Välkommen till S:ta Ragnhilds trädgårdsförening

STUDIECIRKLAR

Föreningen arrangerar studiecirklar eller kurser kring olika trädgårdsteman. Kom gärna med idéer/tips om nya ämnen, som vi kan ta upp! Studiecirklarna görs i samband mellan

2023

Snickarglädje i trädgården, start 13 sept 2023, max 13 deltagare

S:ta Ragnhilds trädgårdsförening arrangerade tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan en studiecirkel med Linnéa Dicksons bok Snickarglädje i trädgården ledd av Fredril Johansson.

Marianne B: så här fina rostorn gjorde vi i den här glada gruppen. Andra kursdeltagare byggde bl. a fina bänkar, stege, planteringsbord, pall mm. Det var en otroligt rolig kurs. Särskilt för oss som aldrig fick pröva på träslöjd i skolan. Till våren ska mitt torn målas och stötta en fin klängros på torpet.

Studiecirkel med Handbok för en gammal trädgård 2023-2024

S:ta Ragnhilds trädgårdsförening bjuder in till en studiecirkel med Handbok för en gammal trädgård, av André Strömqvist som studiebok. Den blev förra året utnämnd till Årets trädgårdsbok. Vi ses hos Cecilia Lind, Minsjö Rättarbostad 1, Norrköping, som ligger en liten bit bortom Västra Husby, mot Linköping. Tanken är att vi arbetar med boken, tänker trädgårdar vi själva månar om, och tittar på Cecilias projekt; att ta fram och återskapa rättarbostadens kulturträdgård.

Första tillfället var hemma hos Cecilia torsdag 12 oktober kl 18.00 en första kortare träff för att planera studiecirkeln och titta på boken. Kommande träffar är torsdagar ungefär en gång per månad. Vi sågs sen torsdagar den 19 oktober och 23 november hos Cecilia, därefter planerar vi själva in tiderna och var vi ska vara.

Studiecirkeln är gratis, för medlemmar i S:ta Ragnhilds trädgårdsförening, förutom boken, om man inte redan har den. Genom vårt samarbete med Söderköpings bokhandel kan vi beställa och köpa den där för 249 kronor. Maila info@soderkopingsbokhandel.se och ange att det avser kursen och priset. Max 10 deltagare.

Frågor till ola@bixo.se 0708-290808

Anmälan sker här:
https://www.sv.se/avdelningar/sv-ostergotland/kurser/handbok-for-en-gammal-tradgard-41371/

S:ta Ragnhild trädgårdsförening har en återkommande spalt i Söderköpings posten med trädgårdsfrågor.

Samarbete i formen av studiecirkel. Vi lär oss svara på trädgårdsfrågor – SV Östergötland
https://www.sv.se/avdelningar/sv-ostergotland/kurser/vi-lar-oss-svara-pa-tradgardsfragor-40262/

Läs våra inslag i Söderköpings-Posten TRÄDGÅRDSFRÅGOR

Kom med vetja´

Vi som gör spalten träffas på distans någon gång per månad/nummer och eftersom det är några stycken i gruppen går det att dela upp jobbet och även vara frånvarande ibland. Vi lär av varandra, både aktuella trägårdsfrågor och konsten att skriva. Ett kul sätt att reflektera över vad som händer under trägårdsåret.

Eftersom gruppen vartefter förnyas något vill vi ge fler chansen att vara med. Anmäl er på bifogad länk. Vi anpassar tiden efter deltagarna och utgivningstiderna.

Vi lär oss svara på trädgårdsfrågor – SV Östergötland
https://www.sv.se/avdelningar/sv-ostergotland/kurser/vi-lar-oss-svara-pa-tradgardsfragor-40262/

Maila om inte anmälan fungerar
ola@bixo.se

Bli en bättre trädgårdsfotograf, 22/8, 29/8, 12/9 2023 Fullsatt!

Hur arbetar jag bäst med ljus, komposition och hur hittar jag ett anslag i berättelsen? Med fotograf och konstnär Lena Granefelt som guide arbetade vi tillsammans på distans för att fördjupa våra bildprojekt – i egna och andras trädgårdar.

Bilden är Lena Granefelts från boken Brukets trädgård genom tiderna.

