Välkomna till Barnens trädgård, Korskullen!
Från och med 2021-01-01 uppdateras sidorna med det senaste först.
BARNENS TRÄDGÅRD i sydvästra delen av hembygdsparken Korskullen är resultatet av ett flerårigt samarbete mellan S:ta Ragnhilds trädgårdsförening och Korskullens Camping. Campingföretaget svarar för trädgårdens anläggning och skötsel. Grundidén kommer från vår förening, som även bistått med råd, planteringshjälp och växtgåvor. Förhoppningen är att berika hembygdsparken med miljö och aktiviteter, som kan väcka och stimulera barns intresse för trädgård och odlingar. Bland annat vid publika evenemang såsom EN DAG FÖR BARNEN och HÖSTMARKNADEN ordnas här aktiviteter på temat ”barn i trädgård”. Alla intresserade barn är välkomna till trädgården. Vi tror även att den kan vara ett trevligt utflyktsmål för stadens förskolor och skolor.
Den lilla trädgården är inramad av en vacker rosenspireahäck och har två pilflätade ingångar – den ena utformad som portal den andra som genomgångskoja. Mot angränsande lekpark finns ett staket, som efterhand fylls med staketfigurer målade av barn. I trädgården finns bärbuskar med vinbär i olika färger. Där finns också krusbärsbuske utan taggar. Under buskarna finns en matta med smultronplantor – ett riktigt smultronställe. BARNENS TRÄD är ett fint litet äppelträd, som fanns på plats redan före anläggningen av trädgården. Mera ätbart finns i form av ståtliga
rabarberstånd, som mår bättre ju mer man skördar. Under rabarberbladens parasoll kan man även ha turen att träffa på ”områdets tjänstekatt” Knacka, som brukar söka skugga heta sommardagar.
De flesta av trädgårdens växter är ätbara. Inga växter är giftiga. Här finns gott om kryddor av olika slag, som erbjuder spännande smaker och dofter. Exempelvis känner vi igen kungsmyntan som pizzakryddan. Barnen känner säkert också igen smaken från pepparmyntans blad. De används ju som smaksättare av såväl godis som tandkräm. Här finns också många andra växter (t ex krasse, timjan, gräslök), vars blommor och blad kan användas för att t ex pigga upp sallader…
”Det gröna köket” består av pallkragar med sittbräder. Här kan små barngrupper samlas för att odla och skörda t ex rädisor och morötter i olika former och färger och andra nyttiga grönsaker …
Kryddväxterna men också andra örter i trädgården är nektarrika. De lockar ”vilda vänner” i form av humlor, bin, fjärilar och andra insekter. För att dessa skall känna sig välkomna finns bostäder av olika slag. En hel stugby har anlagts med ”barnkammare” till besökande bin. För humledrottningen finns ett specialbyggt ”slott”. Invid slottet kan barn slå sig ner på stubbar i det, som vi kallar ”surriga hörnan”. I anslutning till bostäderna finns ”pooler” med friskt vatten till de vilda besökarna. Trädgårdens senaste tillskott, BARNENS SOMMARÄNG, bidrar ytterligare till att öka
mångfalden!
Stenpartiet består av lågväxande stenpartiväxter samt stenar, som barn fått måla. Genom partiet finns spännande klätterstigar. Här finns också en liten kanal där vatten pumpas runt under sommartid.
I brevlådan invid entrén finns en pärm, som efterhand fylls på med TIPS TILL UNGA ODLARE
Vill du vara med och sprida trädgårdskärlek och växtkunskap till barn så är du hjärtligt välkommen. Kontakta oss gärna. Sissa Dahm perosissa@hotmail.com, eller Lars Sylvan lars.sylvan@telia.com
2021
2021 ännu ett år som vi fick tänka nytt och smittsäkert.
Covid-19 eller Corona viruset, härjar ännu. En dag för barnen, den 29/5 i Söderköping, kunde inte genomföras som det var tänkt. Vi ville ändå genomföra en aktivitet till barnen som vi även gjorde 2020.
I arbetsgruppen ”Barnens Trädgård” fick vi nu tänka till även i år.
31 maj 2021 Trädgårdsträff ”Konsten att anlägga barnens sommaräng”.
Digital träff kring hur man anlägger en äng med utgångspunkt från film inspelad 19/5 i samband med anläggningen av BARNENS SOMMARÄNG. Se fliken TRÄDGÅRDSTRÄFFAR DIGITALT MED FILM.
29 maj 2021 ”En dag för barnen” blev ”En vecka för barnen”.
