Välkommen till S:ta Ragnhilds trädgårdsförening

VILDA VÄNNER

Våra trädgårdar lockar året runt till trevliga besök. Nedan finner du några bilder på besökare i våra medlemmars trädgårdar. Samtidigt tipsar vi om hur du kan locka flera önskvärda besökare.

Småfåglarna är en efterlängtat vårtecken. När man ser den första Sädesärlan vicka på stjärten, på gårdsplanen, så värmer det i hjärtat. Eller när man hör Lärkans drill över åkern och mungiporna lyfts upp till ett leende.  Koltrasten börjar sjunga i skymningen… då njuter man. 
Vintern kan vara tuff för våra stannfåglar så har man möjlighet att hjälpa dem så brukar man bli tacksamt belönad. I busken eller trädet, som får vara restaurang, myllrar det av liv. Kvittret hörs i trädgården. Och man får gratis hjälp med ohyra i trädgården!

Vid höstmarknaden 2017 på Korskullen gjorde vi fågelmat tillsammans med besökande barn. Vi fick då förfrågningar om hur vi gjorde dem. Även schemat över Fåglarnas favoritmat var uppskattat. Schemat tog slut på nolltid.  Därför har vi lagt dem här. Varsågoda:

 

ENKEL FÅGELMATARE

FÅGLARNAS FAVORITMAT

 

Fjärilar.

Några växter, som våra ”flygande smycken” attraheras av: Bolltistel, Buddleja (Fjärilsbuske), Gullris, Gurkört, Kattmynta, Kärleksört, Kungsmynta, Lavendel, Praktröllika, Renfana, Rosenflockel, Solhatt, Strålöga, Temynta, Timjan. Med denna typ av växter finns goda möjligheter till celebra besök av Amiral, Påfågelsöga, Pärlemorfjäril och andra skönheter …

amiral1 pafagelsoga1

pafagelsoga2
parlemor1l

Aspfjäril.

 

2016-11-16 besöktes vi av Rolf Kokkonen, som höll ett inspirerande bildföredrag om fjärilar. För intresserade vill vi varmt rekommendera ett besök på hans hemsida www.bakgrunder.com!

Fåglar.

Fåglarna är till både nytta och glädje i trädgården. De sätter i sig stora mängder skadegörare samtidigt som de bjuder på vacker sång och mycket underhållning. Detta gäller inte minst vintertid, när de gästar fågelrestaurangen och då kan studeras på nära håll.

Hösten 2014 hade vår förening besök av ornitologen Eva-Stenvång-Lindqvist, som höll ett intressant föredrag med rubriken ”Fåglar i trädgården”. Det var ett samarrangemang med Naturskyddsföreningen. Boken ”Fåglarnas trädgård”, som Eva Stenvång-Lindqvist författat tillsammans med Niklas Aronsson, innehåller massor av tips i ämnet. Riksförbundet Svensk Trädgård har även gett ut ett särskilt faktablad ”Fågelträdgården”.

faglar01l faglar03l faglar04l faglar05l faglar06l faglar07l

Den heta sommaren 2018 plaskades det friskt i fågelbadet!

 

Humlor och bin.

Såväl humlor som solitärbin lockas av våra artrika blommande trädgårdar. Dessa vilda vänner är snälla (sticks inte), ser trevliga ut och hjälper oss till bättre skördar av frukter och bär. Gynnar vi deras möjligheter att hitta näring och lämpliga ”barnkammare” så gynnar vi oss själva. Att rigga till humlebon med upp-och-nervänd blomkruka och bihotell med hjälp av t ex bamburör kan vara trevliga sysselsättningar där även barnen gärna deltar. På nätet och i skrifter finns massor av byggtips. Bihotellet kan vara klokt att skydda med kycklingnät eftersom det även röner intresse från andra vilda vänner …

humla01lbin01lbi02lbihotell01l

… och vatten behövs i sommarhettan – en grund skål med vackra glaskulor så omtänksamt!

Ekorrar