2022

6 sept, 13 sept, 27 sept Fermentera grönsaker

Studiecirkel i ämnet Fermentera grönsaker, max 10 personer. Kostnaden var bara för litteratur, där vi använde Jenny Neikells Stora boken om fermentering, fakta och 75 recept med jäst, mögel och bakterier, som kunde köpas av cirkeldeltagarna på Söderköpings bokhandel innan träffen för ett bra pris. Studiecirkeln var gratis och riktade sig till medlemmar och blivande medlemmar. 

6 sept Första gången inventerade vi vad ämnet är, snabbkurs i kostrådgivning, olika sätt att få längre hållbarhet på mat. Hur man fermenterar och vad det är som händer. Vilka grönsaker det kan handla om och var i närheten de går att köpa – om man inte odlat allt själv.

13 sept Andra gången praktiskt då vi var vi i köket på S:t Laurentii församlingshem.

27 sept Tredje gången genomgång av litteraturen och sådant som kommit upp och förbereda för 11 okt.

För förutom studiecirkeln hade vi en digital trädgårdsträff på Zoom med författaren och ”surtanten” Jenny Neikell, 11 okt 2022 kl 19.00-20.30.

2022 Ympkurs med Per Notklev Djervft. 20 april onsdag kl 17-19

Vi var i Ingela Eckerbergs trädgård, Kanalgatan 6. Lär dig ympa – Kurs med Per Notklev Djervft Notklev duktig pomolog. Många känner igen honom från vandringen på Djurö gård i höstas då vi fick ta del av hans kunnande. 17 deltagare lärde sig ympa och fick med varsitt blivande äppelträd på grundstam med ympkvist av vald sort från det spännande urval som fanns.
 Per hade med sig grundstammar till äppleträd (A2) till självkostnadspris, ymp-ris av olika äpplesorter.
Man kunde också ta med eget ymp-ris. Årsskott tas i februari, helst från södersidan på trädet. Länken nedan visar hur man (det går att klicka och hoppa över reklamen i början)
.

https://www.youtube.com/watch?v=MEzncO9LJlU

Kursen kostade 50 kronor för medlem och 200 kronor för dig som inte är medlem. Betalas på plats via swish. Vid ev. frågor kontakta Monica HanssonJohnsson 0705-74 41 77

2021

2021 Trädgårdsträff-Digitalt

2021 startade vi en helt ny idé för vår förening. I Covid-19 fick vi tänka i nya banor och det landade i en studiecirkel. Målet var att genomföra nio filmer med tillhörande zoom-träff. Träffarna spelades in och var tillgängliga i nutid och framtid. Genom dessa ville vi öka antalet medlemmar. Fler medlemmar än de i styrelsen kommer vara aktiva och mer deltagande i föreningen. Vi öppnade ett intresse för den digitala formen av samtal och möten utifrån ett gemensamt intresse.

Varje cirkelaktivitet varade 3 månader i taget. Det öppnade för olika engagemangs tider. Intresse för filmning, idéer om filmerna eller bara var med och hjälpa till med att hålla rekvisita vid filmning är det som behövdes. Alltså inga förkunskaper utan glädje och kärlek för trädgård är kraven. Cirkeln är nu avslutad men Ola kommer att bjuda in vid tillfällen även i fortsättningen om det dyker upp nya ideér.

Filmerna hittar du under https://st-ragnhilds-tradgard.se/tradgardstraffar-digitalt-med-film/

Läs mer:

Kontakta Ola Bixo om du vill vara med: ola@bixo.se

2015: Trädgårdsfotografering.

Många av oss gillar att fotografera vackra trädgårdsmiljöer. Därför anordnade föreningen en studiecirkel med den inriktningen under ledning av fotografen Lars Hedenström. Cirkelträffarna genomfördes dels i Örtagården dels i parkmiljöer på stan. Avslutningsvis träffades vi för visning av våra fotoalster.

2014: Keramik i trädgården.

Pia Carstens höll en minikurs i hur man gör keramikföremål (växtstöd, fågelbad mm) till trädgården.

2014-29 nov Julgranstävling.

På Rådhustorget anordnades en julgranstävling mellan stadens föreningar. Stimulerade av höstens föredrag ”Fåglarnas trädgård” blev vårt tema: ”GOD Jul i Fåglarnas trädgård!”. Vi såg till att all utsmyckning av vår gran var smaklig för våra flygande vänner … Mycket riktigt såg vi olika småfåglar anlända och ta för sig av läckerheterna! Barn stannade gärna till och beundrade vår skapelse.

2010 4 sep: Pilflätning.

Caroline från Tuddabo lärde oss fläta pil till våra trädgårdar.