Välkommen till S:ta Ragnhilds trädgårdsförening

Ta hand om hösten

Gunnel Carlson deltog som trädgårdsprofil

Filmen spelade vi in hos flera av våra medlemmar. Det handlar om vinterförvaring av växter och att förbereda trädgården för vintern.

Gunnel Carlson, vår kära trädgårdprofil

Med filmen som utgångspunkt hade vi en träff där vi som trädgårdsprofil hade TV-journalisten och författaren Gunnel Carlson, som deltagare. Hennes böcker om Snödroppar respektive 100 gröna pärlor i trädgårdseuropa kan direkt efter mötet köpas förmånligt via ett samarbete med Söderköpings bokhandel.

Pelargoner

Vi kunde konstatera att pelargoner är, som visas i filmen, lätta att övervintra. Det finns flera olika sätt som fungerar. Vi pratade om hur man tar sticklingar. Skär ett snitt 10-15 cm under bladfästet, noden därifrån rötterna kommer. Gunnels erfarenhet var att det är bättre att sätta dem i jord direkt. Sätter man dem i vatten så blir rötterna klena. Valet av jord är inte så noga.

Övervintring av växter generellt

Egentligen är det ju så att alla växter som tappar blad kan vinterförvaras i mörker. Har de inga blad finns det inget behov av ljus. Gäller t ex fikonträdet som visas i filmen. Exempelvis övervintrar kolonisten och fuchsiafantasten Kenneth Nilsson i Stockholmstrakten sina fuchsior ute under ett täcke av löv och jord. Flera vittnade om lyckad övervintring i jordkällare, matkällare i bubbelplast i växthus. Största risken är att man vattnar för mycket. De ska helt enkelt glömmas bort, inte skämmas bort. Vi pratade om övervintring av t ex jätteverbena, änglatrumpet, violklockbuske, olivträd, afrikas blå lilja, eukalyptus. Växter är ju ofta perenner någonstans i världen och kan klara sig hos oss. Svalt är ofta bra. Bara att pröva sig fram.

I lövbäddar måste man försöka ordna så det blir luftigt, men att inte löven för den skull blåser bort.

Dahlior

Dahliaknölar förbereds och förvaras som på filmen. Den kan också med fördel delas. Den knölen på filmen skulle kunna bli uppemot åtta knölar. Viktigt att få med ett öga till knölen. De kommer bli fina dahlior nästa säsong, med samma färg som den delade, eftersom det är samma individ. Man kan också ta frön från dahlior, men då kan det bli lite nya färger. Lite osäkert om bästa tiden för delning är på hösten eller våren. Båda fungerar.

Gamla sorter

Flera vittnade om att gamla sorter oftast är bättre på att övervintra. De ska vi vara rädda om och sprida till vänner och bekanta.

Agapathus, Afrikas blå lilja

Agapanthus går att få fram från frö, men det dröjer år innan de blomma. Det är flera som har svårt att få dem att blomma om. Tipset med trångt i krukan presenterades i filmen. Ett annat tips vi fick var att ge dem mycket benmjöl på våren. Något som flera skulle pröva.

Medelhavsväxters övervintring

Fikon, citrusväxter, olivträd, fikon m fl ska vara ”ute” så länge som möjligt. Det är bra om de får stå svalt. Det är inte bra att ta dem från en sval miljö till rumstemperatur. Klipp inte ner dessa växter på våren. Olika lösningar med bubbelplast och julgransbelysning diskuterades. Även denna typ av växter kan ha olika överlevnadsförmåga i vårt klimat, beroende på proveniens. Har just den här växten ett ursprung från medelhavet eller finns modern i Linköping?

Lökarrangemang i kruka

I filmen nämns ett sätt att plantera lökar som Gunnel har erfarenhet av. Hon tar t ex en lövkorg i naturmaterial och planterar lager med olika typer av lökar, narcisser längst ner, tulpaner, pärlhyacinter, snödroppar… ovanför. Den blommar sedan fint under hela våren i t ex ett uterum. När de blommat över går det ba att plantera ut i trädgården direkt, för då ser man bra var i trädgården det fattas lökar.

Snabba frågor på slutet

När det gäller de tråkiga högar som blir under fågelmatningen fanns ett förslag på att ha fiberduk under, för att samla upp fröna. Kanske inte så snyggt men…Birgittas ros är förslagsvis en Lichtkönigin Lucia som är en buskros som återblommar så här pass sent.

Se filmen: Ta hand om hösten           

Tillbaka