Årets evenemang ”En dag för barnen” blev annorlunda på grund av pandemin. I stället för aktiviteter valde vi att för självbetjäning under en vecka ha växtgåvor till barn. På sex olika bord utplacerade med stora avstånd fanns 150 plantor. Samtliga hade inplastade skyltar med växtnamn och korta växtbeskrivningar. Där fanns också ett 50-tal fröpåsar med 5 olika sorters fröer. Allt detta var skänkt från medlemmar i vår förening.
Gertrud Bjureström tar en sista titt på att dukningen ser bra ut.
Strax dyker den första barnfamiljen upp för att fynda bland alla växter…
19 maj 2021 Anläggning av BARNENS SOMMARÄNG.
På slänten intill BARNENS TRÄDGÅRD anlade vi första etappen av BARNENS SOMMARÄNG på yta, som i förväg beretts av campingföretaget utifrån våra anvisningar. Tillvägagångssättet filmades till underlag för planerad digital Trädgårdsträff 31 maj. Se vidare fliken TRÄDGÅRDSTRÄFFAR DIGITALT.
Barnens sommaräng
BLÅKLINT, BLÅELD, DARRGRÄS, FÅRSVINGEL, FÄRGKULLA, GETVÄPPLING, GULLVIVA, GULMÅRA, GULSPORRE, HUMLEBLOMSTER, HÖSKALLRA, KLÄTT, KORNVALLMO, KUNGSMYNTA, KÄRINGTAND, LITEN BLÅKLOCKA, MANDELBLOM, MYSKMALVA, MÖRKT KUNGSLJUS, PRÄSTKRAGE, RÖDKLINT, RÖDBLÄRA, RÖDSVINGEL, STOR BLÅKLOCKA, VÄDDKLINT, VÅRBRODD, ÅKERVÄDD, ÄKTA JOHANNESÖRT, ÄNGSVÄDD
SOM ALLA GILLAS AV HUMLOR, BIN, FJÄRILAR OCH ANDRA INSEKTER
12 maj 2021 Plantering och krukning av gåvoväxter.
Sissa Dahm: Härlig förmiddag i Barnens trädgård. Plantering och krukning av plantor som skänkts av Anna-Maria Nilsson. Vi kommer också få plantor från Örtagården som ska användas i aktivitet i samband med ”En dag för barnen”. Grävning/markberedning pågår inför vår Sommaräng. När vi sår/planterar sommarängen så förevigas det i en film som är nästa Trädgårdsträff-digitalt 31 maj.
Nytt år och nya idéer! Efter flera kontakter via mail så träffades gruppen Barnens Trädgård äntligen på riktigt. Givetvis utomhus! Årets aktiviteter planerades och alla var överens om att det behöver fortsätta på covid-19 sätt.
2020 ett år som vi fick tänka nytt
Covid-19 eller Corona viruset, härjade fritt detta år. Det betydde att mycket vanligt fick avstyras och udda lösningar fick tänkas ut. En dag för barnen, den 30/5 i Söderköping, kunde inte genomföras som det var tänkt. Vi som bokat att ordna arrangemang under denna dag, blev ombedda att försöka erbjuda någon form av aktivitet till barnen.
I arbetsgruppen ”Barnens Trädgård” fick vi nu tänka till. En del i gruppen var drabbad av viruset men via mail förberedde vi dagen och med fint engagemang blev det aktivitet i trädgården.
Det ställdes ut fröpåsar och sticklingar, 33 plantor och 65 fröpåsar. Odlingsråd och påsar att bära hem gåvorna i fanns också på bordet.
Idépärmen ”Tips till unga odlare” var tillgänglig, för egen bläddring och inspirationsstund.
Det mesta tog slut under dagen och resterande försvann under kommande vecka. Kul att trädgården hittas!
I övrigt har vi inte kunnat erbjuda några aktiviteter detta år. Idé-Pärmen har blivit uppdaterad och alla bladen inplastade.
Krassen, vid entrén, blev planterad men utan hjälp av barn.
Korskullen Camping har gjutit en kanal, rensat ogräs, gjort fler staketfigurer och börjat plantera humle.
Det roliga är att besökare har kommit och njutit i trädgården. Fler önskningar har lämnats in, blivit inplastade och hängts upp i Skojan.
Odlingslådorna har använts av skolbarn.
Så summan av detta år är att det har ändå hänt saker, fast på lite annorlunda vis.
