START

Senast uppdaterad 2021-10-19.

St Ragnhilds trädgårdsförenings trädgårdsvandringar 2021!

På tisdagar med början 25 maj och sedan varje tisdag fram till och med 17 augusti fick vi tillfälle att besöka både medlemmars och icke medlemmars trädgårdar och hämta inspiration och få litet social utomhuskontakt.

Trädgårdsvandringarna genomföres i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Läs om årets tidigare trädgårdsvandringar under fliken Rapport:

Tisdagen den 17 augusti besökte vi Barbro Björklund, Vänneberga Dammar

Tisdagen den 10 augusti besökte vi Pia Carstens, Tyketorpsgatan 67, Söderköping

Tisdagen den 3 augusti besökte vi Anna Tjäder, (medlem i STA), Jäppestad Överby Gård 1, Linghem.

Tisdagen den 27 juli besökte vi Emma Falebrant, Kömnevik Kullen 1, Gusum

Tisdagen den 20 juli besökte vi Helena Boethius, Vikingagatan 4A, Söderköping

Tisdag den 29 juni besökte vi Åsa Höjefelt, Ängsvägen 3, Snövelstorp

Tisdagen den 22 juni besökte vi Ida Stockberg, (medlem i STA), Torstorpsvägen 15, Finspång.

Tisdagen den 15 juni besökte vi Britt Näslund (medlem i STA), Storsvängen 13, Linköping.

Tisdagen den 8 juni besökte vi Inger Larsson, Björkbacken 6B, Svärtinge, Norrköping.

Tisdagen den 25 maj besökte vi Åsa Höjefelt, Ängsvägen 3, Snövelstorp

Följ en medlems trädgård på sidan Karins trädgård.

TRÄDGÅRDSTRÄFFAR DIGITALT MED FILM

Vill du se filmerna?! För dig som är medlem i S:ta Ragnhilds trädgårdsförening skickade Ola Bixo mail 22 augusti med länkar till filmerna som visats. Är du inte medlem, bli gärna det och se filmerna! Anmäl till ola@bixo.se . För att bli medlem går också ba med att fylla i sina uppgifter på sidan MEDLEMSKAP.

Den som vill vara med på att göra filmerna eller vara med i filmerna anmäler detta till ola@bixo.se. Vi kommer lägga ut lite sammanfattning av diskussionerna som varit på zoom-mötena på hemsidan, typ de 1500 nedslag som man kan göra i Vuxenskolans utskick efter mötet. Betydligt mer information och möjlighet att ställa frågor och lyssna på kloka råd och samtal får man så klart på själva mötet. Ett möte per månad är det fram till november. Inbjudan kommer till varje träff.
Träffen måndag 20 sept kommer som trädgårdsprofil ha Maj-Lis Pettersson och ämnet är Skydda din trädgård. Maj-Lis är ju känd växtskyddsexpert från Odla med P1. Till den filmen behöver jag spela in film på diverse skadedjur och annat växterna drabbats av. Tipsa gärna mig på mailadressen ovan.


Lördagen den 29 maj 2021

En dag för barnen.

2021 ännu ett år som vi får tänka nytt och smittsäkert.

Covid-19 eller Corona viruset, härjar ännu. En dag för barnen, den 29/5 i Söderköping, kan inte genomföras som det är tänkt. Vi tänker ändå genomföra en aktivitet till barnen under denna dag som vi även gjorde 2020.
I arbetsgruppen ”Barnens Trädgård” får vi nu tänka till även i år.

Hjälp humlorna

Humla på uppdrag

Att det är bekymmer för våra små insekter i naturen, vet de flesta som håller på med trädgård. På Lunds Universitet vill forskarna har hjälp med att samla in rapporter om vårens första humla. De vill lära sig mer om var de lever, övervintrar och bor.
Så nu har vi lätt att hjälpa forskarna för det känns som alla längtar och blir jätteglada när första humlan kommer surrande!

Årsmöte 2021: Våra medlemmar i S:ta Ragnhilds Trädgårdsförening kallades till ordinarie årsmöte tisdagen den 1 juni kl. 19.00 på distans via zoom-länk.


Har man inte uppkoppling finns möjlighet att delta via telefon, vilket i så fall uppges vid anmälan. Bifogas handlingar och kommande program. Övriga handlingar mailas ut vid anmälan eller på begäran.
Anmälan senast 26 maj till Ola Bixo, via e-post ola@bixo.se alternativt 0708-290808

OBS! Håll koll på STARTSIDAN här på hemsidan om det blir ändringar i planeringen!!!!

Ny aktivitet 2021

Vi kommer att börja med en ny aktivitet. Helt ny för vår förening men även rätt ny i trädgårdsvärlden.

Vi arrangerar nio ”Trädgårdsträffar”, för medlemmar och tänkbara nya medlemmar i Söderköpings kommun. Det är digitala träffar på zoom. Träffarna utgår från enkla filmer vi producerar själva på ca 15 minuter vardera. Efter filmerna blir det möjlighet för egna diskussioner och frågor. Till varje träff bjuds det in någon ”kändis” som kan vara med i samtalen

Läs mer om våra tidigare TRÄDGÅRDSTRÄFFAR DIGITALT MED FILM

Att vara med på ett zoom-möte är jätteenkelt, och du kan både vara aktiv och vara med i samtalet eller bara lyssna och titta. Vi tror det kommer bli en trevlig stämning och att vi kommer lära oss en hel del, både nybörjare och de som redan kan en massa.

Under 2021 blir det nio trädgårdsträffar-digitalt på zoom, start 29 mars och kommer att genomföras varje månad fram till och med november.

