi öka antalet medlemmar. Fler medlemmar än de i styrelsen kommer vara aktiva och mer deltagande i föreningen. Vi öppnade ett intresse för den digitala formen av samtal och möten utifrån ett gemensamt intresse.

Varje cirkelaktivitet varade 3 månader i taget. Det öppnar för olika engagemangstider. Intresse för filmning, idéer om filmerna eller bara var med och hjälpa till med att hålla rekvisita vid filmning är det som behövdes. Alltså inga förkunskaper utan glädje och kärlek för trädgård är kraven. Cirkeln är nu avslutad men Ola kommer att bjuda in vid tillfällen även i fortsättningen om det dyker upp nya ideér.

Filmerna hittar du under https://st-ragnhilds-tradgard.se/tradgardstraffar-digitalt-med-film/

Läs mer:

Kontakta Ola Bixo om du vill vara med: ola@bixo.se

2015: Trädgårdsfotografering.

Många av oss gillar att fotografera vackra trädgårdsmiljöer. Därför anordnade föreningen en studiecirkel med den inriktningen under ledning av fotografen Lars Hedenström. Cirkelträffarna genomfördes dels i Örtagården dels i parkmiljöer på stan. Avslutningsvis träffades vi för visning av våra fotoalster.

2014: Keramik i trädgården.

Pia Carstens höll en minikurs i hur man gör keramikföremål (växtstöd, fågelbad mm) till trädgården.

2014-11-29 Julgranstävling.

På Rådhustorget anordnades en julgranstävling mellan stadens föreningar. Stimulerade av höstens föredrag ”Fåglarnas trädgård” blev vårt tema: ”GOD Jul i Fåglarnas trädgård!”. Vi såg till att all utsmyckning av vår gran var smaklig för våra flygande vänner … Mycket riktigt såg vi olika småfåglar anlända och ta för sig av läckerheterna! Barn stannade gärna till och beundrade vår skapelse.

2010-09-04: Pilflätning.

Caroline från Tuddabo lärde oss fläta pil till våra trädgårdar.