Från och med 2021-01-01 uppdateras sidorna med det senaste först. Det blir därför ett underligt hopp till 2017 här:
Under 2017 så fick vi förfrågan om att hjälpa till med ett mer barnmysigt område på Korskullens Camping. Flera samtal och möten om hur det skulle fungera tog fart. Vi är ju en ideell förening som inte har hur mycket fritid som helst men vi tycker att det är viktigt att barnen upptäcker det spännande och roliga med trädgård, växter och insekter.
Beslut togs i styrelsen att vi kan erbjuda idéer och aktiviteter ca två gånger/år. Vi har sedan några år deltagit på En dag för barnen då vi bland annat sått ett frö tillsammans med barnen. Under flera år har vi varit med på Höstmarknaden. Senast fick barnen tillverka var sin fågelmatare att ta med hem. Nu kommer vi att kunna vara på ”vår” plats med dessa aktiviteter och det blir lätt att hitta oss.
Korskullens Camping står för skötseln.
Vår förhoppning är att vi ska kunna aktivera skolor och förskolor till att hjälpa till med lite detaljer som ska placeras ut i Barnens trädgård. Till exempel måla stenar, staketgubbar mm.
Första bilden är tagen från stigen från vandrarhemmet och andra bilden är från lekplatsen. På bild två så är det området på andra sidan det låga staketet, både till höger (fram till stigen) och vänster (Där barnens träd står).
Tanken är att det ska bli två ingångar till området. En stig ska leda runt i området och även ett litet kök (av stubbar och en bänk) ska finnas. Flera detaljer kommer att fylla Barnens trädgård t ex Barnens stenparti, Surriga hörnan, Stugbyn FörBifarten, Hotell Mesen med mera.
Växterna ska vara nektarrika för att locka insekter och fjärilar. De får inte vara giftiga. Gärna ha spännande former. Korskullen kommer att köpa en del växter men vi önskar gärna att ni, som har möjlighet, kan dela och skänka lite. Se växtlistan:
Rosenflockel
Bambu
Elefantgräs eller liknande
Kärleksört
Oregano/Myntor
Bärbuskar
Vinterkyndel
Dassblomma Rudbeckia
Kryddsalvia
Trädgårdssyra
Luktviol
Rabarber
Månadssmultron
Vill ni skänka något kontakta Sissa Dahm E-post: perosissa@hotmail.com.
Kom gärna förbi med era barn, barnbarn eller varför inte grannens barn!
Som framgår av bilden har inramningen av området påbörjats. En rosenspireahäck har planterats mot gångstråket genom området. En nyanlagd pilportal bildar en av två entréer till trädgården. Vår medlem Gösta Lissheim, som hjälpt oss med flätningen, ser nöjd ut över resultatet. Här kommer så småningom slingerkrasse att klättra och välla ut i omgivningarna … Barnen får hjälpa till med planteringen …
2018-05-12
Planterades häcken Rosenspirea
V 20 Planterades det 3 st bärbuskar
2018-05-25
Flätade vi en pilkoja, som bildar norra porten till trädgården fast i kryphöjd. Att bygga kojor är skoj – därav vårt namn på resultatet: sKojan. Vi planterade också rabarber, som skänkts till oss.
Kryphöjd var det … här tester Sissa möjligheten att ta sig ut.
2018-05-26 En dag för barnen.
Då planterade vi många smultron och jordgubbsplantor, höstastrar, gräslök, perenn solros, jättevädd och krassen kom på plats vid den flätade portalen. 27 grader och stekande sol. Hoppas allt klarar sig.
Barnens träd var först.
Redan innan idén på BARNENS TRÄDGÅRD kom upp fanns det här och kommer nu få sällskap av många andra vackra växter. Den 17 maj 2018 blommade det så här grant BARNENS TRÄD. Initiativtagare och syfte framgår av den fina skylten.
I den här ”vrån” av BARNENS TRÄDGÅRD kommer vi att anlägga ”Surriga hörnan” med en ring av ”stubbpallar” och en liten bänk. Här kommer också att finnas en specialbostad för humlor!
2018-09-06
2018-09-13
Innan hösten har gått för långt mot vinter behövs vintergröna växter planteras, för att hinna rota sig. En Mahonia. som gick att dela i tre och var skänkt till Barnens Trädgård och en Sockertoppsgran var dagens sysslor.
Mahoniorna planterades vid den blivande Surriga hörnan.
2018-09-23
2018-09-24
Måndagen den 24 september kom Norrköpings tidning till Barnens trädgård. Journalisten Louise Åsenheim fick ta del av våra idéer både genom samtal och fotografering. Det var Sissa från S:ta Ragnhilds trädgårdsförening och Johan och Sirak från Korskullen. Artikeln var med i tidningen den 1 oktober 2018.