Föreningen har sökt och fått pengar från Kustlandets Milou aktiv landsbygd. Medel från Europeiska landsbygdsfonden, som finansierar det hela, förutom att vi själva lägger in ideellt arbete för att få tilldet.

Detta projekt utförs som studiecirkel, 3 månader i taget. Vill du vara med i detta projekt maila Ola Bixo: ola@bixo.se
Läs mer på:
http://st-ragnhilds-tradgard.se/studiecirklar/

Trädgårdsmässa digitalt

På Nordiska trädgårdars hemsida ordnas en Covid-19 säker mässa 25-28 Mars. De erbjuder bland annat på Trädgårdsmorgon, Föredrag och Seminariums. Följ länken och se vad som kan fånga ditt intresse.

https://www.nordiskatradgardar.se/

På Riksförbundets Svensk Trädgård kan du läsa om lite trädgårdsnyheter. Bland annat om vårens trädgårdsmässa.

http://www.tradgard.org/hem/aktuellt.html

Vinterbilder

Så här i vintertid får du gärna skicka in foton på en vacker vinterentré, en fin komposition, en enstaka blomma eller något annat som du tycker är fint. Skriv gärna en text till dina bilder. Har du ett växtnamn, skriv ner det också! Skicka dina bilder till Sissa (perosissa@hotmail.com), eller Ann-Marie (am.ternstad@gmail.com), som kommer att ta hand om bilderna och välja ut vilka som sedan kommer att publiceras på vår hemsida.

Årsmöte 2021

På det senaste styrelsemötet hade vi uppe de rekommendationer vi fått från riksförbundet och Folkhälsomyndigheten och beslöt flytta årsmötet till maj-juni när vi kan sitta ute. Det innebär att vi frångår våra stadgar, men det är helt ok, kan vi bland annat läsa i regeringens remiss till lagrådet kring liknande frågor. Pandemin gör det möjligt för styrelsen att nu ta det beslutet, samt att låta årsmötet verifiera beslutet när det väl blir av. Det kändes nödvändigt, men har ni synpunkter på detta får ni gärna höra av er. Styrelsen beslöt också att bjuda in de personer som valberedningen pratat med för att föreslå till nyval, till att vara adjungerade från 1 februari 2020 i styrelsen. Det innebär att de får vara med på våra distansstyrelsemöten och bidra redan under våren.

Ola Bixo
Ordförande i S:ta Ragnhilds trädgårdsförening.

COVID-19

Passa på att bjuda släkt och vänner på grillparty i trädgården

Hela Sverige, ja,nästan hela världen, är som bekant drabbat av Coronaviruset Covid-19. Det påverkar även S:ta Ragnhilds trädgårdsförening. Vi är rädda om våra medlemmar och planerar aktiviteterna med mesta hänsyn efter direktiv från Riksförbundet Svensk trädgård och hur rekommendationer från Folkhälsomyndigheten lyder.
I vår Facebookgrupp så kan vi på covid-19-säkert sätt prata trädgård och visa bilder från våra sommarvackra trädgårdar.

Solnedgång över Söderköping

2020 är ett år att komma ihåg. Inte enbart positivt men ett fint ordspråk att ta till sig nu är ” Att de spelar ingen roll hur lång vintern är, en vår följer alltid!”
Trädgårdsälskarna har lite förspänt då vi oftast har nya planer på gång och att tänka framåt är härligt för både knopp och fantasi. Och som ni alla vet så finns det inga trädgårdsmisstag utan bara experiment! Så se framåt!
Innan den ljuvliga våren är här så kan vi gå ut och pynta trädgården, balkongen, växthuset och entréer.
För mycket ljus kan det inte bli så här års!

Välkomna att se bilder från 2020 års aktiviteter och trädsvandringar under fliken Rapport.

Trädgård i det lilla

Några bilder fick vi in när vi bad våra medlemmar om Trädgård i det lilla.

Först ut är en bild från vår ordförande Ola Bixo:

En mysig kombination av krukor i olik grå nyans och fina växter.

Gunnel Arvidsson har skickat bilder på en fantastisk dubbel stockros

Stockrosen växer på Rimmögatan hos Gunnels granne Agneta Nilsson

Några trolska bilder har vi fått från Kristina Holmström

Trollen myser i det gröna
Visserligen inte så liten men fantastiska rosen Valdemar, med sina enkla blommor hängande i klasar, är också värd uppmärksamhet.

Loulou Jardmarks bidrag till ”Trädgård i det lilla” är hennes ros Midnight Blue. Så vackert fotat med vattendroppar.

Foto Loulou Jardmark

Efterlysning

Vår hemsida är en viktig del av S:ta Ragnhilds trädgårdsförening. Det finns i dag två stycken webbredaktörer men det är förändringar på gång. Vi efterlyser därför medlemmar som är intresserade av att hjälpa till med denna viktiga uppgift.
Webbredaktörerna samarbetar och delar på ansvaret.
Vi arbetar med WordPress (one.com.) och erfarenheter av liknande sysslor uppskattas.

Hoppas du tycker det låter kul! Kontakta: perosissa@hotmail.com

Vackra växter

Maila gärna dina bildbidrag till lars.sylvan@telia.com så hjälps vi åt att fylla på bildgalleriet!

Flera vilda vänner.

Maila gärna dina bildbidrag till lars.sylvan@telia.com så hjälps vi åt att bygga på bildarkivet!

Problem att hitta hemsidan?

Om ni har problem med: ”Oops- sidan kan inte hittas”? Var då noga med när ni skriver in adressen (st-ragnhilds-tradgard.se ) att inte ”förening” eller något annat ord följer med. Då bör det fungera!