Sirak Kelab har Nystartsjobb på Korskullen och varit Barnens Trädgårds hjälte denna sommar. Han har lyckats sköta om det nyplanterade och allt har överlevt! På bilden ovan, provsitter Sirak och Johan Stenberg den nya bänken.
Stubbarna till Surriga hörnan har kommit på plats. Här kan man både sitta och prata men även leka ”Inte stöta mark”. Så småningom kommer här att placeras ett humlebo så surrandet ökar!
Vintern 2018
Det går fint att besöka Barnens trädgård även på vintern
2018 Barnens trädgård invigd!
Arbetet med att skapa BARNENS TRÄDGÅRD på Korskullen började våren 2018. Lördagen den 25 maj 2019 i samband med EN DAG FÖR BARNEN var det dags för invigning.
Invigningstal hölls av Johan Stenberg, som driver Korskullens Camping. Han berättade om idén med trädgården och att initiativet kommit från trädgårdsföreningen, som även bistått med idéer och råd. Sissa Dahm, som representerade vår styrelse och arbetsgrupp för projektet, inflikade hur roligt vi medverkande haft och har i trädgården och med att ordna program på temat BARN I TRÄDGÅRD.
Bandet klipptes av Fabian Bevemyr – stadens färskaste TV-kändis efter sin medverkan på Barnkanalen i SVT.
De 50 första besökande barnen fick var sin kasse, som rönte stor uppskattning för sitt rika innehåll: växtplanta, sex olika sorters fröer, trädgårdsverktyg, glassbiljett, fruktdryck, sagoberättelse om humlor och bin, bokmärke och klistermärke. Där fanns också vårt flygblad med information om idén med BARNENS TRÄDGÅRD. Ett stort tack till våra sponsorer ICA Supermarket, Djurbergs, Ängens och Klosterkvarn samt till medlemmar som berikade innehållet i kassarna.
Som programmakare (arbetsgrupp bestående av Sissa Dahm, Gertrud Bjureström, Yrza Grip och Lars Sylvan samt med Johan Stenberg som delvis adjungerad) gladdes vi åt att barnen (trots konkurrerande verksamheter på stan) besökte samtliga våra programinslag.
Första timmen planterade barnen växter i stenpartiet och placerade ut de vackra stenar, som några barn målat i förväg. Nu påbörjades också utstakningen av BARNKANALEN som så småningom skall slingra sig nerför sydsluttningen mot blivande fågelbad …
Nästa programinslag var det samling vid binas egna lilla stugby bland mängder av nektarväxter. Barnen inredde barnkammare till binas larver och ordnade ”pool” där bina kan svalka sig och släcka törsten.
Runt portalen vid entrén planterade barnen slingerkrasse (Ett särskilt tack till Malin på Ängens som akut grejade hem plantor från Danmark!). Förhoppningsvis blir det lika fint som förra året!
Johan fick sedan hjälp av några riktigt händiga grabbar att med skruvidragare fästa de första staketfigurerna, som i förväg målats av barn. Totalt är det 30 sträckmeter som så småningom ska kompletteras på samma sätt. Här finns goda möjligheter för barn som är intresserade av att medverka i målnings- och uppsättningsarbete.
Engagemanget var påtagligt när Sissa fick hjälp med plantering och sådd i pallkragarna! Här kommer under sommaren att skördas morötter i olika färger, rädisor, dill, persilja, gräslök, citronmeliss och mangold!
Slutligen samlades barnen på stubbarna i SURRIGA HÖRNAN. Här byggdes en humlebostad i upp-och-ner-vänd blomkruka, med inredning av torrt gräs och specialanskaffad ”doft av afrikansk ökenråtta”! En egen liten tagetesträdgård med pool blev det också. Bara att vänta på att humledrottningen flyttar in i sitt ”slott”!
2019-06-08
2019-06-25
Larven Sten – en ny prydnad!
Massor av smultron!
2019 Barnens Trädgård
I år har vi haft premiär på att anordna aktiviteter, via Söderköpings kommun, för skollediga barn. Tre olika händelser under dagen. Tyvärr så var inte vädret på vår sida men det var ändå en lyckad dag. De barn som trotsade vädret var väldigt nyfikna och engagerade, liksom deras föräldrar. Båda tidningarna NT och Folkbladet kom och fotograferade och ställde frågor. Så håll utkik!
En av aktiviteterna blev tyvärr inte fotograferad, men här är delar av de andra:
Här provsmakar vi olika ätbara växter. En del skördade vi också.